‘Nog steeds DE GAYSTRAAT VAN AMSTERDAM’
SOHO Amsterdam. Foto: vrijetijdamsterdam.nl

‘Nog steeds DE GAYSTRAAT VAN AMSTERDAM’

“Geen feestje in de Regulier? Natuurlijk wel, want we zijn nog steeds DE GAYSTRAAT VAN AMSTERDAM… en wat ze ook schrijven! Dat gaat NIET veranderen ook”, aldus één van de clubeigenaren uit de Amsterdamse Reguliers op Facebook.

Gay Pride-straatfeestje!

Nadat er aanvankelijk een conflict was tussen de gemeente en de horeca-ondernemers in de Reguliersdwarsstraat is nu overeengekomen dat er tijdens de komende Gay Pride toch een kleinschalig straatfeest mag plaatsvinden rondom de bekende homozaken. Vorige week ging de gemeente, een aantal horecaondernemers en stichting Amsterdam Gay Pride (AGP) al met elkaar in gesprek om tot een oplossing te komen. Die kwam er toen niet.

Overeenstemming

“Tijdens een nieuw gesprek in de ambtswoning van de burgemeester zijn er wel afspraken gemaakt over de noodzakelijk geachte veiligheidsmaatregelen en de financiële bijdragen van de ondernemers daaraan. Zij zullen nu dan ook onder de zogeheten parapluvergunning van de stichting AGP vallen. Concreet betekent dit dat er op vrijdag 4 en zaterdag 5 augustus een kleinschalig straatfeest georganiseerd zal worden, zonder buitenpodia of optredens – geheel zoals tijdens de EuroPride van vorig jaar, toen eigenlijk iedereen de meer relaxte sfeer, de minder grote drukte en het open karakter waardeerde”, laat de ondernemersvereniging weten via haar website.

Homostraat

“Eerder had burgemeester Van der Laan in een brief aan de gemeenteraad ook geschreven dat de ondernemers in de Reguliersdwarsstraat zich niet meer als homostraat zouden willen afficheren. Dat veroorzaakte veel ophef, onbegrip en negatieve publiciteit voor de straat, maar de burgemeester heeft nu laten weten dat het hierbij om een misverstand ging. Het bestuur van de ondernemersvereniging had toen direct al een persbericht laten uitgaan, waarin stellig wordt ontkend dat de straat van haar homokarakter af wil. Naast het hierboven besproken straatfeestje in het westelijke deel van de Reguliersdwarsstraat is er uiteraard ook nog de Caribische Street Party bij de Reality Bar aan de oostkant van de straat”, aldus de ondernemersvereniging.

Soho, Exit, Club Nyx en Taboo

De Soho en de Exit zijn gevestigde namen in de Amsterdamse gay-scéne en worden ieder weekend druk bezocht door de LGBT-community. Ze lijken voor de jeugd ook een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen. Club NYX kent op ‘Satergay’ het feest ‘3X NYX’ wat zeer populair is onder de LGBT-community. De Taboo bar draait ook nog lekker mee en is doorgaans goed gevuld.

Geschreven door: Rik Verkaik

vrijetijdamsterdam.nl