VTA’s favoriete bootje tijdens Canal Parade 2017

BLOG GAY PRIDE 2017 (oudere berichten)

Gay pride niews juli 2017

Toch ontheffingen openingstijden tijdens Gay Pride

Door een fout van de gemeente Amsterdam is vorige maand ten onrechte besloten dat in stadsdeel Centrum tijdens de Gay Pride in Amsterdam geen ontheffingen worden verleend op de openingstijden. Deze miscommunicatie is ontstaan doordat het besluit over de openingstijden werd gekoppeld aan de beslissing om geen ontheffingen te verlenen voor geluid. Die laatste maatregel, het handhaven van de geluidsnormen, neemt de gemeente doelbewust om overlast voor omwonenden tijdens het evenement zoveel mogelijk tegen te gaan. Door geen ontheffingen op geluid toe te staan, kan beter worden opgetreden tegen spontane feesten op straat en tegen horecaondernemers die zonder vergunning muziek afspelen op hun terras. Dat soort feesten zonder vergunning veroorzaken niet alleen overlast, maar vergroten ook het risico op overcrowding – een gevaarlijke situatie die ontstaat doordat het te druk wordt op bepaalde plekken.

Cafés toch langer open

Het afwijzen van ontheffingen op de openingstijden van horecazaken draagt niet bij aan het doel dat de lokale driehoek voor ogen heeft: het tegengaan van drukte en overlast door spontane feesten op straat. Die maatregel is dus overbodig, en beperkt horecaondernemers bovendien onnodig in hun bedrijfsvoering.
De burgemeester heeft daarom besloten alsnog ontheffingen van de openingstijden toe te staan. Daardoor kunnen cafés wel langer open blijven, maar kunnen ze in de buitenruimte geen publiek trekken door de muziek ook buiten te laten klinken. De betreffende horecaondernemers zijn inmiddels over dit besluit geïnformeerd.

Extra handhavers

Uiteraard wordt van horecaondernemers verwacht dat ze – zoals gebruikelijk – actief optreden om lawaai en overlast voor hun deur en in hun straat te voorkomen, onder meer bij de uitstroom van bezoekers. De gemeente zet extra handhavers in om daar op toe te kunnen zien.
Zoeken naar de juiste balans
Door dit besluit gelden voor de Pride Amsterdam in grote lijnen dezelfde regels als bijvoorbeeld tijdens het Amsterdam Dance Event. Daar wordt met dezelfde maatregelen gezocht naar enerzijds de juiste balans tussen ruimte voor feest en anderzijds het voorkomen van overlast.

vrijetijdamsterdam.nl

Gay pride nieuws 23 maart 2017

Tijdens de Amsterdamse Gay Pride 2017 worden de straatfeestjes op de Stopera, Rembrandtplein, Amstel54 en Amstel 178 geschrapt. Dat maakte de stichting Amsterdam Gay Pride donderdag 23 maart 2017 bekend.
De Stichting Amsterdam Gay Pride wil samen met de gemeente de overlast voor omwonenden beperken en daarom het feest meer verspreiden over de stad. Met deze maatregel wordt de druk op en rond het Rembrandtplein volgens de stichting fors verminderd.
Verder wordt de Dam, na een succesvolle editie van de EuroPride 2016, toegevoegd als nieuwe feestlocatie en is er besloten om het aantal ‘feesturen’ in te perken. Zo starten de feesten vrijdag een uur later en op zaterdag 3 uur later.
Ook sprak de stichting de voorkeur voor een aantal veranderingen op het water uit. De nieuwe route die afgelopen jaar is ingevoerd, blijft gehandhaafd, maar als het aan stichting Amsterdam Gay Pride ligt wordt de vaarroute wel omgedraaid.
Pride Amsterdam wordt gehouden van 29 juli t/m 6 augustus.
vrijetijdamsterdam.nl

Volg ons op Snapchat: vrijetijdams