“Rohda is meer dan korfballen alleen”
Rhoda op zomerkamp!

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam zoekt ten tijde van Corona naar lichtpuntjes in de stad. In dat kader stelde we een aantal vragen aan René Kruse, de voorzitter van AKC Rohda.

Wanneer is AKC Rohda opgericht?

“Rohda is 22 maart 1922 opgericht, dus we zitten binnen 2 jaar van ons 100-jarig bestaan. We zijn al druk bezig met de voorbereidingen en zullen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan!”

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

“Jazeker. Zowel op het sportieve vlak als op de randvoorwaarden. De competitie is niet uitgespeeld, en ook trainen was een aantal weken niet toegestaan.

Dit hebben we getracht op te lossen met online trainingen voor zowel de jeugd als de selectie. Primair om de binding en contact te houden.

VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner
VJ Academy Banner

Daarnaast viel natuurlijk de omzet weg van de trainingen, de thuiswedstrijden en feesten in het clubhuis. Middels online activiteiten zoals een pubquiz en bingo hebben we ook hier getracht de binding zoveel mogelijk te behouden.”

Wat zijn de kernwaarden bij Rohda?

“Onze slogan is ‘Rohda is meer dan korfballen alleen’. Ik denk dat dit veel zegt.

Wij bieden uiteraard primair korfbal aan, zowel op prestatief niveau als breedtesport, maar daarnaast worden er vele activiteiten ontplooid om leden voor lange tijd te binden aan de club.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe hebben deze teams (tot de Coronastop) gepresteerd?

“In totaal hebben we 11 teams en daarnaast nog de Kangoeroes (kinderen t/m 6). De prestaties waren afgelopen seizoen niet om over naar huis te schrijven. Maar we hebben alle vertrouwen dat we het komende seizoen weer een stuk beter voor de dag zullen komen.”

Hoe gaat het met de selectie? Zijn er veel ambities met het oog op de toekomst?

“Historisch gezien zijn we één van de meest succesvolle verenigingen van Nederland. Op dit moment acteren we op het één na hoogste niveau en daar moeten we in eerste instantie zien te blijven.

Voor komend seizoen staat er een nieuwe trainer voor de groep en zijn er ook een aantal wisselingen in de groep. Ik denk dat we er per saldo sterker uitkomen dan afgelopen seizoen. Zeker ook omdat we afgelopen seizoen een erg jonge selectie hadden en dan maakt een jaartje ouder veel uit.”

Hoe gaat het met de korfbalsport binnen Nederland?

“In algemene zin gaat het met georganiseerde teamsport moeilijker in het hele land en daar is korfbal helaas geen uitzondering op. Toch is het ledenbestand redelijk constant.”

Hoe gaat het bij Rohda met de vrijwilligers?

“Net als bij iedere club is dit een enorme uitdaging. Er is gelukkig een redelijke groep (ook met jeugdige leden!) die de handen flink uit de mouwen steekt. Desalniettemin hebben we ons beleid vorig jaar toch aan moeten passen en vrijwilligerswerk “moreel verplicht” moeten stellen.”

Worden er naast korfbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“Ja, zoals eerder aangegeven is onze slogan niet voor niets ‘Rohda is meer dan korfballen alleen’.”

Voor alle leeftijden zijn er diverse traditionele en jaarlijks weer nieuwe activiteiten.

“Traditionele hoogtepunten zijn o.a. het Zomerkamp voor de jeugd, de Mosselavond, de Dinner Awards Show, de Autopuzzeltocht, Sinterklaas en Kerst activiteiten en zoals gezegd jaarlijks nieuwe creatieve “evenementen”.

Werken jullie met sponsors samen?

“Ja, we hebben een aantal sponsoren die de club financieel ondersteunen. Dit zijn veelal bedrijven die ons al jaren ondersteunen, zonder dat we echt een hoofdsponsor hebben. Deze mag zich echter natuurlijk altijd alsnog melden.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Rohda hebben meegemaakt?

“Dat zijn er gelukkig teveel om op te noemen. Nog altijd is Rohda de club met de meeste zaalkampioenschappen van Nederland (10) en staan we op de 4e plaats wat veldkampioenschappen (9) betreft, ook al is het laatste kampioenschap alweer van 1994.

Ook heeft de club in totaal 4 Europa Cups gewonnen (2 op het veld en 2 in de zaal). Maar ik denk dat de gewonnen finale in Ahoy van 1994 er toch wel bovenuit steekt.”

Waar staat Rohda over tien jaar?

“We zullen er alles aan doen om te zorgen dat Rohda ook over 10 jaar nog steeds een florerende vereniging is. Dit is helaas geen vanzelfsprekendheid, dus we zullen alles uit de kast moeten halen om dit te bereiken. Maar gezien de enorm enthousiaste groep tussen 18 en 25 jaar, heb ik er wel vertrouwen in dat dit gaat lukken!”

Waar kijkt de vereniging het meeste naar uit als straks de corona crisis achter de rug is?

“De herstart van het “normale” verenigingsleven, waarbij je na de trainingen/wedstrijden weer gezellig een hapje en drankje aan de bar kan doen”, laat voorzitter René Kruse ten slotte namens Rohda weten.

VTA sport bedankt René voor zijn tijd en antwoorden. We wensen AKC ROHDA een sportieve, gezonde en gezellige toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam