Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’

Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’
Gezellige drukte langs de lijn tijdens een thuiswedstrijd van heren 1. Foto via Pinoké

“Wij zijn trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit. We zitten op een hele mooie locatie in het Amsterdamse Bos met een geweldig clubhuis”, vertelt Astrid Ventevogel, de trotse voorzitter van Pinoké.

VTA sport ging op zoek naar het verhaal van hockeyvereniging Pinoké en stelde een aantal vragen aan de voorzitter.

Hebben jullie veel moeten improviseren door de Coronacrisis?

“We hebben zeker veel moeten improviseren want er was geen competitie, geen training en het clubhuis was dicht. Op het moment dat de jeugd weer mocht trainen, hebben wij een geïmproviseerd trainingsschema opgesteld omdat er maar 1 team per veld mocht trainen. In een later stadium was het gelukkig ook weer mogelijk dat de senioren gingen trainen en ook daarvoor hebben wij een aangepast trainingsschema opgesteld. Omdat er geen ouders of toeschouwers langs het veld mochten staan, hebben we vrijwilligers geregeld die onze jeugd bij de poort opving. Het was een hele gekke gewaarwording om alleen activiteiten op het veld te zien en niets rondom het veld.

Omdat we toch wat inkomsten probeerden te generen heeft onze kok samen met het barpersoneel afhaalmaaltijden gemaakt en dat was een groot succes. De sponsorcommissie heeft asperge maaltijden gekookt waarvan een deel van de opbrengst naar een goed doel is gegaan. Gelukkig mag het clubhuis nu weer open en hebben we op de woensdagavond inlooptrainingen voor de senioren en op donderdagavond zomeravond bedrijfshockey. Half augustus gaat de top jeugd weer trainen en daarna de overige jeugd en de senioren. We gaan langzaam weer opstarten voor de wedstrijden die eind augustus en begin september weer gaan starten. We blijven positief en hopen dat we echt van start kunnen gaan.”

Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’
Collage jeugd slotdag. Foto via Pinoké

Hoe kijkt het vlaggenschip bij de dames en heren terug op het afgelopen ‘seizoen’?

“Het was een vreemde ontknoping voor zowel heren als dames 1. Een abrupt einde aan een kort seizoen met mooie resultaten door zowel heren 1 als dames 1. Maar we willen nu liever vooruitkijken. Dames 1 en heren 1 hebben zich versterkt met talentvolle spelers uit onze eigen jeugd. Daarnaast zijn er een aantal zeer goede spelers aangetrokken en hebben beide teams zich als doel gesteld om in het linker rijtje te eindigen komend seizoen. De spelers hebben zich goed voorbereid en staan te popelen om weer te trainen en te spelen.”

Wat zijn de kernwaarden bij Pinoké?

“Hoog in het vaandel staan sportiviteit, respect en veiligheid. Wij willen onze leden een veilig sportklimaat bieden waarbij ieder op zijn eigen niveau met plezier deelneemt aan de hockeywedstrijden en trainingen, maar ook het sociale en maatschappelijke aspect zijn heel belangrijk. Pinoké is een club waar de leden van gezelligheid houden, dus naast tophockeyprestaties weten wij ook heel goed een feestje te bouwen. Onze TD’s op zondag zijn zeer populair en worden druk bezocht.”

Wat is de ambitie van Pinoké kijkende naar een periode van 5 jaar?

“Onze ambitie is dat elk Pinoké lid op zijn eigen niveau het maximale uit zichzelf kan halen zowel op sportief gebied maar ook op het sociale en maatschappelijke vlak. Onze slogan is “Pinoké maakt je beter” en dat is dan in de ruimste zin van het woord. Wij leiden spelers, keepers, scheidsrechters, trainers en coaches op, maar ook naast het veld gaat het beter maken verder. Of het nu gaat om het begeleiden van een lid dat een hockeyonderwerp kiest voor school of opleiding, om sollicitatietips of het ondersteunen van een lid of gezin dat het moeilijk heeft. Pinoké maakt je beter als je daar voor open staat.”

Op welke wijze worden de jeugdspelers klaargestoomd voor de selectieteams?

“Wij hebben een jeugdopleidingsplan, onderdeel van de Pinoké Academy, waar veel clubs jaloers op zijn, het is niet voor niets dat veel jeugdtalenten lid zijn van onze club. Onze 1e ABCD-jeugdteams spelen allemaal op het hoogste niveau, maar ook onze 2e jeugdteams doen mee op landelijk niveau. Elk jaar staat er een team van Pinoké in de finale om een landstitel. Zowel op het veld als in de zaal. In januari 2019 zijn wij gestart met de Pinoké Academy, die onze jeugd talenten op diverse gebieden begeleidt. Hockeytechnisch maar ook voeding, school en begeleiding zijn hier heel belangrijk. Deze talenten komen wekelijks bij elkaar.”

Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’
Jeugdclinic gegeven door dames 1. Foto via Pinoké
Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’
Hockeyclinic juli 2020.
Foto via Pinoké
Pinoké : ‘trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit’
Deelnemers clinic juli 2020.
Foto via Pinoké

Drijft Pinoké op vrijwilligers?

“Pinoké bestaat en kan alleen bestaan door de vele vrijwilligers die in het weekend en door de week keihard werken om de club draaiende te houden. Dit is noodzakelijk omdat anders de contributie voor de leden onbetaalbaar zou worden. Bij een club zijn heel veel vrijwilligers nodig, denk hierbij aan begeleiders van een jeugdteam, scheidsrechters, een jeugdcommissie die de toernooien en festiviteiten regelen, in alle gelederen zijn vrijwilligers nodig. Naast professionele coaches mogen ook ouders, die dat leuk vinden, een jeugdteam coachen. Wij hebben vrijwilligers die elke week alle wedstrijden indelen en andere vrijwilligers die zaterdag en zondag de wedstrijdtafel bemannen. Alles bij elkaar gaat het om een kleine 300 vrijwilligers en daar zijn wij heel trots op.”

Even voor de mensen die nog nooit langs zijn geweest. Hoe ziet een middagje Pinoké eruit?

“Een middagje Pinoké staat bol van de activiteiten, vooral wanneer dames en heren 1 thuis spelen is het een drukte langs de lijn. De teams die in de ochtend spelen, blijven op de club om de heren 1 en dames 1 aan te moedigen. Vaak nodigen wij onze sponsoren uit op het terras boven en we sluiten af met een geweldig TD. Hier komen niet alleen leden van Pinoké naartoe, maar wij verwelkomen elke keer ook veel hockeyers uit de regio om het weekend af te sluiten.”

Pinoké gaat al een lange tijd mee. Wat is het geheim?

“Wij vragen ons niet af wat het geheim is, wij blijven lekker normaal en dat is altijd zo geweest. We hebben ambities met onze topteams maar we staan wel met beide benen op de grond. Het is een club waar je als kind gaat spelen en blijft spelen omdat je het naar je zin hebt. De eigen kinderen komen ook weer op de club om te hockeyen. Het is een familieclub maar daarnaast trekken wij, doordat wij in de Hoofdklasse spelen met zowel de dames als de heren, ook talentvolle spelers aan. Wij zien dat steeds meer studenten zich bij ons willen inschrijven (zij hoeven bij Pinoké geen entreegeld te betalen) en ook blijven omdat ze het erg naar hun zin hebben. Daarnaast hebben wij veel jeugdteams die op verschillende niveaus spelen. Dus ook de jeugd hebben wij veel te bieden.

Tenslotte beschikken wij over een bijzonder mooi clubhuis met allerlei faciliteiten, die ook het sociale gedeelte heel aantrekkelijk maken. Een hele goede keuken met eigen kok, dus het is heerlijk om na de training te blijven eten en het is altijd gezellig op de club voor jong en oud. We hebben dus van alles aan onze leden te bieden.”

Nog iets toe te voegen?

“Wij zijn trots op onze club en dat stralen we met z’n allen uit. We zitten op een hele mooie locatie in het Amsterdamse Bos met een geweldig clubhuis. Een goed team van bestuurders, vrijwilligers en een aantal betaalde krachten die samen zorgen dat het voor iedereen zo leuk en attractief mogelijk is. Dit kan zijn op het gebied van tophockey of breedte hockey. Daarnaast bieden wij spelers een aantrekkelijke 3e helft, dat is immers ook een belangrijk deel van hun hockey beleving”, laat voorzitter Astrid Ventevogel ten slotte weten namens Pinoké.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl