Schaatsvereniging De Poelster:
Foto via De Poelster

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader, maar ook omdat het straks waarschijnlijk weer gaat vriezen, stelde we een aantal vragen aan Wim van der Klauw, voorzitter van De Poelster.

Kunt u allereerst schaatsvereniging De Poelster introduceren?

Sinds 1964 is de Poelster een Amstelveense schaatsvereniging die zich richt op het geven van trainingen, het organiseren van wedstrijden en het uitzetten van toertochten. Bij de Poelster kun je het schaatsen zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefenen en dat kan zowel op kunst- als op natuurijs. Zowel de beginnende als de gevorderde schaatser is van harte welkom. De Poelster is in de winter, maar ook in de zomer actief!

Wintertijd

Zo bieden wij in het winterseizoen op de Jaap Edenbaan in Amsterdam: schaatslessen voor jeugdleden (6-12 jaar); wedstrijdtrainingen voor jeugd (vanaf 12 jaar) en senioren; recreatie trainingen. Dit alles onder professionele begeleiding van onze eigen schaatstrainers.

De zomerperiode

Tijdens de zomerperiode organiseren wij als voorbereiding op het schaatsseizoen: trainingen in het Amsterdamse Bos (o.a. conditietraining, schaatsoefeningen, krachttraining en coördinatie oefeningen); fietstrainingen (er zijn meerdere fiets groepen van verschillend niveau); skeelertrainingen (bij voldoende animo).

Meerdere activiteiten

Andere activiteiten van de vereniging zijn: de jaarlijkse Poelster Bosloop; activiteiten voor de jeugd en jongeren; het beheren van de natuurijsbaan op de Noordelijke Poeloever bij het gemeentehuis; het organiseren van de Poeltocht bij het Amsterdamse Bos in geval van natuurijs. Ons clubhuis Poelzicht (prachtig gelegen aan de Poel) is voor vele activiteiten het trefpunt. Vanuit hier wordt gestart voor de fiets- en conditietrainingen alsmede voor de Poelster Bosloop. De Poelster heeft 150 leden en 40 vrijwilligers.

Natuurijsbaan Amstelveen

Sinds december 2011 draagt A.S.V. de Poelster zorg voor de natuurijsbaan van Amstelveen. Deze ijsbaan is gelegen aan de Amstelveense Poel en is, als het ijs sterk genoeg is, gratis en vrij toegankelijk voor iedereen die van schaatsen houdt. Met de korte vorstperiodes is schaatsen op oppervlaktewater zoals de Poel vaak te gevaarlijk. De natuurijsbaan is een veilig alternatief en sneller beschikbaar en wordt dan ook massaal bezocht als “het sterk ijs is”.

Inzet van vrijwilligers

De natuurijsbaan is destijds aangelegd met een eenmalige subsidie van de Gemeente Amstelveen. Het inrichten en onderhouden van de natuurijsbaan gebeurt door vrijwilligers van de schaatsvereniging. In december wordt het terrein van de ijsbaan onder water gezet door middel van een vaste pompinstallatie in de Poel, met een vlotter-systeem om het water/ijs niveau constant te houden. Lichtmasten worden dan ook geplaatst, maar de verlichting zelf nog niet ter voorkoming van diefstal of vandalisme.

Koek-en-Zopie

Als er sterk ijs is dan plaatsen de vrijwilligers een Koek-en-Zopie, wordt de verlichting gereed gemaakt en wordt de omgeving ingericht (parkeren fietsen en auto’s, bewijzering en beveiliging) omdat er grote groepen vanuit Amstelveen en omgeving op deze ijsbaan af komen.

De schaatsvereniging exploiteert in tijden van sterk ijs een Koek-en-Zopie waarvan de opbrengsten gebruikt worden voor onderhoud van de ijsbaan. Bij sterk ijs komen er duizenden schaatsliefhebbers vanuit Amstelveen en omstreken op de ijsbaan af.

Moet je lid zijn om mee te kunnen doen?

In principe worden de activiteiten en de trainingen georganiseerd voor onze leden. Dit jaar hebben we in september/oktober ook schaatsbootcamps georganiseerd ter voorbereiding van het schaatsseizoen, deze bootcamps stonden ook open voor niet-leden.

Schaatsclinics

In november organiseren we schaatsclinics op de basisscholen van Amstelveen, gevolgd door introductie jeugdtrainingen op de Jaap Edenbaan. Ook deze trainingen staan open voor niet-leden. Alhoewel het schaatsseizoen al begonnen is hebben we flexibele mogelijkheden voor jeugd en volwassenen om tussentijds lid te worden van de vereniging.

Schaatsvereniging De Poelster: "Bij sterk ijs komen er duizenden schaatsliefhebbers vanuit Amstelveen en omstreken op de ijsbaan af"
Foto via De Poelster

Zijn jullie blij met clubhuis Poelzicht?

De Poelster participeert in de gemeentelijke overleggen voor de uitwerking van de gebiedsvisie voor de Noordelijke Poeloever. Tot nu toe is de gebiedsvisie nog beperkt tot de inpassing van de natuurijsbaan in de Noordelijke Poeloever. Het gebied “entree tot het Amsterdamse Bos” waarin het clubhuis van De Poelster is gelegen moet nog nader uitgewerkt worden.

Transformatie clubhuis

Een transformatie van het clubhuis tot een multimodaal sport-paviljoen is voor ogen. Op dit moment worden ideeën uitgewerkt, waarbij De Poelster openstaat voor samenwerking met andere verenigingen of partijen.

Doen jullie mee aan wedstrijden en toernooien?

Het wedstrijdschaatsen (jeugd en volwassenen) kan bij de Poelster in de vorm van lange baan rijden en marathon rijden. De wedstrijden zijn in Amsterdam op woensdagmiddag, woensdagavond (marathon), zaterdagavond, zondagochtend en zondagavond.

Schaatstechniek verbeteren

Tijdens de trainingen, die onder leiding staan van gediplomeerde trainers, wordt de schaatstechniek geleerd of verbeterd. Hierbij kan je denken aan het starten, het goed lopen van een bocht en de juiste schaatshouding. Ook wordt gewerkt aan de snelheid en het duurvermogen.

Verschillende wedstrijdniveaus

Om aan de (wedstrijd) trainingen op de KNSB-uren te kunnen deelnemen dient men in het bezit te zijn van een KNSB-licentie. Er zijn verschillende wedstrijd niveaus. De ‘gewone’ wekelijkse wedstrijden om de eigen tijd te verbeteren of punten te behalen voor de marathon, deze is zonder prijsuitreiking. Competitiewedstrijden voor de lange baan, waarbij punten zijn te verdienen en waar er aan het einde van het jaar een finalewedstrijd gehouden wordt. Voorbeeld is de Andantino bokaal (volwassenen) en de Portengen bokaal (jeugd). Na de finale is er een prijsuitreiking. Gewestelijke wedstrijden, hiervoor kan men uitgenodigd worden op basis van de behaalde tijden of punten bij de marathon. En er zijn regionale wedstrijden, nationale wedstrijden en internationale wedstrijden.

Diverse afstanden

De startlijst wordt voor de wedstrijd door loting bepaald en óf op de website van de betreffende baan gepubliceerd, óf voor de wedstrijd opgehangen bij de schaatsbaan. Bij veel wedstrijden kunnen jongens, meisjes, dames en heren in dezelfde rit loten. Zij schaatsen dan tegen elkaar. Afstanden die gereden kunnen worden zijn: 100m, 300m, 500m, 700m, 1000m, 1500m, 3km, 5km, 10km. Om langere afstanden te mogen rijden moet aan een limit voldaan zijn op een kortere afstand. Bij wedstrijden kan er worden gereden in de kleding waar ook in getraind wordt. Maar naast de trainingspakken, voorziet de Poelster club kleding (link naar kleding pagina) ook in wedstrijd pakken en speedpakken.

Wat zijn de kernwaarden bij schaatsvereniging De Poelster?

De Poelster is een schaatsvereniging die zich richt op het geven van trainingen, het organiseren van wedstrijden en het uitzetten van toertochten. Bij de Poelster kun je het schaatsen zowel recreatief als in wedstrijdverband beoefenen en dat kan zowel op kunst- als op natuurijs. Zowel de beginnende als de gevorderde schaatser is van harte welkom.

Mooie hoogtepunten

De Poelster bestaat sinds 1964, dus het is heel lastig om maar één hoogtepunt van onze vereniging te noemen. Natuurlijk was de bouw en realisatie van ons clubhuis Poelzicht een hoogtepunt. En wat te denken van de opening van onze Amstelveense landijsbaan eind 2011, waarbij we gelijk een strenge winter met schaatsijs meemaakten en grote groepen schaatsers uit Amstelveen en omstreken konden verwelkomen.

Trots op prestaties

Een aantal van onze leden zijn doorgegroeid naar nationale en zelfs internationale niveaus en daar zijn we natuurlijk trots op. We hebben 50 keer de traditionele Bosloop op 2e Paasdag mogen organiseren, maar helaas gooide dit jaar COVID-19 voor de 51e editie roet in het eten.

Nog iets toe te voegen?

Amstelveen Schaatsvereniging De Poelster organiseert schaatsclinics voor basisschooljeugd.
Schaatsen is net als fietsen: als je het ooit geleerd hebt, dan verleer je het niet meer. Als er dan een keer natuurijs ligt, kun je direct je schaatsen aandoen en genieten. Als er geen natuurijs is, kun je naar een kunstijsbaan, zoals de Jaap Edenbaan, waar je de hele winter kan schaatsen.

De nieuwe Sven Kramer of Jutta Leerdam

Vind je het een beetje eng op dat gladde ijs of heb je juist al geskeelerd in de zomer en wil je net zo’n snelle schaatser worden als Sven Kramer of Jutta Leerdam? Dan ben je welkom op zaterdag 21 november. Dan kun je voelen of schaatsen op ijs iets voor je is! En als je dan de smaak te pakken hebt, kun je je opgeven voor drie vervolglessen op 5, 12 en 19 december. Maar je kunt je ook opgeven voor die lessen zonder eerst deel te nemen aan de kennismakingsclinic! Ook kun je je direct opgeven voor alle vier de zaterdagen!

Een Poelster jeugdabonnement

Als vervolg bestaat de mogelijkheid om een Poelster jeugdabonnement te nemen om van januari tot medio maart wekelijks les te krijgen op de Jaap Eden ijsbaan. Geen eigen schaatsen en helm? Geen probleem. Bij de Jaap Eden IJsbaan kunnen schaatsen en/of een helm gehuurd worden.

Jeugd uit Amstelveen en omgeving

Met Amstelveense jeugd bedoelen we natuurlijk ook jeugd uit Ouderkerk, Uithoorn, Aalsmeer en nog verder weg. Iedereen is welkom! Voor meer informatie en opgeven: www.poelster.nl of onze Facebook-pagina.

We schaatsen weer!

“Het was natuurlijk spannend of de ijsbanen vanwege COVID-19 open zouden gaan, maar dat is gelukt en er wordt weer geschaatst. Heb je ook zin gekregen? We hebben nog wat open plaatsen, dus schrijf je in via www.poelster.nl”, laat De Poelster voorzitter Wim van der Klauw ten slotte weten.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl