Tassenmuseum Amsterdam showt Pride-expositie Sistaaz of the Castle
Tassenmuseum Amsterdam. Photocredits: BetePhotography

Tassenmuseum Amsterdam doet mee aan Pride Amsterdam 2019. Bij het Amsterdamse Museum kun je Pride expositie Sistaaz of the Castle nog tot en met 31 augustus 2019 bewonderen. Op zaterdag 3 augustus, de dag van de Canal Parade 2019, is Tassenmuseum Amsterdam voor eenieder gratis toegankelijk. Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen aan Susanne Noordegraaf, Communicatie & PR Manager, van Tassenmuseum Amsterdam.

Even voor de nieuwe generatie Amsterdammers. Kunnen jullie Tassenmuseum Amsterdam kort introduceren?

Tassenmuseum Amsterdam is in beweging. Na jaren van verzamelen en het tonen van de geschiedenis en de schoonheid van de tas is Tassenmuseum Amsterdam nu in transitie; van een museum met tassen naar een dynamisch Huis vol sprankelende verhalen.

Het vernieuwde Tassenmuseum Amsterdam ziet de ‘tas’, haar cultuur en maatschappelijke context als vertrekpunt voor nieuwe verhalen. De collectie van het museum biedt hiervoor handvatten, maar verlangt ook om verder te kijken dan de horizon. De ‘tas’ beschouwen we dus niet langer als object, maar als subject waarmee nieuwe perspectieven en verhalen over haar cultuur ─ ontwikkeling en beleving─ worden uiteengezet door middel van bijzondere en verrassende presentaties. Voor Tassenmuseum Amsterdam is het onontbeerlijk zich te verbinden met de hedendaagse en toekomstige ontwikkelingen van cultuur, mode – vormgeving, metier en de maatschappij. Tassenmuseum Amsterdam beweegt zich nu naar een eigentijds, dynamisch en sprankelend Huis, gerelateerd aan cultuur en mode – vormgeving.

Wat ooit is begonnen met één enkele handtas ─ die ene vondst in een antiekwinkel in Engeland door Hendrikje en Heinz Ivo, fervente verzamelaars en de oprichters van Tassenmuseum Hendrikje in 1996 in Amstelveen ─ werd een beroemde collectie tassen en gerelateerde objecten en museum dat in 2007 haar deuren opende aan de Herengracht in Amsterdam. Gevestigd in een uniek 17e-eeuws grachtenpand trekt Tassenmuseum Amsterdam met een verrassend, relevant programma en prikkelende, fascinerende presentaties circa 70.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Tassenmuseum Amsterdam showt Pride-expositie Sistaaz of the Castle
Tassenmuseum Amsterdam. Photocredits: BetePhotography

Wat mogen we ons voorstellen bij Sistaaz of the Castle?

Op verrassende wijze ontdek je voor, tijdens en na Pride Amsterdam middels een ‘fotografische interventie’ van kunstenaar en fotograaf Jan Hoek, modeontwerper Duran Lantink en trans-sekswerk support group SistaazHood in Tassenmuseum Amsterdam het verhaal van de Sistaaz of the Castle. Leigh, Céline Dion, Gabby, Cleopatra, Flavirina, Joan Collins – deze vrouwen, trans-sekswerkers uit Kaapstad ─ wonen naast Kasteel de Goede Hoop, veelal onder een brug of in een kartonnen doos, maar gaan desondanks altijd gekleed in de meest uitbundige zelfgemaakte outfits. Voor Jan Hoek en Duran Lantink zijn de Sistaaz dè nieuwe modemuzes.

Het dagelijks leven van de uitgesproken Sistaaz werd in beeld gebracht en samen met Duran Lantink en Jan Hoek, hebben ze de creaties van hun dromen én hun droomwereld vereeuwigd. Zo droomt Gabby op een dag haar eigen Victoriaanse huis van plezier te runnen; wil de zestigjarige Joan Collins niets liever dan trouwen en barst de uit Burundi gevluchte Flavirina van de modellenambities.

Alle verhalen zijn bovendien gebundeld in het boek Sistaaz of the Castle. Deze publicatie is tot stand gekomen middels het crowdfunding platform ‘VoorDeKunst’ en is beschikbaar in de winkel van Tassenmuseum Amsterdam.

Wat is de reden dat de keuze op Sistaaz of the Castle is gevallen?

Mode, waaronder tassen, is onlosmakelijk verbonden met expressie en identiteit; met je outfit geef je kracht aan je individualiteit en toon je wie je bent. De Sistaaz zijn uitgesproken activisten, trots op hun trans zijn, trots om een sekswerker te zijn en trots op hun verbluffende gevoel voor mode en stijl. Met het project Sistaaz of the Castle hopen Jan Hoek, Duran Lantink en SistaazHood bij te dragen aan de vermindering van het stigma, discriminatie en geweld tegen transgender mensen en sekswerkers. Vanuit respect voor de kracht en expressie van de Sistaaz, het gezamenlijke creatieve proces van Jan Hoek, Duran Lantink en Sistaazhood bieden we een platform binnen Tassenmuseum Amsterdam.

De beweegredenen om mee te doen aan een event zoals Pride Amsterdam?

Tassenmuseum Amsterdam is ook voorgaande jaren onderdeel geweest van Pride Amsterdam. In navolging op de nieuwe visie van Tassenmuseum Amsterdam is alles wat we doen relevanter en met respect naar de ander. Iedere dag is een dag van vrijheid, gelijkheid, diversiteit, broeder- en zusterschap, maar tijdens Pride Amsterdam hangen we de vlag extra uit en gooien we als onderdeel van Art & Culture Pride graag onze ramen en deuren open voor een breder publiek. Samen met een groot aantal culturele instellingen, locaties en kunstenaars stimuleren en creëren we zo een podium voor de LHBTIQ+ community in de culturele sector.

Tassenmuseum Amsterdam showt Pride-expositie Sistaaz of the Castle
Tassenmuseum Amsterdam.
Photocredits: BetePhotography

Wat zijn de kwaliteiten van kunstenaar en fotograaf Jan Hoek?

Naast dat Jan een zeer fijn en inspirerende persoon is en de kennismaking en samenwerking met Jan een prachtige ervaring was, voelt Jan Hoek zich altijd aangetrokken tot de schoonheid van buitenstaanders over de hele wereld en werkt hij intensief samen met mensen die normaal over het hoofd worden gezien om samen een nieuw imago te creëren. In het universum van Jan Hoek zijn de ‘normale’ mensen de vreemdelingen en de buitenstaanders zijn de funky heersers van deze planeet.

Zijn er bij Tassenmuseum Amsterdam de komende tijd nog meer leuke dingen te beleven?

Zeker! In de cyclus van de serie interventies van de afgelopen maanden, zoals Bags in Bloom en Sistaaz of the Castle (beide te bewonderen tot en met 31 augustus 2019!) én gezien onze ramen en deuren opengegooid zijn en er een frisse wind door het Huis waait, is er vanaf 8 september tot en met 27 oktober een nieuwe generatie aan talent van kunst-, mode- en design academies naar binnen geslopen… een heuse Talent Invasion van 21 jonge talenten geselecteerd door Gastcurator Martien Mellema, zelfstandig Creative Director/Fashion Director en haar team. Daarna zal er vanaf begin december 2019 een nieuw en bijzonder prikkelend en inspirerend programma gepresenteerd worden voor het komend jaar 2020.

Nog iets toe te voegen?

Op zaterdag 3 augustus, de dag van de Canal Parade 2019, is Tassenmuseum Amsterdam voor eenieder gratis toegankelijk. We zien jullie graag en voor alle ins en outs check je de website van het Tassenmuseum Amsterdam.

Interview door:

Rik Verkaik

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl