Roeisloepvereniging ’t Juiste Tuig: ‘Met een machtig gevoel varen door de grachten’
't Juiste Tuig op de Amsterdamse grachten. Foto credits: 't Juiste Tuig

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker ten tijde van Corona op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Alvin Mangel van Roeisloepvereniging ’t Juiste Tuig.

Zou je allereerst ’t Juiste Tuig eens willen introduceren?

“De club is in de jaren 80 van de vorige eeuw voortgekomen uit een aantal mannen met een voorliefde voor oude sloepen. Door de jaren heen is het uitgegroeid van een zootje ongeregeld tot een heuse club met drie sloepen en zes teams. Mannen, vrouwen en mixed teams die roeien, zowel voor de lol als voor de sportiviteit. Sommigen alleen recreatief, anderen ook voor de wedstrijden. De club is in 1988 opgericht en telt nu circa 80 leden.”

Wat is jouw rol bij de vereniging?

“Inmiddels ben ik al ruim 15 jaar roeier en stuurman. Daarnaast geef ik roei-instructie en verzorg ik de socials en ICT van de club.”

Wat zijn de leuke aspecten aan roeien in een sloep?

“Het teamwerk maakt dat het een machtig gevoel geeft als je met z’n tienen een sloep van 1500 kilo met bijna 10 km over de grachten kan laten varen. Als je nagaat dat gemotoriseerde boten maar 6 km mogen varen, snap je dat toeschouwers aan de kant het een waar spektakel vinden. En wij kunnen gewoon niet langzamer! Daarbij, waar kan je zomer en winter jezelf nou zittend lekker in het zweet werken en tegelijk genieten van het prachtige uitzicht op de grachten.”

Kun je zomaar lid worden van jullie Roeisloepvereniging?

“Ja. Ervaring is niet vereist, dat krijg je vanzelf wel. Wel is een zwemdiploma handig, net als bij andere watersporten.”

Wat zijn de kernwaarden bij ’t Juiste Tuig?

“Authentiek, respectvol en oprecht. Voor elkaar, jezelf en de omgeving en het materiaal waar we in roeien. Want de vereniging zijn we zelf, we dragen allemaal bij in de lasten en de lusten.”

Hoe gaat het bij ’t Juiste Tuig met de vrijwilligers?

“Als je daarmee de leden bedoeld, dan gaat het goed. Door al de Covid toestanden is er eigenlijk nog meer cohesie tussen de leden ontstaan. En wekelijks kregen we nieuwe aanmeldingen. Dat kan gelukkig, want er zijn genoeg avonden en dagen om te kunnen roeien.”

Worden er naast roeien nog andere activiteiten georganiseerd?

“Jazeker, een van de uitgangspunten van de vereniging is feitelijk het onderhouden van de sloepen. Er wordt dus ook geklust aan de sloepen en de riemen. En daarom heen hebben we ook borrels en bbq’s en af en toe een race in het buitenland.”

Ondervinden jullie momenteel veel hinder van Corona?

“Gelukkig niet. Het is lekker gezond om in de buitenlucht te sporten, en dat trekt ook nieuwe enthousiastelingen.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van ’t Juiste Tuig?

“Dat is denk ik wel, dat we al zolang we bestaan bij de 3 grote races, de HT, De Amsterdamse Grachtenrace en Muiden Pampus Muiden, met alle drie de sloepen hebben meegedaan. Daarmee zijn we zelf bijna een roei-historisch monument, haha.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Ja, iedereen kan het roeien vrijblijvend bij ons proberen. Gewoon eerst een paar keer mee-roeien. En vind je het leuk, dan kan je lid worden en het hele jaar over de grachten varen met je team”, laat Alvin Mangel ten slotte weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam