Rainbow concert in De Nieuwe Kerk: “ode aan vroegere gay componisten en klassieke musici”
De Nieuwe Kerk van een afstandje. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

De Nieuwe Kerk staat op de eerste officiële dag van Pride Amsterdam in het teken van het Rainbow concert. Het unieke muzikale optreden zal worden gegeven door Bernard Winsemius, organist van De Nieuwe Kerk. Vrije Tijd Amsterdam sprak met Martijn van Schieveen, aangever van het Rainbow event, communicatie en persvoorlichter van De Nieuwe Kerk, en nauw betrokken bij de organisatie van het Pride Amsterdam programma Arts & Culture.

“We zijn enorm trots op het feit dat we deel uit maken van het officiële Pride programma”, aldus Van Schieveen namens de historische Amsterdamse kerk midden in het centrum van Amsterdam.

De bedenkers van het idee

“Iedere zomer vinden er een reeks orgelconcerten plaats. Het begint net als met Pride Amsterdam om twaalf uur ’s middags. Onze vaste organisten hebben het idee van deze Pride bedacht. Toen het duidelijk was dat we mee gingen doen met Pride Amsterdam, is er aan hun gevraagd of ze iets moois wilde verzinnen. Daar is dit eerbetoon uit naar voren gekomen.

Gay componisten en klassieke musici

We weten of mogen er van uitgaan dat er veel klassieke musici en componisten gay waren, zoals bijvoorbeeld Corelli Händel, Lully, Saint-Saëns, Ravel, Barber en Bernstein. Er zal muziek gespeeld worden van deze meesters, die het waarschijnlijk geweldig hadden gevonden om hun muziek afgespeeld te horen worden op een magnifiek instrument tijdens deze Pride-week.

Het is het grootste historische orgel van Nederland. Het hoofdorgel van De Nieuwe Kerk is gebouwd in 1655, lang voor de eerste Gay Pride-week”, aldus Martijn van Schieveen.

Iedereen is welkom

Van Schieveen vervolgt: “Iedereen is van harte welkom. Het concert is niet specifiek op één doelgroep gericht. Doorgaans is er een wat ouder publiek aanwezig bij de orgel concerten. Er zijn ook vaak toeristen aanwezig, helemaal de aankomende week.

Arts & Culture

“Jaarlijks komen er een hoop buitenlanders speciaal voor Pride naar Amsterdam. En dat niet alleen voor De Nieuwe Kerk. Er is bijvoorbeeld het hele grote Arts & Culture project, waar ik als vrijwilliger ook aan verbonden ben. Deze activiteiten worden goed bezocht door de mensen die niet in Nederland wonen.

Kunstenaars en fotografen een podium bieden

Het programma is dit jaar groter en diverser dan ooit, je houdt het je bijna niet voor mogelijk. Er zijn meer dan 70 events. Bij Arts & Culture proberen we zoveel mogelijk mensen, waaronder kunstenaars en fotografen een podium te bieden. Daarnaast wordt er ook veel vanuit de cultuurinstellingen in de stad georganiseerd.

Culturele instellingen in Amsterdam

Zo zijn er onder meer leuke dingen in de Stadsschouwburg, Rijksmuseum, Vondel CS en het Centraal Station. Het is eigenlijk te veel om op te noemen”, laat Martijn van Schieveen ten slotte weten.

Geschreven door:

Rainbow concert in De Nieuwe Kerk: “ode aan vroegere gay componisten en klassieke musici”

Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl

Check ook ons blog over Pride Amsterdam 2019