
Amsterdammers en andere Nederlanders die met een slok op achter het stuur kruipen, zijn gewaarschuwd. Minister Grapperhaus neemt, met als doel veiligheid in het verkeer te verbeteren, maatregelen om strenger en effectiever in te kunnen grijpen als automobilisten met een slok op de auto instappen.
Nieuws van de Rijksoverheid
Concreet houdt dit in dat de rechter een ontzegging van de rijbevoegdheid direct na de uitspraak kan laten ingaan als kans op recidive groot is, met als gevolg dat iemand na veroordeling niet meer de weg op mag, ook niet tijdens een hoger beroep. Dit nieuws heeft de Rijksoverheid bekend gemaakt.
Hogere straffen voor wegpiraten onder invloed
De maatregelen staan in een wetsvoorstel dat vandaag mede namens minister Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen in consultatie is gestuurd. Daarnaast werd er deze week door de Eerste kamer een nieuwe wet aanvaard. Deze wet maakt het mogelijk om hogere straffen uit te delen voor wegpiraten die onder invloed zijn. Vanaf 1 januari 2020 gaat het strafmaximum voor alcohol in het verkeer omhoog van 3 maanden naar 1 jaar.
Rijverbod of vervangende hechtenis
Voor personen die vaker de regels aan hun laars lappen kan de rechter een rijverbod op leggen van maximaal vijf jaar of vervangende hechtenis. Mocht het zo zijn dat de rijbevoegdheid of een rechterlijk verbod voor een periode van meer dan twee jaar is, dan is de automobilist binnenkort automatisch het rijbewijs kwijt. Er zal dan opnieuw rijexamen gedaan moeten worden.
Alcohol in Amsterdam
In de stad zijn er niet alleen maatregelen tegen alcohol achter het stuur. Er zijn hele gebieden waar een alcoholverbod van kracht is. In deze gebieden mag in de openbare ruimte geen alcohol gedronken worden en mogen personen geen aangebroken flessen, blikjes en glazen met zich meedragen. Op overtreding van het alcoholverbod staat een geldboete van € 95,-. De politie en Handhaving van de gemeente controleren het verbod.
vrijetijdamsterdam.nl