“Okeanos is een opleidingsinstituut met roeien als excuus”

“Okeanos is een opleidingsinstituut met roeien als excuus
Foto via Okeanos

Vrije Tijd Amsterdam gaat iedere dag op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam en omstreken. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ab Actis van R.S.V.U. Okeanos.

Zou je allereerst R.S.V.U. Okeanos eens willen introduceren?

“De R.S.V.U. ‘Okeanos’ is de één na oudste studentenroeivereniging van Amsterdam en is gevestigd aan de Bosbaan. De vereniging kent een rijke geschiedenis en sinds de oprichting zijn er vele successen behaald. Zo is Okeanos sinds 1980 onafgebroken aanwezig op de Olympische Spelen en is Nico Rienks, uitgeroepen door de KNRB als Roeier van de Eeuw, een Okeanied.

Okeanos staat voor roeien op elk niveau. Bij Okeanos is het mogelijk om topsport te bedrijven en door te groeien naar de (Olympische) top en het is ook mogelijk om (fanatiek) recreatief te roeien.”

Een echte studentenvereniging

“Naast dat Okeanos een roeivereniging is, is Okeanos ook een echte studentenvereniging. Okeanos is een vereniging waarbinnen bijna iedereen elkaar kent. De sfeer is ontspannen en iedereen vindt snel zijn plek binnen de verenging. Leden kunnen zich op persoonlijk vlak ontwikkelen in tal van commissies die de vereniging kent. Verder heeft Okeanos alles wat je van een studentenvereniging verwacht: jaarclubs, disputen en activiteiten zoals (in normale tijden) wekelijkse borrels en grote evenementen als een gala en een festival.

Of, zoals ons erelid Hans Asjes zei: “Okeanos is een opleidingsinstituut met roeien als excuus.”

Oprichtingsdatum en leden

“Okeanos is opgericht op 7 november 1957 door leden van het toenmalig VU Corps, nu beter bekend als L.A.N.X. en heeft rond de 550 leden.”

Wat zijn de leuke aspecten aan roeien?

“Roeien is allereerst de ultieme studentensport. Veel roeiers komen pas tijdens hun studententijd in aanraking met roeien, waardoor iedereen op hetzelfde niveau begint. Het is een sport die je snel onder de knie kunt krijgen en daardoor is het mogelijk om door te groeien, tot de top.”

Spiegelgladde Bosbaan

“Roeien is een intensieve sport en daardoor word je er niet alleen fysiek heel fit van, maar ook mentaal veel sterker van. Je leert tot het uiterste te gaan en alles uit jezelf te halen. Daarnaast is het ook een heel ontspannende sport. Er is niks mooiers dan roeien op een spiegelgladde Bosbaan op een zonnige dag!

Wat roeien ook heel leuk maakt is het sociale aspect. Samen met je ploeg naar een wedstrijd in een andere (studenten)stad, het verenigingsgevoel, de feestjes die er ook bij horen; de roeiwereld is heel erg leuk.”

Nieuwe leden

“Iedere student kan lid worden bij Okeanos. De inschrijvingen openen begin juli en elk jaar verwelkomen wij een nieuwe lichting in september.”

Wat zijn de kernwaarden bij Okeanos?

“Plezier, Ambitie en Aandacht zijn onze kernwaarden. Okeanos kenmerkt zich door het persoonlijke karakter van de vereniging. We zijn een middelgrote vereniging waarbinnen iedereen zijn of haar plek kan vinden en bijna iedereen elkaar kent. We zijn zuinig op talent, of dat nu op roeivlak is of op andere vlakken binnen de vereniging. Iedereen krijgt de kans om het beste uit zichzelf te halen en zijn of haar ambities na te streven.”

Vrijwilligers

“Onze vereniging draait op vrijwilligers en dat gaat ontzettend goed. Wij hebben veel betrokken leden die de vereniging vooruit willen helpen en dag in dag uit voor Okeanos in de weer zijn. Roeiers die op het water de eer van de vereniging hooghouden, coaches die altijd klaar staan voor hun roeiers, commissieleden die dag in dag uit de vereniging draaiende houden en alle andere leden die van Okeanos maken wat Okeanos is: hecht en betrokken.”

Vrijwilligersactiviteiten

“We hebben leden die het verenigingsblad uitbrengen, foto’s maken op evenementen, achter de bar staan, de catering tijdens roeiweekenden doen, competitie- en wedstrijdweekenden soepel laten verlopen, wekelijks maaltijden koken, nieuwe leden werven en de introductieperiode van de vereniging op zich nemen, feestjes organiseren, de social media bijhouden, de acquisitie doen, de merchandise ontwerpen, het materiaal onderhouden en roeiwedstrijden organiseren. Oftewel, onze vereniging draait op vrijwilligers! Al onze leden doen alles vrijwillig met veel plezier en dat is ontzettend bijzonder.”

Worden er naast roeien nog andere activiteiten georganiseerd?

“Jazeker! In ‘normale tijden’ hebben we wekelijkse borrels en jaarlijks terugkerende grote evenementen zoals het gala of het OUT-festival. Daarnaast worden er veel activiteiten georganiseerd die leden samen met hun jaarclub of dispuut kunnen ondernemen. Al deze activiteiten worden georganiseerd door onze commissies. De commissies organiseren de borrels, diners en feesten, maar ook de promotieweken, introductieweken, competitieweekenden en wedstrijdweekenden.”

Inhoudelijke activiteiten

“Naast de sociale activiteiten worden er ook inhoudelijke activiteiten georganiseerd. Zo zijn er verschillende professionele coachcursussen die leden kunnen volgen. Tijdens deze cursus leren leden niet alleen over de roeitechniek, maar ook over het overbrengen van kennis en communicatie met de roeiers en andere betrokkenen. Daarnaast zijn er overleggen voor de commissievoorzitters, waarvoor workshops worden georganiseerd en waarin de voorzitters leren leidinggeven. Tijdens de pandemie proberen we een (online) alternatief te vinden voor al deze activiteiten.”

Hinder door Corona

“Ja, helaas ondervinden ook wij veel hinder door corona. Onze sociëteit is nu gesloten, waardoor activiteiten zoals borrels en diners niet kunnen plaatsvinden. Ook kunnen we niet meer roeien zoals we gewend zijn, maar gelukkig mogen we nog wel in beperkte mate het water op en trainen op de ergometer! Ondanks alles doet iedereen ontzettend zijn best om er alsnog een leuke tijd van te maken. Zo worden er online borrels georganiseerd, geeft onze kookcommissie online kookworkshops en worden er online sportlessen geregeld.”

Bijzondere hoogtepunten

“Okeanos heeft in 1989 als eerste niet-corporale roeivereniging de Varsity gewonnen. Traditioneel wordt na winst van de Oude Vier of Damesch Vier een Kroegjool georganiseerd. Over de Kroegjool van toen valt veel te zeggen, maar memorabel was het zeker!

Daarnaast zijn we heel erg trots op de bronzen, zilveren en gouden plakken die verschillende Okeaniden hebben gewonnen op de Olympische Spelen. Als enige vereniging zijn wij sinds 1980 onafgebroken aanwezig op de Olympische Spelen en dat is wel echt een hoogtepunt te noemen”, laat Ab Actis ten slotte namens R.S.V.U. Okeanos weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport 

vrijetijdamsterdam.nl