Schaakclub VAS is een club waar iedereen welkom is
Impressie clubavond voor Corona. Foto via VAS

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker in tijden van Corona op zoek naar leuke verhalen in de hoofdstad. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Remy Hakvoort van Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap (VAS).

Kunt u allereerst Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap kort introduceren?

“We zijn een gezellige schaakclub in Amsterdam-Oost. Schaakclub VAS is een club met een roemrijk verleden. In een ver verleden is VAS namelijk 23 keer Clubkampioen van Nederland geworden, waaronder 1 keer met het 2e team! Het laatste kampioenschap dateert echter van 1965. Daarnaast staat VAS bekend om zijn grote en sterke jeugdafdeling. De jeugd heeft clubavond op donderdag van 18.45 uur -20.00 uur, de senioren vanaf 20.15 uur.”

Wat is uw rol bij VAS?

“Mijn naam is Remy Hakvoort, 32 jaar. Ik ben sinds 2001 lid van de club en sinds 2014 de voorzitter van de vereniging. Samen met de penningmeester, secretaris, intern & extern wedstrijdleider vorm ik het bestuur van de schaakclub. Daarnaast zijn er ook een aantal mensen die zich bezighouden met de jeugd inspraak bij het bestuur. Als voorzitter heb ik vooral een coördinerende rol. In de praktijk help ik echter waar nodig; soms achter de bar, bij de jeugd of een enkele keer bij de interne competitie.”

Wanneer is VAS opgericht?

“19 september 1822.”

Wat zijn de kernwaarden van de vereniging?

“Voor mij staat gezelligheid voorop. VAS is een club waar iedereen welkom is; jong, oud, beginnende schaker, student of fanatieke clubschaker. Het is een gezellige mix.”

Hoeveel leden telt de vereniging en zijn er nieuwe leden welkom?

“Momenteel telt de vereniging 151 leden; onder wie 66 jeugdleden. We hebben een gemêleerd ledenbestand met relatief veel jonge leden (studenten of niet-werkenden).
Sinds september was de schaakclub gewoon fysiek met enige beperkingen toegankelijk, al zijn we nu sinds de gehele lockdown wel dicht. Maar zodra het weer mag, gaan we weer open. Nieuwe leden zijn zeker welkom, sterker nog; er hebben zich dit seizoen al 10 nieuwe leden aangemeld.”

Schaakclub VAS is een club waar iedereen welkom is
Impressie clubavond tijdens Corona.
Foto via VAS

Hoe gaat het bij VAS met de vrijwilligers?

“Iedereen die zich inzet voor de club, doet dit op vrijwillige basis. Van het bestuur tot de barman, van de jeugdtrainers tot de ouders die helpen de speelzaal klaar te zetten. Soms is het wel lastig om vrijwilligers te vinden. Om iedereen te bedanken voor zijn inzet, houden we ieder jaar een speciaal vrijwilligersetentje.”

Kunt u iets vertellen over de locatie waar de schaakactiviteiten plaatsvinden?

“We schaken in de kantine van het Cygnus-Gymnasium in Amsterdam Oost. Adres: Vrolikstraat 8, 1091 VG Amsterdam. We hebben daar meer dan voldoende ruimte en kunnen van de bar van het Cygnus Gymnasium gebruikmaken (zodra dit weer mag van de overheid). Trainingen voor de jeugd vinden op de 1e verdieping plaats.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

“Dit seizoen wordt er geen officiële competitie gespeeld. De landelijke schaakbond (KNSB red.) is onlangs wel gestart met het aanbieden van een online toernooi voor clubs. Het afgelopen jaar en het jaar daarvoor hebben alle teams zich gehandhaafd in hun desbetreffende klasse.”

Worden er naast schaakactiviteiten nog andere activiteiten georganiseerd?

“Voor de leden bieden we online trainingen aan. Dat wordt gewaardeerd. Daarnaast is mijn persoonlijke favoriet van het jaar het schaakkamp, welke altijd tijdens de Pinksterdagen wordt gehouden in Santpoort. Afgelopen jaar ging het voor het eerst in 15 jaar niet door. Op dit 3-daagse kamp doen we natuurlijk een beetje schaken, maar daarnaast ook veel andere niet-schaakdingen, zoals Levend Stratego, een kampvuur maken, douanespel, een sportmiddag en nog veel meer!”

Schaakclub VAS is een club waar iedereen welkom is
Impressie clubavond tijdens Corona. Foto via VAS

Wat is het hoogtepunt in de historie van VAS?

“Met 23 clubkampioenschappen is VAS nog steeds recordhouder als het aankomt op het aantal landstitels. Echter, waar ik ook zeer trots op ben is dat in 2019, twee jeugdleden van VAS hebben meegedaan aan de jeugdwereldkampioenschappen schaken onder de 14 jaar in Mumbai. Eline Roebers bij de meisjes u-14 en Khoi Pham bij de jeugd t/m 14 jaar.”

Hoe kijkt VAS naar de toekomst?

“Met vertrouwen. Wat ik gaaf vind om te zien is dat de club, ondanks deze rare tijden, eigenlijk heel normaal heeft doorgedraaid. Het ledenaantal is nagenoeg stabiel gebleven en ook de clubavond wordt trouw bezocht.”

Nog iets toe te voegen?

“We gaan binnenkort weer beginnen met het aanbieden van online trainingen voor beginnende schakers. Kijk hiervoor op onze website.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Remy Hakvoort voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij VAS een mooie, gezellige en bovenal gezonde toekomst toe!

VTA Sport 

vrijetijdamsterdam.nl