s.v. Lotus: “met één spelvisie en veel plezier naar hoogst haalbare niveau”
s.v. Lotus heren 1 Foto via: s.v. Lotus

VTA Sport schrijft, in samenwerking met Handbalstartpunt.nl, een reeks achtergrond verhalen over clubs in Noord-Holland. In deze editie stelde we een aantal vragen aan Tessa Portengen, bestuurslid en dames 1 speelster van handbalvereniging s.v. Lotus in Hoofddorp.

Wat is precies jouw rol binnen de vereniging?

“Ik ben sinds ongeveer anderhalf jaar algemeen bestuurslid bij s.v. Lotus. Daarnaast speel ik zelf in Dames 1. Voordat ik werd gevraagd voor het bestuur wilde ik al langere tijd iets terug doen voor mijn clubbie. Maar voor bijvoorbeeld het geven van trainingen ben ik te onregelmatig beschikbaar. Toen ik werd gevraagd om mijn teamgenootje in het bestuur over te nemen, voelde ik mij ten eerste vereerd en ten tweede voelde dit als taak die zowel qua interesse en tijdsindeling goed bij mij zou passen.”

Kun je eens toelichten hoe Handbalvereniging s.v. Lotus is ontstaan?

“De handbalvereniging Lotus is ontstaan uit een fusie tussen de verenigingen handbalvereniging Hoofddorp en de handbalvereniging Break-Out. Beide verenigingen vinden hun ontstaan bij een voetbalvereniging; respectievelijk de voetbalverenigingen Hoofddorp en Overbos.”

Hebben jullie als vereniging veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

“Natuurlijk was het net als voor iedereen schrikken dat de competitie, trainingen en alle andere activiteiten abrupt moesten stoppen. Gelukkig had iedereen daar alle begrip voor en konden een paar weken geleden de jeugdteams en recent ook de senioren teams buiten toch weer aan de slag.

Gelukkig heeft de bond ons goed geholpen met protocollen, zodat we alles niet zelf hoefde uit te vinden. Iedereen stond daar ontzettend positief tegenover. Ik vond het echt heel bewonderenswaardig hoe snel diverse vrijwilligers met elkaar schakelde om ervoor te zorgen dat de trainingen op een goede en verantwoorde manier weer konden starten.
Op financieel gebied missen we echt wel inkomsten, bijvoorbeeld vanuit de kantine. We waren dan ook blij dat we vanuit de overheid een bijdrage konden ontvangen om deze weggevallen inkomsten te compenseren.”

Wat zijn de kernwaarden van Handbalvereniging s.v. Lotus?

“Ik zou zeggen: saamhorigheid, plezier en prestigieus op een ontspannen manier.”

Ik las iets over de zilveren fluit. Kun je daar iets meer over vertellen?

“Scheidsrechters die 25 jaar actief zijn als NHV Bondsscheidsrechters kunnen in aanmerking komen voor de zilveren fluit. De vereniging doet hiervoor aanvraag bij het NHV (Nederlands Handbal Verbond). Afgelopen twee jaar hebben we vanuit onze vereniging de zilveren fluit aan drie trouwe bondsscheidsrechters mogen uitreiken.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe hebben ze gepresteerd tot de Corona stop?

“11 jeugdteams en 4 senioren teams. Natuurlijk was het voor iedereen wennen dat de competitie stopte en was ook niet iedereen blijk met de keuze vanuit de bond dat in principe niemand zou promoveren of degraderen. Zeker omdat zowel heren 1 als dames 1 promotie wel als doel hadden. Heren 1 stond bij het stoppen van de competitie op de eerste plaats en dames 1 op de tweede plaats. Beide teams hebben aangegeven toch graag te willen promoveren. Na veel moeite en contact met de bond is dat voor beide teams dan ook gelukt. De bond heeft het e.e.a. iets anders ingedeeld zodat ook de hogere competities meer regionaal kunnen gaan spelen. Hierdoor was het voor beide teams toch mogelijk te promoveren. Heren 1 gaat nu hoofdklasse spelen en dames 1 eerste klasse.”

Kunt je iets vertellen over de accommodatie(s) waar de trainingen en wedstrijden plaatsvinden?

“Buiten hebben we onze eigen clubhuis met daarbij twee velden. Hier wordt tijdens de buitencompetitie (eind augustus t/m half oktober en eind maart t/m mei) op getraind en worden de wedstrijden op gespeeld. Sinds een aantal jaar delen we de kantine ook met een wielrenclub en judoschool, om ook hen een ‘eigen’ plek te bieden en wat extra inkosten te genereren.

Tijdens het binnen seizoen is het een ander verhaal. Onze wedstrijden spelen we in de Fanny Blankers Koen Sporthal. We trainen echter in sporthallen en gymzalen door heel Hoofddorp. Dat blijft toch elk jaar een ontzettende uitdaging (eigenlijk kun je wel zeggen een probleem) om voor ieder team voldoende zaalruimte te vinden. We dromen ervan ooit een eigen hal te hebben, maar de kosten die daarvoor nodig zijn, zijn erg lastig te genereren.”

Hoe gaat het bij Handbalvereniging s.v. Lotus met de vrijwilligers?

“Best wel goed. Wij hebben als club eigenlijk geen budget om vrijwilligers uit te betalen voor het geven van trainingen, wat bij een aantal andere sporten wel het geval is, maar ondanks dat zijn er toch altijd voldoende enthousiaste vrijwilligers die de jeugd willen trainen en coachen, activiteiten willen organiseren, af en toe een wedstrijd willen fluiten of kantinedienst willen draaien.

Natuurlijk kost het soms best wat moeite om mensen te vinden voor specifieke taken, omdat sommige taken ook echt wel wat tijd en/of vaardigheden van je vragen. We denken er ook over na hoe we dat proces misschien kunnen verbeteren om het voor potentiele vrijwilligers makkelijker en leuker te maken om iets voor de club te doen. Maar toch lukt het altijd wel en daar zijn we iedereen echt heel dankbaar voor.”

Worden er naast handbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“Voor de jeugd worden gedurende het seizoen veel activiteiten georganiseerd, zoals een Sinterklaasfeest, een disco- filmavond, een bingo. Daarnaast wordt aan het eind van het seizoen een familiehandbaltoernooi georganiseerd voor de oudere jeugdleden en de senioren. Zij maken teams met familie en vrienden die niet handballen en spelen een toernooitje tegen elkaar. Deze dag competitieve dag met heel veel plezier wordt steevast afgesloten met een bbq.

Het grootste feest blijft het jaarlijkse handbalkamp aan het eind van het seizoen. Zowel jeugd als seniorenleden gaan jaarlijks naar het kamp (welke in 2019 voor het laatst plaatsvond op de vaste locatie) wat het altijd een bijzonder weekend maakt. Op zaterdag speelt de jeugd de toernooiwedstrijden en staan de senioren langs de kant om hen aan te moedigen en op zondag zijn de rollen omgedraaid. Daarnaast worden er diverse spellen gedaan en is het (voornamelijk voor de senioren) twee avonden feest in de feesttent.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Handbalvereniging s.v. Lotus hebben meegemaakt?

“Handbal technisch gezien is het sportieve hoogte punt de promotie van zowel de heren 1 en de dames 1 dit jaar. Verder zijn we er trots op dat we onze financiële situatie in de loop der jaren structureel hebben kunnen verbeteren in een financieel gezonde organisatie.”

Hoe gaat het met de sport in Hoofddorp?

“Over het algemeen is de sport in Hoofddorp erg goed geregeld. Volgens mij zijn alle sporten die je je kunt bedenken wel vertegenwoordig en hebben de meeste sporten een fijne accommodatie. Ook zijn er de afgelopen jaren een aantal grote sportcomplexen bijgebouwd, zoals het SKWA en een nieuw honkbal stadion.

Echter is het voor de kleinere sporten als handbal soms lastig om je tussen de grotere clubs staande te houden. Dat is bij ons terug te zien in onze (gedateerde) kantine en de uitdaging op het gebied van zaalhuur. Wij houden er niet van om ons handje op te houden bij de gemeente, maar zelf benodigde bedragen genereren blijkt tot op heden ook nog niet mogelijk.”

Hoe kijkt Handbalvereniging s.v. Lotus naar de toekomst?

“We dromen ervan om ooit een eigen sportcomplex te hebben, met een kantine, buiten velden en een sporthal. Dit zou de saamhorigheid van de club onwijs kunnen vergroten, doordat alle leden altijd op dezelfde plek te vinden zijn, in plaats van versnipperd over verschillende zalen in hoofddorp. Het wordt makkelijker om dingen te combineren, door bijvoorbeeld bepaalde teams met elkaar of achter elkaar te laten trainen, of door clinics te kunnen organiseren wanneer daar behoefte aan is.

Ik denk dat dit erg sfeer verhogend zou werken en ook echt het niveau van alle teams zou kunnen verbeteren, doordat je bepaalde faciliteiten (denk aan goede trainers en materialen) veel efficiënter kunt inzetten. Nu geven diverse seniorenleden training, maar is dat soms heel moeilijk te combineren met eigen trainingen. Daarnaast zien jeugdleden de senioren nooit trainen, omdat zij in een andere hal trainen. Op veel gebieden zou dus veel winst gemaakt kunnen worden.

Daarnaast werken we hard aan het handbal niveau. Wij zijn geen club die koste wat het kost alle teams op het aller hoogste (haalbare) niveau wil hebben en dat zullen wij ook niet worden. Maar we streven er wel naar met één spelvisie en veel plezier dat hoogst haalbare niveau te bereiken. Zodat we een club zijn om rekening mee te houden en spelers met talent voldoende uitdaging kunnen bieden. De promotie van zowel de dames als de heren is hierin een mooie stap. Zij zijn toch het voorbeeld voor de club. We hopen dat de jeugdteams hierdoor geïnspireerd raken en ook echt het beste uit zichzelf en hun team willen halen. Waarbij plezier altijd voorop zal blijven staan.”

Wie is het boegbeeld van de vereniging?

“Voorzitter van het bestuur Gert. Niet alleen is Gert al meer dan 10 jaar voorzitter van het bestuur, welke rol hij met hart en ziel vervuld, maar fluit hij ook al jaren wedstrijden van de jeugd en is hij altijd aanwezig bij diverse activiteiten zoals het familiehandbaltoernooi en het kamp. Ik kan mij s.v. Lotus eigenlijk niet voorstellen zonder Gert. Daarnaast zijn er nog een aantal vrijwilligers die zich al jaren voor de club inzetten door structureel wedstrijden te fluiten en trainingen te geven. Vrijwilligers waarvan je weet dat je altijd op ze kunt rekenen”, laat Tessa Portengen ten slotte namens s.v. Lotus weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Gerelateerd:

Welke sportclubs zijn er in Amsterdam?