Oranje en Zweden in balans na attractief en zenuwslopend WK-duel
Dione Housheer was goed op dreef in haar 50e interland Foto: © Henk Seppen / Orange Pictures

De handbalsters van Oranje hebben in een uiterst attractief én zenuwslopend WK-duel gelijkgespeeld tegen Zweden. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman verliet het speelveld in het Spaanse Torrevieja met een 31-31 eindstand. Beide teams waren voor de wedstrijd al geplaatst voor de volgende ronde. Desondanks speelden beide landen vol voor de overwinning omdat er nog een puntenvoordeel voor de rest van het WK behaald kon worden. Een voordeel waar uiteindelijk geen van de twee landen mee aan de haal gingen. Wél blijft Nederland in groep 2 boven de Scandinaviërs staan.

De wedstrijd was vanaf het begin tot het einde boeiend om naar te kijken. De openingsfase was voor de Zweden dat na iets meer dan drie minuten een 0-3 voorsprong op het scorebord zag staan. Na vijf minuten spelen stond het mede door goals van Snelder en Van der Heijden 2-5 waarna Tijsterman het tijd vond om een time out aan te vragen.

Daarna bleef Zweden steeds een aantal goals op voorsprong staan. Na een tussenstand van 11-14 leek Nederland meer grip op de wedstrijd te krijgen. Voor die tijd hield keepster Tess Wester, Oranje met een aantal goede reddingen op de been en lieten onder andere Van der Heijden, Abbingh, Dulfter, Snelder en Bont de meegereisde Oranje-fans een aantal keer juichen.

Nog voor de rust kwam het Nederlands team nog bijna terug tot een gelijke stand. Zoë Sprengers zorgde vlak voor de pauze met een knappe goal voor de ruststand van 17-18. “Een 10 met een griffel voor dit doelpunt”, aldus de commentator van Ziggo Sport.

In de tweede helft bleef het spel en de stand op en neer denderen. Het verschil tussen beide teams was steeds niet groter dan twee goals. Namens Nederland maakte rechter opbouw speelster Dione Housheer een goede indruk. De rechter opbouw speelster speelde haar 50e wedstrijd voor Oranje en gaf dat jubileum kleur met een aantal mooie acties en prachtige treffers. Het plezier straalde er bij Housheer af.

Ook jongeling Larissa Nusser liet zich gelden, zij scoorde een aantal fraaie goals en lijkt hard op weg de komende jaren een vaste waarde bij Oranje te worden.

Donderdag 9 december speelt het Nederlands team tegen Roemenië.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam