VondelGames: “Sportevent waar 'samen sporten’ centraal staat”
VondelGames 2018

Vrije Tijd Amsterdam blikte vooruit met Boots die namens organisator Reade, één van de drijvende krachten is achter de VondelGames.

“De VondelGames is een initiatief van Reade en de Gemeente Amsterdam. Diverse samenwerkingen zoals de wielervereniging ASC Olympia, de Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en sponsoren zorgen ervoor dat het evenement zaterdag een succes gaat worden”, aldus Geert Boots.

Reade is hét centrum voor revalidatiegeneeskunde en reumatologie in Amsterdam en omstreken. Elke dag zetten ruim 700 professionals zich met plezier in, om mensen te helpen het leven weer zo goed mogelijk op te pakken.

Heleboel fijne vrijwilligers

“Ik organiseer vanuit Reade het evenement, dit doe ik samen met een collega en een heleboel fijne vrijwilligers. Denk hierbij aan het aanvragen van subsidies en vergunningen tot aan het verwerken van de inschrijvingen, het bijhouden van social media en eigenlijk alles wat bij een evenement komt kijken”.

Naast zijn werk voor de VondelGames is Geert Boots namens Reade de Coördinator Sportstimulering Jeugd. “Met de sport in Amsterdam kan het altijd beter! Zeker voor de jeugd met een beperking is het goed om meer structureel in beweging te komen.

Helaas heeft dit niet enkel met de wil van de kinderen zelf te maken, maar komen hierbij veel meer factoren kijken. Zo zullen meer verenigingen zichzelf open moeten stellen voor allerlei soorten beperkingen en kinderen (maar ook volwassenen) met een beperking laten integreren binnen de vereniging. Informeren over sportdeelname is een ander aan te pakken punt.

Sportaanbod is nog niet bekend

Veel kinderen en ouders weten simpelweg niet waar ze terecht kunnen om te gaan voetballen, tennissen of dansen als ze doof of slechthorend zijn, omdat er te weinig bekend is over hun kansen op sport in Amsterdam”, vertelt Geert Boots.

“Wat dat betreft zijn we maar al te blij dat we de VondelGames kunnen organiseren. Bewegen is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar wel essentieel, ook voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Tijdens de VondelGames is er voor ieder wat wils, zolang men maar rijdt op wielen”, aldus Geert Boots.

VondelGames: “Sportevent waar 'samen sporten’ centraal staat”
VondelGames 2018.

Zaterdag zal de vijfde editie van hét aangepaste wielerevent van Amsterdam plaatsvinden, de VondelGames. Bij de VondelGames staat ‘samen sporten’ centraal.

’s Ochtends vindt er een wielerwedstrijd plaats voor de jeugd, waar jeugd van het Amsterdamse ASC Olympia zal fietsen tegen de regionale jeugd. Op het middaguur wordt er voor de beginnende dan wel fanatieke sporter de Vondel on Wheels georganiseerd.

Dit is een open onderdeel waar veel ‘revalidanten’ van Reade aan meedoen, die bijvoorbeeld tijdens het revalidatietraject weer hebben leren lopen of fietsen. Zij kunnen tijdens dit open onderdeel weer de eerste meters maken, hier wordt ook de tijd geregistreerd.

Strijden voor een betere tijd

Zo zijn er ook terugkerende ‘revalidanten’ die komen strijden voor een betere tijd dan vorig jaar. Dat maakt dit onderdeel zo mooi, er is geen wedstrijd aan verbonden, iedereen kan en mag zijn of haar eigen doel bepalen.

Bij de laatste sportdisciplines zijn de Nederlands kampioenschappen Para-cycling (Tandem & Cycling) en het NK Handbiken gereden. Dit zijn drie wielerdisciplines voor rijders met een fysieke beperking, waar de wereldtop aan meedoet.

In de wedstrijden Cycling en Handbiken zijn er vijf categorieën: 1 is de zwaarste categorie (bijvoorbeeld een dwarslaesie) en 5 de lichtste (bijvoorbeeld een arm- of beenamputatie). Tijdens de wedstrijden rijden zij niet tegen alle anderen, maar gaan de strijd aan binnen hun eigen categorie.

Tanden en cycling wedstrijden

Bij Tandem wedstrijden hebben de rijders een visuele beperking of zijn helemaal blind. De voorste rijder bestuurt de tandem, de achterste is de rijder met de visuele beperking. De Tandem wedstrijden starten samen met de cycling wedstrijden.

Bij Cycling fietsen de rijders op een aangepaste racefiets. Deze rijders missen bijvoorbeeld een arm of been (een amputatie) en rijden met of zonder een prothese. Tijdens de wedstrijd fietsen de rijders in 5 verschillende klassen.

Handbikers & Vondel on Wheels

Handbikers rijden op een fiets met drie wielen en gebruiken hun armen om vooruit te komen. Afhankelijk van de beperking kan dit liggend of knielend. De handicap bepaalt in welke klasse de rijders uitkomen. Tijdens de wedstrijd fietsen de rijders niet tegen alle andere handbikers.

Aan de Vondel on Wheels kan iedereen meedoen, jong, oud, met of zonder beperking, dit maakt echt niet uit. Voor de wielerwedstrijd van ASC Olympia en de Nederlandse kampioenschappen (KNWU) is een inschrijving via hun website nodig.

Aan de Vondel on Wheels zijn geen kosten verbonden, je kunt na of tijdens je revalidatie een aantal meters maken door het prachtige Vondelpark.

VondelGames: “Sportevent waar 'samen sporten’ centraal staat”
10-09-2018: Voetbal: Onder 20 Nederland v Engeland: Katwijk
Vriendschappelijk seizoen 2018-2019
L-R

Leuke dingen voor de toeschouwers

Ook voor de toeschouwende familie, vrienden, kennissen en voorbijgangers is de VondelGames een leuk uitje. Niet alleen om een dierbare te supporten tijdens haar of zijn doel, ook kunnen zij zelf meedoen aan de Vondel on Wheels en hier eens proberen hoe een handbike werkt. Aan de Vondel on Wheels kan iedereen meedoen, op skeelers, tandem, handbike, step, jong of oud, echt íedereen!

Daarnaast zijn de Nederlands Kampioenschappen de enige wedstrijden in Nederland waar zoveel (oud)wereld- en paralympisch kampioenen het tegen elkaar opnemen. Het belooft een snelle en spectaculaire strijd te worden!

Het aanschouwen van topprestaties

Kom vooral langs en kom met eigen ogen zien dat ook mensen met een beperking topprestaties kunnen neerzetten. Daarbij moedig ik mensen graag aan eens verder te kijken dan de eigen sportprestaties, of die van het eigen kroost en echt verder te denken wat ze binnen hun vereniging, buurt of wijk meer kunnen doen om iedereen in beweging te krijgen”, laat Geert Boots ten slotte weten.

Voor alle informatie check je de website van de VondelGames.

Interview door:

VondelGames: “Sportevent waar 'samen sporten’ centraal staat”

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: Noorderparkfestival: ‘voor iedereen die van Amsterdam Noord houdt’

Volg jij ons blog met leuke dingen in Amsterdam al?

Vrije Tijd Amsterdam agenda VondelGames