Voorzitter DSG:
Spelers en begeleider DSG C1

Voorzitter DSG: “Kampen voor die kids altijd mooi hoogtepunt”

Amsterdam – 20 juni 2019 – VTA Sport staat de komende periode in het teken van een aantal mooie sportclubs. Verenigingen die het verdienen om in de spotlights gezet te worden. Eén van die paradepaardjes is de 70-jarige handbalclub DSG, waar sportiviteit, diversiteit en plezier de belangrijkste speerpunten zijn.

DSG heeft een clubhuis op Sportpark Sloten, speelt buiten van april tot september, en verkast tijdens de herfst en winter naar de ‘warme’ Calandhal. De sportafdeling van Vrije Tijd Amsterdam sprak met DSG-voorzitter Bart de Haan, met als achterliggende gedachte, de vraag hoe deze Amsterdamse sportclub, er op dit moment als vereniging voorstaat.

De Amsterdammer is inmiddels zes tot zeven jaar betrokken bij de club, waarvan de laatste anderhalf jaar in de rol als voorzitter. “DSG is een kleine en gezellige club. Het bestuur bestaat uit drie personen, we hebben een aantal vrijwilligers en er spelen namens DSG vier jeugdteams in de diverse handbalcompetities. In totaal hebben we 55 leden. Desondanks zijn wij de enige club die in competitieverband met een Amsterdams jongensteam meedoet, aldus een enthousiast vertellende Bart de Haan.

Goede bereidheid ouders van jeugdspelers

De Haan, tevens vader van twee spelende jeugdleden, vervolgt: “Naast de drie bestuursleden en vrijwilligers zijn er meer mensen die de handen uit de mouwen steken voor onze club. Ouders van kinderen uit jeugdteams zijn altijd bereid om te helpen als dat nodig is. Zodoende hebben we geen tekort”, geeft De Haan aan als reactie op de vraag die we stellen, op basis van vrijwilligers tekorten bij meerdere Amsterdamse sportclubs. Het lijkt een ’trend’ dat ouders ‘anno 2019’, zich niet genoodzaakt voelen, om vrijwillig een steentje bij te dragen aan het verenigingsleven. Zelfs niet als zoon- of dochterlief lid is van de sportvereniging.

Voorzitter DSG: "Kampen voor die kids altijd mooi hoogtepunt"
Een jeugdspeler in actie namens handbalvereniging DSG.

“Nee, daar hebben we bij DSG gelukkig geen last van”, vervolgt de clubleider ons gesprek. “Naast behulpzame ouders zijn de oudere spelers uit ons C1 team, jongens die gerust een wedstrijdje durven te fluiten. En belangrijker nog, zij doen dat ook graag voor de club. Deze jongens zijn rond de dertien en veertien jaar. Zij fluiten probleemloos thuisduels van de overige teams die we hier hebben rondlopen. Dat ‘probleem’ is dankzij hen zodoende opgelost.”

De handbalclub met logo kleuren zwart, rood, wit en blauw, heeft naast dertien- en veertienjarige jongens, ook handballertjes rond lopen die negen, tien, elf of twaalf jaar oud zijn. Deze sporters, die allen tussen de negen en twaalf jaar oud zijn, zijn verdeeld over de drie andere teams. In tegenstelling tot het jongensteam bestaan deze sportploegen uit jongens en meisjes.  “We spelen in de regio Noord-West, tegen Amsterdamse clubs en tegenstanders zoals Almere, Hoofddorp en Volendam”, vertelt clubman De Haan trots over de teams van zijn Amsterdamse cluppie.

De opmars van Volendam

En, nu we het toch over Volendam hebben, bespreken we de huidige prestaties van de Volendamse seniorenteams. Het eerste damesteam van Volendam promoveerde onlangs naar het hoogste Nederlandse niveau. De vrouwelijke Oranjehemden spelen volgend seizoen in de Eredivisie, waar ze niet voor spek en bonen aan mee willen doen. Bij de heren gaat het eveneens voor de wind. De ploeg die wordt getraind door de Amsterdamse trainer Peter Portengen strijdt met Aalsmeer tijdens een best-of-three om het Nederlandse kampioenschap. De eerste wedstrijd werd door Aalsmeer gewonnen, maar Volendam gaat er alles aan doen om gelijk te komen, zodat er een beslissingswedstrijd aan te pas moet komen.

Voorzitter DSG: "Kampen voor die kids altijd mooi hoogtepunt"
Een jeugdwedstrijd van DSG.

Bart de Haan: “Het succes van Volendam is ook hier niet onopgemerkt gebleven. Een aantal spelers van onze club gaan naar de tweede wedstrijd tegen Aalsmeer kijken, die op zondag 2 juni in Volendam wordt gespeeld. En een aantal jeugdspelers van DSG krijgt momenteel proeftraining van een Volendamse trainer, erg leuk, nu helemaal!”

“Dat we het al 70 jaar lang volhouden ligt mijn inziens aan een aantal factoren. Vooropgesteld het feit dat wij als club financieel gezond zijn. Dat gegeven is voor een vereniging een belangrijke voorwaarde. We hebben voldoende leden en groeien met kleine beetjes. Daarnaast zijn we een kleine club waar sportiviteit en plezier voorop staan. Wij vinden dat belangrijker dan prestatie. Natuurlijk willen onze teams winnen als ze in het veld staan. Maar, een kampioenschap is zeker geen doel. Vooropgesteld zijn het vriendjes van elkaar die met plezier samen sporten en lol met elkaar maken.

DSG en maatschappelijke betrokkenheid

DSG is maatschappelijk bij de stad betrokken. Zo bestaat er een samenwerking met een mini handbalschool op initiatief van de Gemeente Amsterdam. “Ja, de samenwerking met de mini handbalschool is onderdeel van een speciaal naschools traject op vrijdagmiddag. De trainingen worden gegeven door oud-international Sylvia Hofman. Daar doen kinderen van diverse scholen aan mee. Het zijn eerst tien introductielessen en als ze het leuk vinden kunnen ze het hele jaar na schooltijd handbal spelen. Als de kinderen enthousiast zijn dan kunnen ze hier lid worden en handbal komen spelen. We zijn blij met deze constructie.

Hofman is een echt sportdier en geeft ook training aan onze jeugdteams en bij Aalsmeer. Wij zijn erg blij met haar inzet, enthousiasme en inzicht. En, de jongelingen ervaren haar als een fijne trainer. Sylvia kijkt echt naar wat kinderen al kunnen en waar ze zich tijdens hun spel in moeten verbeteren. Daarnaast geeft ze veel conditie, techniek en dribbeltraining. Ze is geknipt voor het trainersvak”, vertelt een tevreden voorzitter over de trainerskunsten van de oud-speelster van het Nederlandse team.

Naast ‘naschoolse opvang’ slooft de vereniging in Amsterdam-West zich geregeld uit om jeugd enthousiast te maken voor de handbalsport. “Er wordt weleens een proeftraining georganiseerd en er zijn toernooien. Daar kan iedereen aan meedoen. Kinderen zijn altijd van harte welkom om een proeftraining te komen volgen. Ze kunnen zich aanmelden via www.dsghandbal.nl. Het zijn mooie manieren om kennis te maken met handbal en enthousiast te worden om aan de sport deel te nemen.”

Voorzitter DSG: "Kampen voor die kids altijd mooi hoogtepunt"
Een jeugdwedstrijd van DSG.

Sportiviteit en respect

“Voor de leden van DSG zijn sportiviteit en respect uiterst belangrijk. Dat krijgen ze duidelijk mee tijdens de jaren die ze bij de club actief zijn”, vertelt De Haan overtuigend. “We leren de teams dat ze de tegenstander na de wedstrijd een hand moeten geven. Goed gedrag past binnen de sportcultuur die wij als vereniging nastreven. Bij ons staan geen ouders langs de kant te schreeuwen, zoals je dat weleens bij voetbalwedstrijden ziet.

Mensen die nog nooit naar handbal hebben gekeken zouden dat eens moeten doen. Het spel is mega aantrekkelijk om naar te kijken. Iedereen is constant in beweging, de handelingssnelheid ligt hoog, fysiek vraagt het spel veel van je, en het gaat zo snel dat een goede conditie enorm belangrijk is. Het spel zoeft heen en weer en dat is voor de toeschouwers leuk om te zien.”

“In het verleden liepen hier ook seniorenteams bij DSG rond, maar dat is inmiddels ten einde. Als spelers ouder worden gaan ze vaak studeren en stoppen ze met handbal. Dat brak in het verleden teams op. We hadden ook oudere spelers die stopten met handbal vanwege andere redenen. En die tekorten waren lastig op te vullen. Maar we zijn momenteel tevreden met hoe het gaat. Nu zijn er vier waardige, hechte jeugdteams, met een mooi collectief aan vrijwilligers en ouders waardoor de jeugd lekker kan sporten”, vertelt De Haan.

Gezelligheid in de kantine

“En na dat plezierige sporten is het tijd voor gezelligheid in de kantine. Althans, van april tot september als de wedstrijden op Sportpark Sloten worden gespeeld. We vinden de kantine een mooie plek. De kantine staat op het mooiste stukje van sportpark Sloten. Hoge bomen en struikgewas maken dit tot een knusse plek. Overdags lopen er konijnen. ’s Nachts zijn er uilen te horen.

Tenslotte vragen we de ‘clubman pur sang’ nog naar de hoogtepunten uit de afgelopen DSG-periode. “Als vader was het voor mij een hoogtepunt dat mijn eigen kids bij DSG gingen handballen. Super om je kinderen met plezier rond te zien rennen.

Waardige herinneringen aan de kampen

Als voorzitter heb ik vooral waardige herinneringen aan de kampen die we voor de teams hebben georganiseerd. Drie dagen met bijna de hele club op een andere locatie, waar we allemaal leuke activiteiten doen, is en blijft een speciale belevenis. Die kampen blijven de kinderen ook nog in de lengte der jaren bij.

Voor de jongste jeugd organiseren we tegenwoordig een kamp dichter bij huis. Zij slapen in tenten buiten ons eigen clubhuis. Voor de jongste jeugd is het vaak prettig om dicht bij huis te slapen. Maar, of we nou in Brabant op kamp zijn of met de jonkies in en om het clubhuis, het blijven beide steeds weer fantastische belevenissen”, aldus Bart de Haan.

Door: Rik Verkaik

Voorzitter DSG: "Kampen voor die kids altijd mooi hoogtepunt"

VTA Sport

PS Volg jij Vrije Tijd Amsterdam al op Snapchat en Instagram?

Onze Snapchat naam is: vtamsterdam en via deze link kun je ons Instagram account volgen.

Gerelateerde artikelen:

Voorzitter sv Ouderkerk: “We willen midden in het dorp staan”

Blog: sportclubs in Amsterdam