Het verhaal achter “The gayest show on Earth”
Alex Sijm

Op 13 en 14 februari verwelkomt Amsterdam op het terrein van Thuishaven de eerste Gay Circus editie. Vrije Tijd Amsterdam blikte alvast vooruit en stelde een aantal vragen aan organisator Alex Sijm.

Je loopt al een tijd mee in de circuswereld. Maar, voor de mensen die jou nog niet kennen. Kun je iets vertellen over jouw circuservaring?

Twintig jaar geleden ben ik Sijm Circus & Events begonnen. Jaarlijks produceren wij vier verschillende producties voor uiteenlopende doelgroepen. Zo geven wij jaarlijks 360 voorstellingen voor zorginstellingen, organiseren wij een Circusfestival op Camping Bakkum en hebben wij jaarlijks een Wintercircus. En nu dus ook een Gay Circus.

Op 13 en 14 februari vindt bij Thuishaven het ‘Gay Circus’ plaats. Wat kunnen we verwachten?

Wij zijn op zoek gegaan naar ‘roze’ circusacts. Dus artiesten die zelf gay zijn, of acts waarvan wij denken dat de gay community helemaal uit zijn dak zal gaan. Dit combineren wij met zes dansers, veel glitters en show. Natuurlijk hebben wij MayDay gevraagd als spreekstalmeester en verder zit de show vol verrassingen.

Gaat het ‘Gay Circus’ het hele land door?

Het Gay Circus is dit jaar exclusief te zien in Amsterdam. Maar inmiddels is er veel belangstelling van festivals en evenementen zowel uit binnen- en buitenland. Wellicht dat er in de toekomst veel meer optredens gaan plaatsvinden.

Is het een circus zonder dieren?

In het Gay Circus treden geen dieren op. Maar MayDay zal wel de zweep ter handen nemen. Alleen dresseert zij geen leeuwen maar wel een groep wilde mannen.

In welke opzichten onderscheidt het ‘Gay Circus’ zich van het ‘gewone Circus’?

Het Gay Circus is echt voor een 18+ publiek. Dit betekent extravagant, prikkelend en sexy. Maar zeker niet ordinair. In de show willen wij allerlei sferen weergeven. Het ene moment waan je je bij een Funhouse party en het andere moment in Amstel 54 me drags en veren.

Kun je toelichten waarom qua locatie de keuze op Thuishaven is gevallen?

Eerst hebben wij gekeken of wij onze eigen circustenten ergens konden plaatsen. Echter bij het concept past een afterparty. De gemeente Amsterdam geeft niet snel een nachtvergunning op een openbare locatie. Daarom zijn wij gaan zoeken naar een plek die het beste aansloot bij onze wensen. Toen zijn wij terecht gekomen bij de Thuishaven.

Er wordt ook geld opgehaald voor het AIDS fonds?

Bij alle producties die wij maken zoeken wij aansluiting met een maatschappelijke organisatie. Het Gay Circus steunt het Aidsfonds, dat opkomt voor alle mensen met hiv in de wereld en een einde wil maken aan de hiv-epidemie, om te beginnen in Nederland. Afgelopen jaar kwamen er weer meer dan 600 nieuwe hiv infecties bij in Nederland. Dit aantal moet én kan naar beneden. Tegenwoordig kun je hiv voorkomen door de pil PrEP in te nemen. Aidsfonds zet zich in voor het behandelen en voorkomen van hiv en brengt Nederland zo naar nul nieuwe hiv infecties.

Ik zie dat er wordt uitgepakt met de After Party. Kun je wat vertellen over DJ Sharon O Love en MC dan-vocalist Miss Bunty? En wat mogen we nog meer verwachten tijdens de after party?

Bij beide avonden is er na de circusshow een afterparty welke tot 03.00 uur duurt. Naast DJ Sharon O Love en MC Miss Bunty zal ook MayDay achter de draaitafel plaatsnemen. Vier dansers maken de show helemaal compleet. Juist doordat er iedere avond maar plek is voor 500 gasten krijg je een heel bijzonder feest.

En Alex, waar ligt eigenlijk jouw ambitie? Ga je Hans Klok nog een keer achterna in de Verenigde Staten?

Grote producties maken is nooit mijn doel geweest. Tot nu toe hebben wij altijd het meeste succes met shows tot 500 gasten. Het blijft hierdoor intiem en je kunt veel aandacht besteden aan details. Ik draag zelf het volledige risico en vindt het heel belangrijk om te maken wat ik zelf mooi vind. Wanneer je liefde en passie in een voorstelling stopt komt dit over bij het publiek.

Er zijn twaalf internationaal bekroonde circusacts te zien. Kun je daar iets meer over vertellen?

Uit heel Europa komen verschillende circusacts. Handstandacrobaten, hoelahoep kunstenaars, jongleurs en messenwerpers. De meeste hebben prijzen gewonnen op grote circusfestivals. Daarnaast hebben wij ook Mister Leather 2019 Axe Leito. Hij brengt samen met zijn vriend een illusie act in fetisjstijl. Bobby Snijder en Jesse Wijnans doen alle choreografieën en musicalacteur Fred Butter begint de show met een prachtig lied.

Kunnen mensen nog een kaartje kopen?

Kaartjes zijn te koop via www.gaycircus.nl De voorstelling op vrijdag de 14e februari is inmiddels uitverkocht. Maar er zijn nog wel kaarten voor alleen de afterparty. Voor de 13e februari zijn voor zowel de show als het feest nog kaarten.

Heb je nog iets toe te voegen?

Het Gay Circus is een prachtig project om aan te werken. Het is heel bijzonder om zoveel verschillende mensen uit wereld van dans, theater en circus samen te brengen. Maar zeker ook uit alle verschillende groepen binnen de gay community. Er wordt al heel lang geroepen dat het tijd is voor iets nieuws in Amsterdam. Nou hier zijn wij dan: The Gayest show on earth!

Interview door:

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook:

Voorbeschouwing op klassieker RENT: ‘prachtig, complex verhaal en geweldige muziek’

Lees ook: Leuke dingen doen in Amsterdam?