
“Met huiswerkfilmpjes hopen we dat onze lopers wel blijven rennen. Verder zijn er verschillende trainers die op eigen initiatief online krachttraining voor hardlopers blijven geven op hun vaste moment in de week”, aldus Dave Baars namens de in 1998 opgerichte hardloopclub Running Holland. VTA Sport stelde een aantal vragen aan de organisator, die ook nog één van de trainers en docenten van de Amsterdamse hardloopclub is.
Aan welke hardloopactiviteiten kun je bij Running Holland deelnemen?
“We organiseren vele cursussen op 5 niveaus op 7 locaties in de stad (Amsterdam). De meeste cursussen zijn gericht op het lopen van een wedstrijd of evenement. Een aantal andere cursussen zijn: ‘korte cursus looptechniek’ waarbij lopers puur aan hun looptechniek werken.
Dat doen we onder andere met video opnames en heel veel persoonlijke feedback. De beginnerscursussen zijn niet gericht op een wedstrijd. De cursisten leren om 20 minuten aaneengesloten te rennen. Daar doen ze 6 weken over. Daarnaast organiseren we losse clinics zoals marathonclinics, opleidingen tot hardlooptrainer en hardloopvakanties. De laatste hardloopvakantie was vorige maand in Zuid Afrika.”
De opleiding tot hardlooptrainer
“We hebben sinds 2010, in samenwerking met andere hardloopdocenten zoals Wim Schoots, Michiel Hulleman en Wouter Dijkshoorn een eigen opleiding tot hardlooptrainer opgezet. Deze is heel erg succesvol en deelnemers vinden het fantastisch. We hebben op dit moment circa 400 hardlooptrainers in Nederland opgeleid.
De deelnemers komen vanuit alle provincies naar Amsterdam, maar we hebben ook verschillende keren op locatie een opleiding gegeven. HIO’s leren heel praktisch met theoretische ondersteuning alle kneepjes van het vak. Hardlooptraining geven is super leuk, maar ook best lastig als je dit goed wilt doen. Je moet namelijk met veel verschillende dingen rekening houden. We hebben ons eigen opleidingsboek geschreven.”
Heeft de coronacrisis gevolgen Running Holland? Hoe wordt er op geanticipeerd?
“Ja, nogal. Alle trainingen liggen stil. Met huiswerkfilmpjes hopen we dat onze lopers wel blijven rennen. Verder zijn er verschillende trainers die op eigen initiatief online krachttraining voor hardlopers blijven geven op hun vaste moment in de week. De huiswerkfilmpjes zijn gecategoriseerd in 3 soorten filmpjes.”
Groepstrainingen:
Duurlopen:
Extra trainingen:
Het clubkampioenschap gaat helaas niet door
“We organiseren in juni altijd ons clubkampioenschap, de zogenaamde ‘Running Holland Championships’. In 10 verschillende categorieën strijden onze niveaugroepen dan tegen elkaar op een 5 of 10 km. Dit jaar gaat dat waarschijnlijk vanwege de coronacrisis niet door.”
Waar staat Running Holland als club voor?
“Fanatiek, we zijn altijd aan het trainen om beter te worden of om ergens naartoe voor te bereiden. We krijgen over onze techniektrainingen heel veel complimenten. Verder is het sociale aspect heel belangrijk. Er ontstaan veel vriendschappen binnen onze groepen. Het gaat om zowel losse groepen, maar daarnaast zijn er ook veel momenten waarop alle groepen bij elkaar komen. We organiseren bijvoorbeeld in het weekend vaak extra trainingen waarbij verschillende lopers van verschillende groepen elkaar ook leren kennen en samen kunnen trainen.”
Duurlopen met hazen
“De meeste activiteit komt van freelance trainers en tijdens een paar momenten zijn er ook vrijwilligers nodig. Bijvoorbeeld in de zomer organiseren we ‘duurlopen met hazen’ waarbij lopers aan kop van een groepje lopen. Dit zijn de zogenaamde hazen en zijn vrijwilligers.”
Op welke locaties vinden de activiteiten plaats?
“We trainen in het Amsterdamse Bos, Vondelpark, Olympisch Stadion, Westerpark, IJburg, Java eiland, langs de Amstel vanaf de Berlagebrug en in het Noorderpark.”
Hoogtepunten van Running Holland
“Hele mooie hardloopvakanties. Super blije lopers die heel blij zijn met hun groep en trainer. Goede prestaties op bijvoorbeeld de marathon. Veel deelname van onze lopers bij verschillende wedstrijden.”
Hoe kijkt Running Holland naar de toekomst?
“We gaan gewoon zo door en zullen straks bij het ‘nieuwe normaal’ aanpassingen maken. Deze aanpassingen hadden we overigens al gemaakt voor de crisis begon. Dat willen zeggen: geen lichamelijk contact, altijd op 2 meter afstand van elkaar en alleen buiten verzamelen dus niet binnen.”
Waar kijkt Running Holland naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?
“Vooral, dat we weer lekker met elkaar kunnen trainen”, laat Dave Baars ten slotte namens Running Holland weten.
VTA Sport bedankt Dave Baars voor zijn tijd en wenst Running Holland een gezonde en sportieve toekomst toe.
Video’s via YouTube kanaal Running Holland!
Interview door:
Rik Verkaik
VTA Sport
vrijetijdamsterdam.nl