Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Beste bezoeker,

Hier volgt u het laatste nieuws m.b.t. Sinterklaas in Amsterdam. Heeft u een leuke sinterklaastip? Wij horen het graag. Stuurt u dan een e-mail naar info@vrijetijdamsterdam.nl.

Nieuwsbericht 14-11-2018

Vier activisten tegen Zwarte Piet mogen vrijdag en zaterdag niet in de buurt van de Zaanse Schans zijn, waar de nationale intocht van Sinterklaas zal plaatsvinden. Deze maatregel is dinsdag door de gemeente Zaanstad opgelegd. Dat nieuws meldt nu.nl

‘Het verbod geldt onder anderen voor de activist Michael van Zeijl van de actiegroep De Grauwe Eeuw.

De activisten zijn niet langer welkom na eerdere bedreigingen op sociale media. Het gebiedsverbod werd aan Van Zeijl en nog drie anderen uitgereikt na afloop van een kort geding bij de rechtbank in Haarlem tegen de intocht.

Het kort geding dat daar dinsdagmiddag diende, was aangespannen door de stichting Majority Perspective, waarvan Van Zeijl ook bestuurslid is.

Van Zeijl is voor verhoor meegenomen naar het politiebureau naar aanleiding van dit incident. HIj raakte eerder in opspraak door een oproep die hij deed om een aanslag te plegen op Sinterklaas. Hij werd eind augustus door de politierechter veroordeeld tot een boete wegens opruiing.

Kort geding draait om uiterlijk Zwarte Piet

Met het kort geding, waarvan de uitspraak woensdag is, wil Majority Perspective iets doen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Zo wil de stichting dat de Zwarte Pieten niet worden geschminkt en ook geen roetvegen krijgen, zoals nu het beleid is van de gemeente, dat overigens ook gehanteerd wordt door omroep NTR in het Sinterklaasjournaal.

De stichting is daarnaast van mening dat ook de kleding van Zwarte Piet moet worden aangepast en dat Zwarte Piet geen onderdanige rol mag vervullen.

Intocht mogelijk in gevaar

Hoewel het kort geding niet om een volledig verbod van de intocht draaide, heeft de gemeente Zaanstad kenbaar gemaakt dat een eventueel besluit van de rechter de intocht mogelijk wel in gevaar kan brengen.

De advocaat van de gemeente Zaanstad zei dat als alle vorderingen worden toegewezen, de organiserende partijen te weinig tijd hebben om deze veranderingen door te voeren en het programma te wijzigen’, schrijft nu.nl

vrijetijdamsterdam.nl

Nieuwsbericht 12-11-2018

80e sintintocht in Amsterdam op 18 november

‘Kom en ontmoet Sinterklaas, zijn trouwe paard Amerigo en de 350 Pieten wanneer ze in Amsterdam aankomen op zondag 18 november 2018 tussen 10:00 uur en 15:15 uur. Je kunt er ook de kleurplaat van Jill Schirnhofer inleveren bij een Piet’, aldus de organisatie van het Sinterklaasfeest. Vanaf 10:00 uur beginnen in Amsterdam de activiteiten. Hieronder ziet u het programma!

10.00 – 11:45 – stoomboot op de Amstel

Vaar mee in een bootje of juich langs de Amstel naar Sint en de Pieten op de stoomboot en honderden bootjes daaromheen.

Route: van De Omval, via Carré en de Hortus naar het Scheepvaartmuseum.

11:30 – 12:15 – Scheepvaartmuseum: stoomboot, muziek en entertain-pieten

Swing mee tijdens het optreden van Dirk Scheele en de ROC Pietenband en kijk hoe burgemeester Femke Halsema de stadssleutel overhandigt aan Sinterklaas. Pieten op jet packs halen er halsbrekende toeren uit…

12:45 – 14:15 – stoet langs Waterlooplein, Rembrandtplein, De Munt, De Dam

Bewonder de wervelende stoet met ruim 25 wagens zoals DJ Pieten, allemaal gekke fietsen zoals de langste pakjes-fiets, het Pakhuis met kadootjes en vlaggetjes, de Brandweer, een heuse Pepernootfabriek en een Kunstwagen.

13:00 – 14:00 – Hudson’s Bay

Zie Sint en zijn Pieten van dichtbij bij het Hudson’s Bay event op het Rokin.

13:30 – 15:15 – De Dam

Zing en dans mee op De Dam met presentator Rik Hoogendoorn (van Sesamstraat) en een muzikale verrassing. Sinterklaas komt aan rond 14:15 uur. Samen bieden we hem een-naar-choco-ruikend kado aan en leggen een krans. Vergeet niet omhoog te kijken naar de klimpieten!

waterroute 10:00 – 12:00

Bootparade over de Amstel van Alliander tot Scheepvaartmuseum 10:00

Vertrek bij Liander/Mercure Hotel 10:30

De Omval 11:00

Carré – Magere Brug 11:30

Plantage 11:30 – 12:10

Scheepvaartmuseum – Sleuteloverdracht door Femke Halsema

landroute

Parade door de stad 12:45 – 15:15

12:45 – Marineterrein / Scheepvaartmuseum

13:15 – Waterlooplein

14:00 – Rembrandtplein

14:00-15:15 – De Dam

vrijetijdamsterdam.nl

Zie ook: Laatste nieuws: Sinterklaas in Amsterdam 2018

Nieuwsbericht 12-11-2018

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben actie gevoerd bij het Mediapark in Hilversum, schrijft NOS teletekst. Volgens de NOS blokkeerden ze de loopbrug bij NS-station Hilversum Mediapark en de uitgang van het perron bij de ingang van het Mediapark. Volgens de betogers houdt het Sinterklaasjournaal van de NTR, dat vanavond begint, te lang vast aan de traditionele Zwarte Piet.

Nieuwsbericht 12-11-2018

Vanaf 12 november is het Sinterklaasjournaal elke dag om 18.00 uur te zien op NPO Zapp.

Intocht

De intocht in Zaanstad is op 17 november vanaf 12.00 uur live te volgen bij Zapp en op deze website.

Datum 09-11-2018

Nieuwsbericht: AMSTERDAM – De landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad gaat volgende week zaterdag niet door, als het aan de Majority Perspective ligt. De onbekende groepering heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van het evenement. De zaak dient dinsdag voor de rechtbank in Haarlem. Dat schrijft de telegraaf vandaag.

Datum 09-11-2018

Tegenstanders van Zwarte Piet hebben een kort geding aangespannen vanwege de landelijke Sinterklaasintocht in Zaanse Schans. Stichting Majority Perspective hoopt Zwarte Piet zo te ontdoen van “racistische kenmerken”. Dat meldt de NOS.

‘De Pieten op de intocht zullen in verschillende gradaties worden geschminkt: van ‘roetvegen’ tot volledig bruin. Stichting Majority Perspective wil een verbod op stereotiepe uitingen zoals deze schmink, maar ook op uiterlijke kenmerken als oorbellen en stereotiepe gedragingen, zegt de woordvoering van rechtbank Haarlem op basis van een nog niet gepubliceerde dagvaarding.

De Zwarte Piet-tegenstanders hebben zes betrokken partijen gedagvaard: de NTR, burgemeester Hamming van Zaanstad, de Staat der Nederlanden, het Commissariaat voor de Media, stichting NICAM (van de Kijkwijzer) en productiebedrijf Vinke Vision.

Al deze partijen maken zich volgens Majority Perspective schuldig aan racisme, systematische onderdrukking en schending van het VN-Kinderrechtenverdrag.

De landelijke Sinterklaasintocht is op 17 november. Het kort geding dient dinsdag’, is te lezen in het bericht van de NOS.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here