Xenios is de leukste hockeyvereniging van Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

“Xenios is de leukste hockeyvereniging van Amsterdam! Sportiviteit en gezelligheid gaan hand in hand bij de club. Bij Xenios voelt iedereen zich thuis”, vertelt Robert Spakman namens Xenios Amsterdam. De coördinator communicatie van Xenios Amsterdam liet zijn licht schijnen over de Amsterdamse hockeyvereniging met een rijk verleden.

Geschiedenis

In 1959 werd de Amsterdamse Mixed Hockey Club Sarto opgericht. Toen Sarto in 1986 fuseerde met Hockeyvereniging Badhoevedorp was SBHC (Sarto Badhoevedorp Hockey Combinatie) Xenios een feit.

Hockey is een populaire sport en het aantal actieve hockeyers groeit nog steeds. In Nederland zijn circa 300.000 hockeyers actief: jongens, meisjes, mannen, vrouwen, jeugd en veteranen. Ook in Amsterdam is hockey populair. Het aantal hockeyers en hockeyvelden is toegenomen in de afgelopen vijf jaar. Dat geldt ook voor Xenios; de club is sterk gegroeid en telt momenteel circa 1.200 leden. 80 Xenios-teams zijn actief.

Xenios is de leukste hockeyvereniging van Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

Daarnaast zijn er trimhockeyers die met elkaar trainen zonder dat zij deelnemen aan een competitie. Om al die hockeyers de ruimte te geven is de club in 2020 verhuisd naar een groot, nieuw complex op Sportpark Sloten. Het nieuwe onderkomen beschikt over vijf prachtige watervelden. Momenteel wordt hard gewerkt aan een mooi, multifunctioneel clubhuis. Xenios is klaar voor de toekomst en heeft ruimte voor verdere groei.

Xenios is de leukste hockeyvereniging van Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam
Nieuwe clubhuis. Afbeelding: Xenios Amsterdam
Nieuwe clubhuis.
Afbeelding: Xenios Amsterdam

Kernwaarden

Xenios wil een plezierige, veilige en sociale omgeving bieden aan iedereen die zich op en rond de club bevindt. Dat betekent een respectvolle en sportieve houding ten opzichte van de hockeysport, het sportcomplex en elkaar. Dit geldt uiteraard ook als Xenios te gast is bij een andere hockeyclub. Xenios staat voor
• Xenios, dat zijn jij en ik samen
• Elkaar respecteren
• Neem verantwoordelijkheid, ook voor de materialen
• Iedereen is welkom op Xenios
• Opruimen doen we allemaal
• Sportief gedrag is vanzelfsprekend

Xenios is de leukste hockeyvereniging van Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

Sportieve ambities

Sportiviteit en gezelligheid, daar draait het om bij Xenios! Iedereen die wil hockeyen is welkom en krijgt de mogelijkheid om zoveel mogelijk uit de sport te halen binnen zijn eigen (ambitie)niveau. De club biedt plek aan ambitievolle sporters. Xenios is er trots op dat zowel Dames 1 als Heren 1 in de Overgangsklasse uitkomen. Talenten uit de eigen jeugdopleiding kunnen op hoog niveau spelen bij Xenios. Zo beschikt de club over opleidingsteams (Dames 2 en Heren 2) die uitkomen in de reserve 1e klasse.

Foto: Xenios Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

Activiteiten

Hockey is de kernactiviteit van Xenios. Maar de club doet meer en levert lokaal een positieve bijdrage. Xenios slaat bruggen naar bedrijfsleven, gemeenten, wijken, andere sporten en sportverenigingen, scholen, burgers en overige instellingen.

Foto: Xenios Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

Op Sportpark Sloten wordt samengewerkt met andere sportclubs en het nieuwe clubhuis biedt ruimte aan een kinderopvang. Scholen uit de buurt gebruiken het complex voor sportactiviteiten. Vanuit diverse Xenios-commissies worden activiteiten georganiseerd, zoals feesten, jeugdkampen, pubquizzen en het familietoernooi.

Foto: Xenios Amsterdam
Foto: Xenios Amsterdam

Vrijwilligers en sponsors

De inzet van (ouders van) leden en andere vrijwilligers is essentieel voor het functioneren van Xenios. Een grote groep vrijwilligers zet zich enthousiast in voor de vereniging. Diverse commissies zijn actief en ontwikkelen beleid en activiteiten. (Ouders van) leden die wat willen betekenen voor Xenios zijn van harte welkom. Op de website is een overzicht te vinden van vacatures.

Naast de inzet van vrijwilligers, kosten activiteiten geld. Dat geldt ook voor de sportambities van Xenios. Diverse sponsors ondersteunen Xenios en krijgen daar uiteraard veel voor terug. Naast naamsbekendheid kunnen zij interessante aanbiedingen doen aan de leden en toeschouwers en kunnen zij betrokken zijn bij activiteiten van de club.

Foto: Xenios Amsterdam

Nieuwe leden

Maar de belangrijkste inkomstenbron is de ledencontributie. De leden vormen het hart van de club. Zij maken Xenios tot wat het is: een geweldige, gezellige en ambitievolle hockeyclub. Met de verhuizing naar het nieuwe sportcomplex is Xenios begonnen met de werving van nieuwe leden. Kinderen, studenten, veteranen, iedereen is welkom. Via social media heeft Xenios een wervingscampagne opgezet en voor studenten is een speciaal studentenaanbod ontwikkeld. De gezelligheid, topaccommodatie en locatie spreken aan; Xenios ligt op 15 minuten fietsen van het Vondelpark!

Ook zin om te komen hockeyen bij Xenios? Kom een keer kijken? Of meld je aan voor een proeftraining.

Over corona

Net als andere sportclubs met clubhuizen moet Xenios voldoen aan de corona-regels van de overheid. Diverse maatregelen zijn genomen om het sporten veilig te laten plaatsvinden. Niet alleen in het clubhuis maar ook langs de velden.

Bezoekadres: Sloterweg 1045, 1066 CD Amsterdam
(informatie over parkeren staat op xenios.nl)
Postadres: Postbus 9625, 1006 GC Amsterdam
E-mail: [email protected]

Gepubliceerd op: 11 aug 2020

Herpublicatie: 29 sep 2021

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam