Hulpdiensten volop uitgerukt naar Schiphol

Hulpdiensten volop uitgerukt naar Schiphol
Foto ter illustratie. Foto: Flickr

Hulpdiensten zijn woensdagavond rond zeven uur massaal uitgerukt naar Schiphol. De Koninklijke Marechaussee onderzocht een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig op Schiphol. We hielden een live blog bij, maar wat blijkt. Het was vals alarm.

Update 21:15 uur

Telegraaf: Het tumult over een ’kaping’ op Schiphol is veroorzaakt doordat cabinepersoneel een gigantische flater heeft gemaakt. Dat melden bronnen aan De Telegraaf en wordt bevestigd door vliegmaatschappij Air Europa.

Update 20:50 uur

De noodsituatie, waarvan nog weinig bekend is gemaakt, is ten einde. De marechaussee heeft laten weten dat crew en passagiers veilig van boord zijn, maar dat het onderzoek ter plaatse nog bezig is.

Update 20:48 uur

Goed nieuws. De 27 inzittenden zijn allemaal veilig buiten. Verder is er nog niet bekend of er eventuele verdachten zijn aangehouden.

Update 20:41 uur

AD.nl: De passagiers en crew van het vliegtuig op Schiphol zijn veilig van boord. Dat bevestigt de Koninklijke Marechaussee.

Update 20:36 uur

De Dienst Speciale Interventies is aanwezig. DSI is de overkoepelende dienst die de leiding heeft bij nationale operaties van de speciale eenheden van politie en defensie. De DSI valt onder de Landelijke Eenheid van de Nationale Politie.

Update 20:21 uur

Tijdens het boarden heeft de gezagvoerder van het vliegtuig op de knop kaping/gijzeling gedrukt. Er zijn 27 passagiers (excl bemanning) ingestapt. Daarna is de boarding gestopt. Er is geen contact meer met de gezagvoerder. Er zijn nog steeds hulpdiensten onderweg naar Schiphol.

Update 20:16 uur

Officieel een verdachte situatie in een vliegtuig gaat. Het zou om een kaping kunnen gaan. Dat meldt de NOS via een live uitzending.

Update 20:10 uur

Via AD: Een zwaar bewapend arrestatieteam is ter plaatse en twee traumahelikopters zijn onderweg. Er is groot alarm geslagen, meldt de verslaggever van het AD ter plaatse.

Update 20:11

Via AT5.nl: Het incident speelt zich af bij de D-pier van vertrekhal 2, waarvandaan verschillende Europese vluchten vertrekken. De pier is afgesloten met een rood-wit lint. Verschillende vluchten hebben een andere gate toegewezen gekregen. ‘

Passagiers kunnen daar ook niet meer langs nadat ze uit het vliegtuig zijn gestapt. Sommige mensen proberen nog wel te passeren, daardoor wordt het hier steeds drukker’, aldus een ooggetuige.

Een ooggetuige meldt aan AT5 dat de beveiliging rond 19.50 uur wordt opgeschaald: ‘Iedereen wordt weggestuurd.’

Update 20:05

Via NU.nl: ‘Op Twitter circuleren meerdere berichten dat een F-16 zou zijn opgestegen om de veiligheid te waarborgen, maar een woordvoerder van Defensie bevestigt tegenover NU.nl dat dit niet het geval is.’

Update 20:00 uur

Volgens reizigers is een incident gaande bij gates D en E. Dit is door de Marechaussee nog niet bevestigd.

Update 19:56 uur

Pier D is inmiddels ontruimd.

Update 19:55 uur

“Bij onze vlucht mochten we niet uitstappen via de slurf naar de gate, maar we werden met de bus ergens anders afgezet. Men sprak van een ontruiming op de interne radio”, laat iemand via de Telegraaf op social media weten.

Update 19:50 uur

Er zijn sterke vermoedens dat er een vliegtuig is gekaapt. Het vermoeden is niet officieel bevestigd. Het gaat om een toestel bij Pier D van de luchthaven.

Eerste update 19:15 uur

Er is op dit moment nog niet duidelijk wat er bekend is. Diverse bronnen melden dat er even na zeven uur ’s avonds is opgeschaald naar GRIP 3. Dat betekent dat er sprake is van een situatie met ernstige gevolgen voor de bevolking binnen een bepaalde gemeente.

Volgens de Telegraaf kan een woordvoerder van de Marechaussee nog niet vertellen wat er precies aan de hand is. Er zijn naast de Marechaussee momenteel ambulances ingeschakeld, GGD, de ‘Directeur Publieke Gezondheid’ van de GGD en GHOR, aldus de Telegraaf. Ook zouden meerdere gates zijn gesloten en zijn de camera’s van de Schipholtunnel op last van de verkeerscentrale afgesloten.

vrijetijdamsterdam.nl

Volgende bericht: Partij van de Ouderen: ‘Dubbeltjeszone voor parkeren bij Ziekenhuis’