Subside Sports: dé website voor alle voetbalshirts
Ajax - Vitesse. Foto credits: © Orange Pictures / Gerrit van Keulen

Ajax overtuigde eind juli 2018 in de tweede voorronde van de Champions League. Het succes en de wereldwijde bewondering hielden aan tot die boze avond van 8 mei 2019. Omdat de naam Lucas Moura bij veel Ajax-supporters nu hopelijk geen paniek, woedeaanvallen of huilbuien meer veroorzaakt, kan er wellicht met een gerust hart in deze drie prachtige boeken gebladerd worden. Om dit seizoen vooral niet te vergeten!

De Vreugde van het Voetbal (diverse schrijvers)

Want, dat tot nu toe laatste corona-loze voetbalseizoen was er één om in te lijsten. Met name de kolkende Johan Cruijff ArenA en de uitvakken in Graz, Luik, Kiev, München, Athene, Lissabon, Madrid, Turijn en Londen zullen dubbele weemoed veroorzaken: een ouderwets swingend Ajax mét publiek. Die kleine stukjes uit-tribune waar enkele duizenden gelukkigen hun spaarcenten of zelfs persoonlijke lening aan spendeerden. De Vreugde van het Voetbal is een ode aan de class of ’19, met verhalen van onder meer Freek de Jonge, Henk Spaan, Youp van ’t Hek en Kees Jansma. Gewezen wordt op het gegeven dat zelfs de traumatische ‘val’ tegen Tottenham Hotspur er gewoon bij hoort, en eigenlijk net zo mooi is.

Jongensdromen (Willem Vissers)

De meest beeldend schrijvende liefhebber onder het voetbaljournaille is waarschijnlijk Willem Vissers die voor de Oranje Leeuwinnen Meisjesdromen schreef, en voor Ajax Jongensdromen. Hierin beschrijft Vissers op bijna melodieuze wijze, met veel smaakvolle beeldspraak in schitterende zinnen, hoe hij tegen de wonderploeg aankeek. Zijn interviews, wedstrijdverslagen en columns staan op chronologische volgorde afgedrukt, zodat je het seizoen helemaal opnieuw beleeft. De kopbal van De Ligt tegen Juventus en de vreugde-explosie daarna, de vrije trappen van Lasse Schöne, de souplesse van Hakim Ziyech, de pirouette van Dušan Tadić in Madrid.

Het Nieuwe Ajax (Menno Pot)

Een succeselftal valt altijd uit elkaar, al gebeurt dat bij Ajax vaak veel te snel. Toch ziet Menno Pot al sinds de successen in de Europa League in 2017 de Amsterdamse zon schijnen en tekende hij op hoe Ajax veranderd is in positieve zin. Niet eens zozeer door de Europese campagnes, maar meer door randzaken. Pot, die meer over het boek vertelt in deze aflevering van Tijd voor Max, bezingt het financiële beleid en de marketingafdeling van de club. De invloed die het team op de jeugd had. Het zwart met beige uitshirt, symbool voor onoverwinnelijkheid. Het gegeven dat er meer binding is met de Amsterdamse jeugdcultuur en de diverse samenstelling daarvan. Daar loopt het voetbal als een rode draad tussendoor. Het Nieuwe Ajax is een hoopvol boek waar het schrijfplezier en de clubliefde vanaf spatten.

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam