Borneo Architectuur Centrum: 'het verhaal achter de rondleidingen'
Foto credits: Borneo Architectuur Centrum

“De rondleidingen van Borneo Architectuur Centrum zijn een zeer geschikte manier om mensen echt kennis te laten maken met de wijk, door er doorheen te wandelen krijgt men een beeld van de geschiedenis van de wijk en de wijze waarop deze zich heeft ontwikkeld”, vertelt Corinne Schrauwen namens Borneo Architectuur Centrum.

Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de rondleidingen die op zondagen bij BAC plaatsvinden en ook nog eens voor groepen op maat samengesteld worden.

Zou u BAC eens willen introduceren aan de Amsterdammers die hier nog niet van hebben gehoord?

Het Borneo Architectuur Centrum is een ontmoetingsplek voor buurtbewoners, studenten, toeristen en architectuurliefhebbers. Het BAC is gelegen in het hart van het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Wij organiseren lezingen, rondleidingen, tentoonstellingen over architectuur en kunst, workshops voor kinderen en activiteiten voor de buurt. Dit alles dankzij de inzet van een groep enthousiaste vrijwilligers en zonder subsidie.

Wat is de achterliggende gedachte van de rondleidingen die door BAC worden georganiseerd?

De rondleidingen zijn een zeer geschikte manier om mensen echt kennis te laten maken met de wijk, door er doorheen te wandelen krijgt men een beeld van de geschiedenis van de wijk en de wijze waarop deze zich heeft ontwikkeld. De gids vertelt over stedenbouw, architectuur en de bijzonere gebouwen. Zo krijgen de bezoekers een indruk van hoe een wijk tot stand komt.

De eerstvolgende architectuurwandeling vindt plaats op zondag 13 oktober. Kunt u daar iets meer over vertellen?

De wandeling is een nieuwe in de reeks, het Oostelijk Havengebied is in de afgelopen 30 jaar ontwikkeld en bebouwd. Het aangrenzende Cruquius eiland is op dit moment in ontwikkeling, een ooit voornamelijk industrieel gebied wordt ontwikkeld naar een gevarieerde wijk; een combinatie van oud en nieuw, wonen, werken en recreëren.

De wijk is nog niet af, toch is er al veel te zien; de wandeling geeft een voorproefje van hoe de wijk eruit gaat zien. Een ervaren architect-gids zal vertellen over de stedenbouwkundige opzet en de verschillende projecten (uitgevoerd en in ontwikkeling).

Twee weken later is het tijd voor het Oostelijk Havengebied. Wat kunnen de deelnemers dan verwachten?

Het Oostelijk Havengebied van Amsterdam; dat wil zeggen de eilanden Borneo, Sporenburg, Java en KNSM, is in verschillende fasen ontwikkeld en bebouwd. Het biedt een staalkaart van Nederlandse stedenbouw en architectuur uit de laatste 25 jaar, waarmee op de voormalige haveneilanden een aangename woonwijk is vormgegeven.

Elk eiland heeft een eigen karakter en een eigen invulling gekregen. Een ervaren architect-gids zal vertellen over de geschiedenis, de stedenbouwkundige ontwikkelingen en de bijzondere gebouwen.

Is er een doelgroep die nog niet mee wandelt, maar die u wel graag zou willen verwelkomen?

De bezoekers die ons weten te vinden zijn al heel gevarieerd, bewoners en nieuwkomers in de buurt en architectuurliefhebbers uit Amsterdam en de rest van het land. Er komen niet zoveel jongeren, maar ik weet niet of het hen zou interesseren.

Heeft u nog iets toe te voegen?

Naast de vaste rondleidingen op zondagen, bieden wij ook rondleidingen op maat voor groepen. Wij kunnen een rondleiding samenstellen aan de hand van de individuele wensen, voor een familie-uitje, een zakelijke bijeenkomst, voor groepen en privé-tours.

De rondleidingen kunnen wandelend of op de fiets plaatsvinden en in verschillende talen. Voor elke vraag vinden wij de passende gids, programma en prijskaartje.

Interview door:

Borneo Architectuur Centrum: 'het verhaal achter de rondleidingen'

Rik Verkaik
vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: FoodShare Festival op Burendag