US Badminton: “Alle vrijwilligers zijn onze drijvende krachten”
Leden van US Badminton!

“US Badminton is een badminton vereniging voor studenten en oud studenten waar gezelligheid en sportiviteit goed hand in hand gaan. We hebben gemiddeld over het jaar zo’n 120-150 leden en je kunt bij ons terecht voor trainingen op verschillende niveaus, vrij spelen en uiteraard ook voor gezelligheid naast de baan”, aldus US Badminton voorzitter Pytrik Riksten.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van US Badminton. We stelden een aantal vragen aan de Chairman!

Op welke wijze ben je precies bij US Badminton betrokken?

“Op dit moment ben ik voorzitter in het bestuur. Samen met mijn drie bestuursgenoten zorgen we dat de club soepel blijft draaien, dat er getraind kan worden en dat de competities in goede banen worden geleid.”

Introductie van Air badminton

“Badminton is natuurlijk een binnensport bij uitstek dus “echt” badmintonnen zit er voorlopig helaas niet in. Wel introduceert de badmintonbond deze maand een nieuwe vorm van badminton die wel buiten te spelen is: Air badminton. Wellicht dat we samen met onze leden de parken in kunnen om de racket-vaardigheid zoveel mogelijk in stand te houden.”

Zou je drijvende krachten achter US Badminton eens willen benoemen?

“Alle vrijwilligers van onze vereniging zijn de drijvende krachten. Wij hebben enkele commissies die veel doen, een grote groep actieve leden die altijd aanwezig zijn bij de activiteiten en trainingen en dat waarderen wij zeer.”

Is de sportvereniging tevreden met de Amstelcampus en het Universum?

“Ik denk het wel; beide sporthallen bieden goede faciliteiten en zijn voor sporthal-begrippen best gezellig om ook na het spelen een drankje te drinken met z’n allen.

Leden en teams

“We hebben op dit moment zo’n 120 leden en spelen met 9 teams competitie. Dit is gelijk ook het maximale aantal teams dat we aankunnen, want hierbij is iedere baan bezet tijdens onze competitie avonden op zaterdag.”

Wat zijn de kernwaarden bij US Badminton?

“Onze kernwaarden zijn het combineren van de sport badminton met het sociale karakter van de club. Er ontstaan veel vriendengroepen binnen US en veel spelers blijven jaren lid. Iets waar je trots op kan zijn als club denk ik.”

Ludieke beloning en BBQ

“We hebben voldoende vrijwilligers om de taken die we te verdelen hebben uit te kunnen voeren maar wat je wel ziet is dat er veel gedaan wordt door een vaste groep leden. Deze leden nemen soms meerdere taken op zich en blijven deze taken ook langer doen dan ze wellicht in eerste instantie zelf verwacht hadden. Wij zijn er uiteraard erg blij mee dat men zich in wil zetten voor de club en we belonen ze dan ook ieder jaar met een ludieke beloning en een BBQ.”

Worden er naast badminton nog andere activiteiten georganiseerd?

“Zeker! Binnen US Badminton is de activiteiten commissie (AC) verantwoordelijk voor het organiseren van leuke activiteiten naast het badmintonnen. Gemiddeld is er om de twee maanden wel iets te doen met als vaste prik bijvoorbeeld de cocktailborrel en het US Weekend in september, waarbij we met een grote groep een weekend lang weg gaan.”

Studentenclub

“De meeste mensen die bij US spelen studeren of hebben gestudeerd. De meeste mensen die lid worden vinden ons via andere clubs (na een verhuizing bijvoorbeeld) maar ook als je nog nooit een racket hebt vastgehouden kan je bij US prima aan de slag.”

Waarom badminton en geen andere sport?

“Omdat badminton een sport is waarbij techniek, tactiek en fysiek perfect te combineren is en je daarnaast ook gewoon altijd een goede sfeer hebt op de baan, zelfs tijdens een competitiewedstrijd. Samen met je tegenstander de derde helft ingaan is dan ook vanzelfsprekend en US staat erom bekend dat we hier best goed in zijn!”

Leven na de Coronacrisis

“We kijken er allereerst natuurlijk naar uit dat iedereen hopelijk gezond en wel weer aan de start van een nieuw seizoen kan beginnen en uiteraard naar het moment dat we de zaal weer in mogen met z’n allen…”

VTA Sport bedankt US Badminton voorzitter Pytrik Riksten voor zijn tijd en antwoorden. We wensen US Badminton een gezonde, sportieve en gezellige toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl