Rugby Club Amsterdam: De nieuwe rugby club in Amsterdam-Noord
Heren 1 van Rugby Club Amsterdam

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Michel Tump van Rugby Club Amsterdam in Amsterdam-Noord.

Kun je Rugby Club Amsterdam eens kort introduceren?

De Rugby Club Amsterdam (RCA) is opgericht in de zomer van 2018 door Bas Dekker en Kevin Burton. Bas heeft vele jaren rugby gespeeld en wilde zijn kinderen ook laten spelen. In Amsterdam Noord was nog geen rugbyclub en daarom besloot hij een eigen club op te richten. We zijn eerst begonnen op een grasveld vlak naast de Zeeburgertunnel. Vanaf 2019 konden we trainen op een veld bij SV de Meteoor. Met hulp van de gemeente hebben we hier in september 2020 een officieel rugbyveld kunnen aanleggen inclusief doelpalen.

Wat is jouw rol bij de Rugby Club Amsterdam?

Mijn zoontje is het eerste officiële lid van de Rugby Club Amsterdam. Door het groeien van de club ben ik er een beetje ingerold om diverse zaken voor de club op me te nemen. We zijn op dit moment nog bezig met het opzetten van een bestuur en de taken hiervoor te verdelen.

Werd er nog niet veel gedaan met rugby in Amsterdam-Noord?

In Amsterdam binnen de ring werd tot nu toe helemaal niets gedaan aan Rugby. Alle clubs liggen buiten de ring in Geuzenveld en Amstelveen.

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

Door de coronacrisis werden alle wedstrijden van het ene op het andere moment stil gelegd. Ook de trainingen hebben even stil gelegen, tot duidelijk werd wat wel en wat niet kon. Gelukkig zijn de regels versoepeld zodat we weer kunnen trainen en wedstrijden kunnen spelen onder de voorwaarden die de overheid stelt.

Hoeveel teams heeft Rugby Club Amsterdam?

De filosofie van de club is om de club van de jeugd af op te bouwen. Als we veel jeugd leden hebben zullen deze naarmate ze ouder worden doorstromen naar oudere teams en zo hopen we een goede gedegen club op te bouwen met leden in alle leeftijdsklassen. De jongste spelers zijn de “turven” dit zijn de spelers van 6-8 (under 8). Daarna komt een team van “benjamins”. Dit is een team in de leeftijdsklasse under 10. Vervolgens hebben wij een team Mini’s, under 12. En een team Cubs, under 14. Aangezien we niet een volledig team van Mini’s en Cubs hebben, spelen de kinderen in een team samen met Rugby Club Zaandijk. Daarnaast hebben we één heren team dat afgelopen zondag de eerste vriendschappelijke wedstrijd heeft gepeeld tegen Ascrum.

Rugby Club Amsterdam heren 3
Rugby Club Amsterdam heren 2

Wat zijn de kernwaarden bij Rugby Club Amsterdam?

De kernwaarden zijn dezelfde als die bij de Nederlandse Rugby Bond en die voor rugby clubs in de gehele wereld gelden:

• Respect: de ander in zijn waarde laten
• Discipline: houden aan afspraken en regels
• Kameraadschap: solidariteit

In het schema van de Rugby Nederland staan de kernwaarden duidelijk uitgelegd. We dragen aan onze kinderen en ouderen uit dat respect, discipline en kameraadschap niet alleen op het veld maar ook buiten de training en wedstrijden geld.

Kids in actie bij Rugby Club Amsterdam

Op welke locatie vinden de rugbyactiviteiten plaats?

We trainen op sportpark de Meteoor in Amsterdam Noord. Hier worden ook de wedstrijden voor turven en benjamins gehouden. De andere wedstrijden worden bij andere clubs gespeeld.

Worden er naast rugby nog meer activiteiten georganiseerd?

Op dit moment doen we ons best om op zijn tijd wat te organiseren voor de kinderen. Vaak worden we door de Rugby Club Zaandijk uitgenodigd om aan hun activiteiten mee te doen, aangezien verschillende teams met hun samen spelen en trainen.

Wat is de ambitie van Rugby Club Amsterdam kijkende naar een periode van 5 jaar?

De ambitie is om naar een club te groeien van 300-500 leden. Opgebouwd vanuit een brede basis met jeugdspelers die met het verstrijken van de jaren doorgroeien naar senioren teams.

Hoe gaat het met de vrijwilligers bij Rugby Club Amsterdam?

Zoals bij iedere vereniging of club is het soms moeilijk om vrijwilligers te vinden. Maar tot nu toe gaat het best goed. We geven de ouders die geen kennis hebben van rugby ook de mogelijkheid tot het volgen van trainingscursussen en geven trainingen voor rugby coach.

Hoe zou je de sfeer op de club omschrijven?

Vriendelijk en gemoedelijk.

Wat is het hoogtepunt in de historie van Rugby Club Amsterdam?

We hebben er eigenlijk tot nu toe drie: oprichting in de zomer van 2018. Het eerste wedstrijd veld met doelpalen in september 2020. En de eerste wedstrijd van het herenteam.

Nog iets toe te voegen?

Sinds kort heeft Jan Schalx de taak op zich genomen om voorzitter van de rugby club te worden. Hij is een man die jaren rugby heeft gespeeld en een grote naam is in rugbyend Nederland.

VTA Sport bedankt Michel Trump voor zijn tijd en antwoorden. We wensen iedereen bij Rugby Club Amsterdam een sportieve, gezonde en gezellige toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl