Voetbalwedstrijden van Ajax kijken vanuit het buitenland
Foto door Rob van Vliet

Een voetbalwedstrijd van Ajax kijken vanuit het buitenland kan nog best lastig zijn. Dat komt doordat de aanbieders van de verschillende wedstrijden niet altijd de rechten hebben om voetbal in het buitenland te laten zien. Vaak gaat het hier om een beperking van de uitzendrechten. Maar de echte fan wil natuurlijk ook op vakantie of tijdens een kort verblijf in het buitenland zijn favoriete club kunnen blijven volgen.

Waarom voetbalwedstrijden soms geblokkeerd zijn

In het buitenland is het volgen van een voetbalwedstrijd soms erg lastig. Het is in het buitenland wel mogelijk de plaatselijke zenders te bekijken, maar de kans dat een wedstrijd tegen PSV wordt uitgezonden in het buitenland is niet zo groot. In het buitenland is er ook maar weinig aanbod van Nederlandse zenders. Bovendien zijn voetbalwedstrijden in het buitenland soms geblokkeerd.

Veel landen buiten Europa hebben namelijk niet de uitzendrechten om voetbalwedstrijden van Ajax uit te mogen zenden. Daardoor is het mogelijk dat er blokkades optreden in het buitenland. Meestal gaat het dan om een zogenaamde geo-restrictie. Dat zijn beperkingen op basis van de locatie van de bezoeker. Buiten Europa kan de streamingdienst dan niet gebruikt worden.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

De aanbieder bepaalt de locatie van de bezoeker meestal aan de hand van het IP-adres. Door het IP-adres te maskeren naar een Nederlands adres, is het mogelijk om te verbergen dat de bezoeker momenteel niet in Nederland is. In het buitenland is de kans groot dat Nederlandse sport streams zoals die van Ziggo Go niet werken.

Kijk Ajax met een VPN

Ajax kijken in het buitenland kan dus best lastig zijn. Er is wel een oplossing voor: een VPN (Virtual Private Network) gebruiken. Het is een populaire oplossing voor het probleem en het is bovendien dankzij de gebruiksvriendelijke bijhorende apps erg gemakkelijk om het internetverkeer om te leiden naar Nederland. Voor de buitenwereld lijkt het dan net of de kijker zich gewoon in Nederland bevindt. Daardoor is het mogelijk toegang te krijgen tot de Nederlandse streams en is het mogelijk alle sporten die normaal in Nederland worden uitgezonden gewoon te bekijken.

Waarom een VPN gebruiken voor het kijken van Ajax?

Met een VPN is het mogelijk om een geografische blokkade op te heffen. Daardoor kan overal in de wereld gekeken worden naar de laatste voetbalwedstrijden van Ajax. De internetverbinding wordt namelijk omgeleid naar een Nederlandse server. Daardoor kunnen de diensten niet vaststellen of het gaat om een buitenlandse bezoeker. Het IP-adres is Nederlands, waardoor het lijkt alsof de kijker zich gewoon in Nederland bevindt. De geoblokkade verschijnt dan niet, omdat Nederlanders naar Ajax mogen kijken.

Met een VPN is het mogelijk om te verbinden met de server naar keuze. Daardoor zal het IP-adres veranderen naar die van de server. Kies bij het gebruik van een VPN daarom altijd voor een locatie in Nederland. Zo is het mogelijk de voetbalwedstrijden via ESPN normaliter te bekijken. Ook is het mogelijk zo toegang te krijgen tot bijvoorbeeld Uitzending Gemist of Videoland, mits daar een abonnement voor afgesloten is.

Bovendien is het mogelijk om eventuele censuur in een land op te heffen. Zeker als de kijker al een abonnement voor een Nederlandse sportzender of streamingdienst heeft, is het gebruik van een VPN een goede oplossing.

Ajax kijken via een VPN is in de meeste landen legaal

In de meeste landen is het gebruik van een VPN volledig legaal. De meeste westerse landen verbieden het niet. Daarom is het niet illegaal om Ajax te kijken middels een VPN. Let op: in sommige landen zoals China of Noord-Korea is het gebruik van een VPN altijd illegaal en kan dit strafbaar zijn. Om deze reden is het slim altijd eerst de wet- en regelgeving te controleren voordat een VPN-verbinding wordt ingezet.