Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Beste bezoeker,

Hier volgt u het laatste nieuws m.b.t. Sinterklaas in Amsterdam. Heeft u een leuke sinterklaastip? Wij horen het graag. Stuurt u dan een e-mail naar [email protected]

Nieuwsbericht 1-12-2018

Bibi en het verdwaalde paard 2 t/m 6 jaar (Sinterklaas voorstelling)

Datum en tijd: zondag 2 december om 11 uur

Waar: Buurthuis de Havelaar, D.Dekkerstraat 2, 1053 SX Amsterdam

Entree: 6 euro, 4 euro met stadspas

Reserveren: Reserveren kan via:

Website: www.ajtc.nl

Nieuwsbericht 1 december 2018

Zondag 2 december bij de Kooskneus.

ZONDAG 2 DEC :

10.30 en 12.00 uur: Zie ginds komt de Stoomboot! (2-4 jaar)

Op de boot van Sinterklaas zijn de pieten druk in de weer met het inpakken van cadeaus en snoepgoed voor de kinderen in Nederland. Er gaat heel veel mis en er is al land in zicht! Krijgen ze alles nog op tijd af?

ZONDAG 2 DEC

14.00 uur: Sint en Piet naar de haaien! (4-8 jaar)

Sint en Piet worden op volle zee verrast door een haai. Door een vreemde

wending komen de cadeautjes voor de kinderen terecht in de haaievinnensoep van Tsjing en Tsjang. Gelukkig weten deze Chinezen de wanhopige Sint nog net op tijd te bereiken!

Meer informatie zie kooskneus.nl

Nieuwsbericht 30-11-2018

Sint en pieten openen feestelijk de Van Woustraat

Het is zaterdag 1 december feest in de Amsterdamse Van Woustraat. Op deze feestelijke dag heropent de Sint samen met zijn pieten de Van Woustraat. De Goedheiligman zal per oude tram de Van Woustraat in rijden om vervolgens uit te stappen bij de halte Tolstraat. Daar zal de sint de straat heropenen.

Vervolgens zal de sint bij de Stadskantine de kleurplaten van de kinderen in ontvangst nemen en is er een kleinigheidje voor de kleintjes. Vanaf twee uur ’s middags zal de sint samen met zijn pieten nog een wandeling door de straat maken. Speciaal ter gelegenheid van de officiële opening van de Van Woustraat hebben diverse winkels speciale korting.

Nieuwsbericht 24-11-2018

Op zaterdag 24 november 2018 bracht Sint Nicolaas met de Pieten een bezoek aan Duivendrecht. Om 12.30 uur meerde de boot aan bij de Duivendrechtsekade.

Na de ontvangst door de locoburgemeester maakte de Sint te paard een rijtoer door het dorp die eindigde bij het Dorpshuis. Daar gaf Sint Nicolaas een feestje voor de kinderen van 14.00 tot 15.45 uur. Het werd een vrolijke bedoening!

Nieuwsbericht 23-11-2018

Onder het toeziend oog van een hoop blije kindertjes is Sinterklaas op vrijdag 23 november 2018 aangekomen in Ouderkerk aan de Amstel. Vrijdagavond rond 19.00 uur kwam de boot aan in Ouderkerk aan de Amstel ter hoogte van Zorgcentrum Theresia aan de Rondehoep Oost. Vervolgens ging Sint Nicolaas te paard naar het gemeentehuis om alle kinderen te begroeten. “Het was super gezellig. Hier heb je gewoon nog zwarte pieten. Maar dat is verder helemaal geen issue zoals wel in de grote steden”, aldus een enthousiaste bezoeker.

Nieuwsbericht: 18-11-2018

We zingen en we springen en we zijn zo blij…

Wat een verademing. Sinterklaas is zojuist welkom geheten in Amsterdam en in tegenstelling tot enkele andere plaatsen was het (tot nu toe) één grote gezellige bedoening met een hele boel leuke liedjes, dansende pieten, een zwaaiende sinterklaas en niet op de laatste plaats lachende en meezingende kindjes.

Nieuwsbericht: 17-11-2018

De intocht in Zaanstad verliep rustig maar wat wil je dan met zoveel politie op de been. Al vanaf het treinstation worden bezoekers welkom geheten door agenten, en langs de gehele route staat het vol met stillen.. Ook rijden de ME bussen door de Zaanse wijken heen. Echter lijken de kinderen te genieten.

Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018
Er was veel politie op de been. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018
De enige zwarte piet in Zaanstad. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018
Anti Piet activisten. Foto: vrijetijdamsterdam.nl
Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018
Entree in Zaanstad. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Een groep anti-piet demonstranten doet aan vreedzaam protest langs de route. Een man die op straat loopt als originele zwarte piet en snoepgoed aan de kinderen uitdeelt wordt ‘staande gehouden’ door PowNed verslaggever Dennis en doet zijn verhaal voor de camera, waarna nog enkele bijzondere taferelen volgen… zie onderstaande YouTube fragmenten….

Nieuwsbericht 17-11-2018

VTA is in de Zaanse Stad voor de intocht van Sinterklaas en zijn pieten. Onze verslaggever werd na een kleine wandeling vanaf het treinstation kort staande gehouden door enkele undercover agenten maar mocht na het laten zien van zijn legitimatie en pers pas zijn weg in het lekkere zonnetje vervolgen. De sfeer is overigens gemoedelijk en het begint langzaam drukker te worden. Vol verwachting klopt ons hart….

Nieuwsbericht 16-11-2018

Aanhouding na uitlatingen over intocht Sinterklaas

Zaanstad – De politie heeft vrijdag een 40-jarige man uit Utrecht aangehouden. De verdachte is aangehouden vanwege uitlatingen die hij over de Sinterklaasintocht heeft gedaan in de (sociale) media, schrijft politie.nl

‘De Utrechtenaar is overgebracht naar een politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

De verdachte heeft zelf eerder deze week ook aangifte gedaan van bedreiging(en) op social media. Deze bedreigingen neemt de politie serieus; de zaak is in onderzoek’, is te lezen in het bericht van de politie.

vrijetijdamsterdam.nl

PS Volg ook ons blog met het laatste sinterklaasnieuws in Amsterdam

Nieuwsbericht 16-11-2018

 

Premier Mark Rutte vindt dat iedereen die dat wil zaterdag in Zaanstad naar de intocht van Sinterklaas moet gaan kijken. Dat nieuws meldt het Noord Hollands Dagblad via haar officiële website.

Ook minister Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt dat. ,,Ik wil iedereen oproepen: voel je vrij om gewoon Sinterklaas te begroeten”, citeert het NHD meneer Grapperhaus.

‘Rutte betoogde in zijn wekelijkse persconferentie dat het logisch is dat er over het sinterklaasfeest af en toe discussie ontstaat in de samenleving.

Maar die moet volgens hem ,,kalm, waardig en respectvol” plaatsvinden. Bovendien moet ze ,,op een passend moment” worden gevoerd. ,,Dus niet tijdens de feestdagen.”

Rutte onderstreepte dat het belang van de kinderen voorop moet staan: ,,We gunnen kinderen allemaal de magie van het sinterklaasfeest.”

De premier gaat ervan uit dat de plaatselijke autoriteiten er voor hebben gezorgd dat alles goed verloopt. Er zal bij de intocht een aanzienlijk aantal agenten op de been zijn om de orde te handhaven’, schrijft het Noord Hollands Dagblad.

Nieuwsbericht 15-11-2018

Intocht Sinterklaas hoeft niet te worden aangepast

De landelijke intocht van Sinterklaas zaterdag op de Zaanse Schans hoeft niet te worden aangepast. Dat volgt op een uitspraak van de rechter in Haarlem in een kort geding. Volgens de rechter is de stichting die het kort geding aanspande niet ontvankelijk. Dat nieuws meldt de NOS.

‘De zaak was aangespannen door de stichting Majority Perspective. Die eiste gisteren dat de landelijke intocht van zaterdag ontdaan wordt van “racistische kenmerken”. Zwarte Piet zou bijvoorbeeld volledig ongeschminkt moeten zijn, ook zonder roetvegen.

Volgens de rechter heeft de stichting een aantal fouten gemaakt en de gedaagden overvallen. De stichting heeft op vrijdag 2 november een brief met een aantal eisen voor de landelijke intocht naar de gedaagde partijen gestuurd. Voor 5 november zouden die daar gehoor aan moeten geven. De brief kwam echter bij een aantal partijen pas na 5 november aan.

Ook verwijt de rechter de stichting dat ze in de aanloop naar het Sinterklaasfeest geen overleg heeft gevoerd met de gedaagde partijen, waaronder de omroep NTR, over het aanpassen van de figuur Zwarte Piet. Dat is wel een eis die in de wet staat. Daarom kan de stichting niet worden ontvangen in haar vorderingen en hoeft de rechter de zaak niet inhoudelijk te beoordelen’, schrijft de NOS.

Nieuwsbericht 14-11-2018

HET ZONNEHUIS EN SINTERKLAAS

Aanstaande zaterdag (17 nov) komt Sinterklaas weer met de boot naar Amsterdam-Noord. Hij meert om 10.30 uur aan bij de Appelweg 46, de feestelijke optocht zal via Winkelcentrum Molenwijk en Het Mercuriusplein naar het Zonneplein gaan. Daar zal het enthousiaste TV-duo Pip & Pelle om 14:30 uur een speciale Sinterklaasshow geven in ’t Zonnehuis.

En op Sinterklaasavond zelf (5 dec) is er ook genoeg te doen bij ons in ’t Zonnehuis. Geen pakjesavond, maar wel een geweldig avondje uit met volop entertainment. De Australische circus en junkyard bohemian music show ‘Scotch & Soda’ staan dan namelijk op de planken! Dit is sowieso ook een leuke cadeautip natuurlijk, want ze staan er van 4 t/m 15 december.

Nieuwsbericht: 14-11-2018

2 december: Sinterklaas Market bij de Westergasfabriek

Kom op 2 december naar de Sunday Market het Westergasfabriek terrein.

Sinterklaas en zijn Pieten komen ook!

Nieuwsbericht 14-11-2018

Vier activisten tegen Zwarte Piet mogen vrijdag en zaterdag niet in de buurt van de Zaanse Schans zijn, waar de nationale intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden. Deze maatregel is dinsdag door de gemeente Zaanstad opgelegd. Dat nieuws meldt nu.nl

‘Het verbod geldt onder anderen voor de activist Michael van Zeijl van de actiegroep De Grauwe Eeuw.

De activisten zijn niet langer welkom na eerdere bedreigingen op sociale media. Het gebiedsverbod werd aan Van Zeijl en nog drie anderen uitgereikt na afloop van een kort geding bij de rechtbank in Haarlem tegen de intocht.

Het kort geding dat daar dinsdagmiddag diende, was aangespannen door de stichting Majority Perspective, waarvan Van Zeijl ook bestuurslid is.

Van Zeijl is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau naar aanleiding van dit incident. HIj raakte eerder in opspraak door een oproep die hij deed om een aanslag te plegen op Sinterklaas. Hij werd eind augustus door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens opruiing.

Kort geding draait om uiterlijk Zwarte Piet

Met het kort geding, waarvan de uitspraak woensdag is, wil Majority Perspective iets doen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo wil de stichting dat de Zwarte Pieten niet worden geschminkt en ook geen roetvegen krijgen, zoals nu het beleid is van de gemeente, dat overigens ook gehanteerd wordt door omroep NTR in het Sinterklaasjournaal.

De stichting is daarnaast van mening dat ook de kleding van Zwarte Piet moet worden aangepast en dat Zwarte Piet geen onderdanige rol mag vervullen.

Intocht mogelijk in gevaar

Hoewel het kort geding niet om een volledig verbod van de intocht draaide, heeft de gemeente Zaanstad kenbaar gemaakt dat een eventueel besluit van de rechter de intocht mogelijk wel in gevaar kan brengen.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen’, schrijft nu.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwsbericht 12-11-2018

80e sintintocht in Amsterdam op 18 november

‘Kom en ontmoet Sinterklaas, zijn trouwe paard Amerigo en de 350 Pieten wanneer ze in Amsterdam aankomen op zondag 18 november 2018 tussen 10:00 uur en 15:15 uur. Je kunt er ook de kleurplaat van Jill Schirnhofer inleveren bij een Piet’, aldus de organisatie van het Sinterklaasfeest. Vanaf 10:00 uur beginnen in Amsterdam de activiteiten. Hieronder ziet u het programma!

10.00 – 11:45 – stoomboot op de Amstel

Vaar mee in een bootje of juich langs de Amstel naar Sint en de Pieten op de stoomboot en honderden bootjes daaromheen.

Route: van De Omval, via Carré en de Hortus naar het Scheepvaartmuseum.

11:30 – 12:15 – Scheepvaartmuseum: stoomboot, muziek en entertain-pieten

Swing mee tijdens het optreden van Dirk Scheele en de ROC Pietenband en kijk hoe burgemeester Femke Halsema de stadssleutel overhandigt aan Sinterklaas. Pieten op jet packs halen er halsbrekende toeren uit…

12:45 – 14:15 – stoet langs Waterlooplein, Rembrandtplein, De Munt, De Dam

Bewonder de wervelende stoet met ruim 25 wagens zoals DJ Pieten, allemaal gekke fietsen zoals de langste pakjes-fiets, het Pakhuis met kadootjes en vlaggetjes, de Brandweer, een heuse Pepernootfabriek en een Kunstwagen.

13:00 – 14:00 – Hudson’s Bay

Zie Sint en zijn Pieten van dichtbij bij het Hudson’s Bay event op het Rokin.

13:30 – 15:15 – De Dam

Zing en dans mee op De Dam met presentator Rik Hoogendoorn (van Sesamstraat) en een muzikale verrassing. Sinterklaas komt aan rond 14:15 uur. Samen bieden we hem een-naar-choco-ruikend kado aan en leggen een krans. Vergeet niet omhoog te kijken naar de klimpieten!

waterroute 10:00 – 12:00

Bootparade over de Amstel van Alliander tot Scheepvaartmuseum 10:00

Vertrek bij Liander/Mercure Hotel 10:30

De Omval 11:00

Carré – Magere Brug 11:30

Plantage 11:30 – 12:10

Scheepvaartmuseum – Sleuteloverdracht door Femke Halsema

landroute

Parade door de stad 12:45 – 15:15

12:45 – Marineterrein / Scheepvaartmuseum

13:15 – Waterlooplein

14:00 – Rembrandtplein

14:00-15:15 – De Dam

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook: Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Nieuwsbericht 12-11-2018

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben actie gevoerd bij het Mediapark in Hilversum, schrijft NOS teletekst. Volgens de NOS blokkeerden ze de loopbrug bij NS-station Hilversum Mediapark en de uitgang van het perron bij de ingang van het Mediapark. Volgens de betogers houdt het Sinterklaasjournaal van de NTR, dat vanavond begint, te lang vast aan de traditionele Zwarte Piet.

Nieuwsbericht 12-11-2018

Vanaf 12 november is het Sinterklaasjournaal elke dag om 18.00 uur te zien op NPO Zapp.

Intocht

De intocht in Zaanstad is op 17 november vanaf 12.00 uur live te volgen bij Zapp en op deze website.

Nieuwsbericht 09-11-2018

Nieuwsbericht: AMSTERDAM – De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaat volgende week zaterdag niet door, als het aan de Majority Perspective ligt. De onbekende groepering heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem. Dat schrijft de telegraaf vandaag.

Nieuwsbericht 09-11-2018

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben een kort geding aangespannen vanwege de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanse Schans. Stichting Majority Perspective hoopt Zwarte Piet zo te ontdoen van “racistische kenmerken”. Dat meldt de NOS.

‘De Pieten op de intocht zullen in verschillende gradaties worden geschminkt: van ‘roetvegen’ tot volledig bruin. Stichting Majority Perspective wil een verbod op stereotiepe uitingen zoals deze schmink, maar ook op uiterlijke kenmerken als oorbellen en stereotiepe gedragingen, zegt de woordvoering van rechtbank Haarlem op basis van een nog niet gepubliceerde dagvaarding.

De Zwarte Piet-tegenstanders hebben zes betrokken partijen gedagvaard: de NTR, burgemeester Hamming van Zaanstad, de Staat der Nederlanden, het Commissariaat voor de Media, stichting NICAM (van de Kijkwijzer) en productiebedrijf Vinke Vision.

Al deze partijen maken zich volgens Majority Perspective schuldig aan racisme, systematische onderdrukking en schending van het VN-Kinderrechtenverdrag.

De landelijke Sinterklaasintocht is op 17 november. Het kort geding dient dinsdag’, is te lezen in het bericht van de NOS.

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam