Een rondvaart door Amsterdam en het Unesco werelderfgoed
Rondvaart in Amsterdam
Er zijn weinig plekken in Amsterdam zo bekend als de mooie grachtengordel. Het is dan ook geen wonder dat deze sinds 2010 op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Tegenwoordig wordt het water nog steeds gebruikt voor rondvaarten door Amsterdam. In dit artikel kijken we naar het waarom de Amsterdamse grachtengordel zo populair is onder bezoekers uit het binnen- en buitenland. Daarnaast gaan we dieper in op verschillende plekken rondom de gordel die je absoluut niet mag missen en kan bewonderen tijdens een rondvaart door Amsterdam!

Unesco en het Werelderfgoedverdrag

Veel mensen hebben de naam Unesco en de Werelderfgoedlijst ongetwijfeld vaker voorbij horen komen. Tijdens een rondvaart door Amsterdam kun je de grachtengordel van Amsterdam bewonderen, die sinds 2010 op deze lijst staat. Minder mensen zijn op de hoogte van de oorsprong van deze lijst en het Werelderfgoedverdrag. Deze is opgesteld in 1972 met het doel om belangrijke erfgoederen te bewaren voor de generaties die na ons komen. Naast de grachten van Amsterdam waarvan je meer kan zien tijdens een rondvaart, zijn er nog tien andere werelderfgoederen die je in Nederland kan aantreffen. Ook Willemstad in Curaçao staat op deze lijst, waardoor het totaal op 12 komt.

Het ontstaan van de grachtengordel

De grachtengordel zoals we die nu kennen is volgens de Canon van Amsterdam ontstaan in 1612. Deze canon bestaat in totaal uit vijftig verschillende gebeurtenissen die samen de hoogtepunten van de geschiedenis van Amsterdam vormen. Tijdens een rondvaart door Amsterdam kun je genieten van een rondvaart op de vier hoofdgrachten waaruit de grachtengordel bestaat. Dit zijn de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel. Deze grachten zijn ontstaan tijdens de Vierde Uitleg van Amsterdam. Hierbij was het nodig om onze hoofdstad uit te breiden vanwege de explosieve groei van inwoners. Dit is destijds vier keer gebeurd.

De grenzen van de Jordaan

Een andere bekende plek die je absoluut niet mag missen voor een authentieke Amsterdamse sfeer is de Jordaan. De kans is groot dat je een deel hiervan ook tegenkomt tijdens je rondvaart door Amsterdam. Deze wijk wordt namelijk begrensd door verschillende grachten, waaronder de Prinsengracht. Tijdens de 19de eeuw werd deze wijk zwaar getroffen door verval en armoede. Inmiddels is de wijk weer helemaal opgebloeid en een grote trekpleister voor toeristen door zijn pittoreske straatjes en bruine café’s. Een populaire plek binnen deze wijk zijn De 9 Straatjes, die bekend staan om hun originele winkeltjes, monumenten en horeca.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Een rondvaart door Amsterdam

De grachtengordel van Amsterdam werd vroeger voornamelijk gebruikt als een manier van transport en als een verdedigingswerk tegen invallers. Een ander belangrijke rol die de gordel inmiddels nog steeds vervult heeft alles te maken met waterbeheersing. De grachten zorgen er namelijk ook voor dat het grondwater op peil wordt gehouden. Tegenwoordig wordt dit water gebruikt voor andere, meer toeristische doeleinden. Met een rondvaart Amsterdam kun je vanuit een uniek perspectief genieten van dit werelderfgoed.