Zwarte Piet activisten niet langer welkom na bedreigingen social media

Zwarte Piet activisten niet langer welkom na bedreigingen social media

Vier activisten tegen Zwarte Piet mogen vrijdag en zaterdag niet in de buurt van de Zaanse Schans zijn, waar de nationale intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden. Deze maatregel is dinsdag door de gemeente Zaanstad opgelegd. Dat nieuws meldt nu.nl

‘Het verbod geldt onder anderen voor de activist Michael van Zeijl van de actiegroep De Grauwe Eeuw.

De activisten zijn niet langer welkom na eerdere bedreigingen op sociale media. Het gebiedsverbod werd aan Van Zeijl en nog drie anderen uitgereikt na afloop van een kort geding bij de rechtbank in Haarlem tegen de intocht.

Het kort geding dat daar dinsdagmiddag diende, was aangespannen door de stichting Majority Perspective, waarvan Van Zeijl ook bestuurslid is.

Van Zeijl is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau naar aanleiding van dit incident. Hij raakte eerder in opspraak door een oproep die hij deed om een aanslag te plegen op Sinterklaas. Hij werd eind augustus door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens opruiing.

Kort geding draait om uiterlijk Zwarte Piet

Met het kort geding, waarvan de uitspraak woensdag is, wil Majority Perspective iets doen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo wil de stichting dat de Zwarte Pieten niet worden geschminkt en ook geen roetvegen krijgen, zoals nu het beleid is van de gemeente, dat overigens ook gehanteerd wordt door omroep NTR in het Sinterklaasjournaal.

De stichting is daarnaast van mening dat ook de kleding van Zwarte Piet moet worden aangepast en dat Zwarte Piet geen onderdanige rol mag vervullen.

Intocht mogelijk in gevaar

Hoewel het kort geding niet om een volledig verbod van de intocht draaide, heeft de gemeente Zaanstad kenbaar gemaakt dat een eventueel besluit van de rechter de intocht mogelijk wel in gevaar kan brengen.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen’, schrijft nu.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018