Pride Walk 2019: Optimisme overheerst bij Sjoerd Knops ondanks dubbel gevoel

Pride walk pride Amsterdam
Foto: vrijetijdamsterdam.nl

Pride Walk 2019: Optimisme overheerst bij Sjoerd Knops ondanks dubbel gevoel

“Je beseft je nog meer hoe goed wij het hier in Nederland hebben. Zoals wij hier lopen, maar ook de leuke dingen die we de komende dagen gaan beleven, zou in Rusland niet kunnen. Sterker nog in ruim zeventig landen zou het niet kunnen, en loop je risico om vermoord te worden”, vertelt Sjoerd Knops, terwijl we met VTA een stukje met hem meewandelen tijdens de imponerende Pride Walk 2019, dwars door de binnenstad van Amsterdam heen.

Pride Walk 2019: Optimisme overheerst bij Sjoerd Knops ondanks dubbel gevoel

De inmiddels traditionele Pride Walk, voorafgaand aan de officiële Pride start in het Vondelpark, lijkt belangrijker dan ooit, sinds besloten is dat de Pride Walk in Amsterdam zal worden opgedragen aan Jelena Grigorjeva, een Russische LHBTI-activiste, die enkele dagen terug werd vermoord in Sint Petersburg.

Grigorjeva zou al langere tijd doodsbedreigingen ontvangen vanwege haar inzet voor de Russische lhbti-beweiging. De activiste werd op brute wijze gewurgd en met steekwonden gevonden vlak bij haar huis. Sjoerd Knops:”Ik kreeg het door via de app. Het is werkelijk waar verschrikkelijk. Gewoon omdat je wilt zijn wie je bent. En voor deze activiste zelfs nog meer, omdat ze opkwam voor andere mensen die zichzelf willen zijn en niemand kwaad doen.”

Terwijl we onze weg in de stoet weer vervolgen en bijna bij het Rijksmuseum zijn aangekomen, ‘veert’ Knops al waaiend met een waaier, ineens toch weer op. “Heb je al gehoord wat er straks gaat gebeuren? Daar bij het Rijksmuseum volgt een bijzonder moment. Er gaat getekend worden en vanaf dat moment is de Pride Amsterdam officieel immaterieel erfgoed. Echt fantastisch mooi”, aldus de inmiddels weer vrolijker kijkende Sjoerd Knops.

Na dat moment is het voor VTA tijd om de weg te vervolgen naar de eerste dag van het Milkshake Festival. Sjoerd Knops zal meelopen tot het bittere eind, met als hoogtepunt het tekenmoment bij het Rijksmuseum. De regenboog-stoet eindigt in het Vondelpark. In het stadse park staan een hoop leuke dingen op het programma. Naast allerlei activiteiten zullen er de aankomende week in Amsterdam, maar ook in Zandvoort, ook weer een hoop leuke feestje zijn die je kunt bezoeken.

Geschreven door:


Rik Verkaik

Vrijetijdamsterdam.nl

Check ook ons blog over Pride Amsterdam 2019