Ajax uitgeschakeld in Champions League na thuisnederlaag tegen Atalanta
Voetbal: Ajax v Atalanta: Amsterdam Antony Matheus dos Santos of Ajax © Orange Pictures / Gerrit van Keulen

Ajax heeft woensdag naast een ticket voor de knock-outfase van de Champions League gegrepen. De ploeg van trainer Erik ten Hag had tegen Atalanta aan een overwinning genoeg om de groepsfase te overleven, maar verloor met 0-1 in de Johan Cruijff ArenA. Doordat Ajax als derde eindigt in groep D mag het na de winterstop aansluiten in de Europa League.

Eerste helft

Ajax dat zonder Daley Blind en David Neres, maar mét Brian Brobbey in de basis startte, maakte in de eerste helft niet de indruk dat het voor de laatste strohalm in de Champions League vocht. Sterker nog, de Italianen hadden het betere van het spel en waren het dichtste bij de openingstreffer. Een schot van Atalanta-speler De Roon zeilde naast de goal van Onana.

Ajax-spits Brobbey kreeg voor rust nog wel een mogelijkheid. Zijn kopbal ontbeerde echter kracht en richtingsgevoel. Zo was de stand halverwege het cruciale laatste groepsduel nog 0-0.

Tweede helft

Doordat de in de eerste helft niet onaardig spelende Brobbey in de rust geblesseerd in de kleedkamer achter bleef, werd Promes door trainer Ten Hag het veld ingestuurd. Ajax wilde wel maar door veel knullig balverlies maakte de rood-witte ploeg het zich in eigen stadion onnodig moeilijk. Atalanta bleef het betere van het spel hebben, maar doordat er niet werd gescoord, bleef Ajax hopen op de volgende ronde.

Enorme kans Davy Klaassen

In de 67e minuut werden Labyad en Tagliafico gewisseld. Huntelaar en Ekkelenkamp werden in een ‘alles of niets’ scenario binnen de lijnen gestuurd. Ajax zette na de wissel meer druk, wat nog resulteerde in een enorme kans voor Davy Klaassen. De Ajax-middenvelder schoot echter teleurstellend tegen de voet van Atalanta-doelman Gollini.

Rode kaart

Even hierna ontving Gravenberch een discutabele gele kaart. Doordat het super talent van Ajax in de eerste helft al een onnodige gele kaart had gepakt, moest hij met een rode kaart het veld verlaten. Zes minuten na de rode kaart kreeg Ajax uiteindelijk de deksel op de neus. Muriel werd met een steekbal de diepte in gestuurd en faalde in een 1-tegen-1 situatie niet, 0-1. In de resterende minuten werd er niet meer gescoord.

Midtjylland tegen Liverpool eindigde woensdagavond in 1-1. In groep D eindigt Liverpool als groepswinnaar en Atalanta als nummer 2. Midtjylland moet genoegen nemen met de vierde plek.

Ajax heeft niet veel tijd om uit te huilen. De koploper in de Eredivisie ontvangt zaterdag 12 december in Amsterdam tegenstander PEC Zwolle. Op woensdag 16 december staat thuis de KNVB Bekerwedstrijd tegen FC Utrecht op het programma.

Opstelling Ajax:

Onana; Mazraoui, Schuurs, Martínez (J. Timber ’90+2, Alvarez ’90+6), Tagliafico (Huntelaar ’63); Klaassen, Labyad (Ekkelenkamp ’63), Gravenberch; Antony, Brobbey (Promes ’46) en Tadic.

Opstelling Atalanta:

Gollini; Toloi, Romero, Djimsiti; Hateboer, De Roon, Freuler, Gosens (Palomino ’79); Gómez, Pessina; Zapata (Muriel ’79)

Geschreven door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam