“Slacklinen is een sport die vele kanten op kan gaan”

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar helemaal ten tijde van Corona op zoek naar leuke sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Daan Nieuwenhuis van de Nederlandse Slackline Vereniging (SlackNED) en Anne Kootstra van USC.

Zouden jullie allereerst SlackNED kunnen introduceren?

“SlackNED is de Nederlandse Slackline Vereniging. Wij zijn een nationale vereniging die zich bezighoudt met het laten groeien van de sport slacklinen en daarbij de beoefenaars ondersteunen waar nodig! Twee belangrijke bestaansredenen zijn het ondersteunen bij toegangsproblemen en het mogelijk maken van het doortrainen in de winter.”

Wat zijn de leuke elementen aan Slacklinen?

“Slacklinen is een sport die vele kanten op kan gaan. Er zijn veel verschillende disciplines. Je kan helemaal gek zijn van longlinen, dat betekent dat je graag lange afstanden loopt. Naast dat dit een uitdaging is voor je duurvermogen, vergt het ook veel van je concentratie: door het lange eind moet je deze lang vast kunnen houden! Houd je meer van acrobatiek of springen, dan is tricklinen leuker. Hierbij span je de slackline zo strak op dat het een smalle trampoline wordt waarbij de mogelijkheden eindeloos zijn. Al met al is het bijna een soort bewegende meditatie, je hebt een leeg hoofd nodig, om je voldoende te kunnen focussen. De fysieke uitdaging zit in het aanspannen van de juiste spieren, die coördinatietraining heeft een goede overdracht naar andere sporten. Denk aan klimmen, snowboarden, skiën, longboarden etc. Ben je benieuwd geworden naar alle disciplines, check dan de website van SlackNED: https://slackned.nl/wat-is-slacklinen/.”

Kan iedereen deelnemen aan de lessen bij SlackNED?

“Iedereen is van harte welkom bij de indoortraining bij USC op de maandagen van 19:00 uur – 21:00 uur. Je hebt wel een ticket en reservering nodig, en vol = vol. Alle info vind je op https://uscsport.nl/sport/slacklinen/. Je hebt geen speciale skills nodig of talent voor balans. Vrijwel niemand heeft eerder in zijn leven op iets gestaan wat lijkt op een slackline, daarom begint iedereen altijd op hetzelfde niveau. Met wat goeie tips zet je na 2 uur al een flink aantal passen op de lijn.”

Wat is er nog meer bij het USC te doen?

“USC is het studentensportcentrum in Amsterdam en biedt een bizar groot sportprogramma. Slacklinen dus, maar ook (groeps)fitness, heel veel vechtsporten, tennis, padel en squash, klimmen en boulderen, yoga en dans. En dan hebben we nog lang niet alles genoemd. Met 6 vestigingen verspreid over Amsterdam is er bijna altijd wel een locatie op je route, en als student sport je heel goedkoop! Check het hele USC-sportprogramma op https://uscsport.nl.”

Wie zijn de drijvende krachten achter SlackNED?

“Het bestuur bestaat uit Daan Nieuwenhuis, Linda Taal, Pieter Vis, Edwin van Emmerik en Frederic Unger. Zonder leden zijn wij natuurlijk geen vereniging, zij besluiten waar onze focus op ligt, en zij willen heel graag binnen trainen met slecht weer! Dat kan gelukkig bij sportcentra als USC.”

Is Slacklinen populair in Nederland?

“Slacklinen heeft 5 jaar geleden een flinke boost in Nederland gehad, waardoor veel mensen de sport serieus beoefenden. Tegenwoordig verkopen ook grotere sportketens een slackline en is de sport toegankelijker geworden. Het kan niet anders dan dat je ooit wel eens iemand hebt gezien in het park die een band opspant tussen twee bomen. Het is niet zo populair als in landen met bergen, dat landschap biedt een extra dimensie voor de sport omdat je de sport op hoogte kan beoefenen. We hopen met de vereniging een plek te vinden waar dat in Nederland ook kan. We verwachten dat de sport dan nog populairder wordt!”

Worden er ook wedstrijden/toernooien georganiseerd?

“In Nederland niet. In (Zuid-)Amerika is de sport een stuk populairder en worden er wel eens wedstrijden georganiseerd. De Internationale Slackline Association (ISA) is bezig de wedstrijden te standaardiseren en een ranking list te maken.”

Nog iets toe te voegen?

“Kom vooral eens kijken bij USC om te slacklinen. In de winter vind je ons binnen bij USC Universum (Science Park Amsterdam). In de zomer kom je ons in Amsterdam vooral tegen in het Flevopark. Wie er dan ook staat, iedereen vindt het leuk om slacklinen aan nieuwe mensen te laten ervaren. Dus spreek ons gewoon aan”, laten Daan Nieuwenhuis en Anna Kootstra ten slotte weten.

 

 

 

 

 

    Bij Vrije Tijd Amsterdam krijg je korting op de mooiste lokale initiatieven. Iedere maand hebben we de beste acties.
    Deze keer: 20% korting bij Amsterdenim!

Koop Amsterdamse denim met maar liefst 20% korting!

Exclusieve kortingen via Vrije Tijd Amsterdam

Gebruik de kortingscode VTA20 en krijg 20% korting op je aankoop bij Amsterdenim.

Pak nu je korting