Korfbalvereniging Sporting West ontvangt Nederlands korfbal team in Westerpark

In het kader van de ‘This is Korfbal Tour 2021‘ heeft Sporting West/Bonarius.com zich samen met ASV Swift en AKC Blauw Wit opgegeven om de Amsterdamse afvaardiging te zijn en TeamNL te gaan ontvangen in de hoofdstad. TeamNL zal diverse clinics geven aan de eigen leden van verenigingen maar ook scholen bezoeken. Vanwege de huidige corona situatie is het programma zo ingedeeld dat ze verspreid over de 3 verengingen, 18 spelers en de staf van TeamNL mogen ontvangen. Vrije Tijd Amsterdam sprak met AKC Sporting West Jeugdvoorzitter Stefan van Nifterick.

“Op 25 en 26 Mei ontvangt Korfbalvereniging Sporting West het Nederlands Korfbal team op haar locatie in het Westerpark. Op 25 mei voor de oudere jeugd en senioren <27 en op 26 mei bezoeken we diverse scholen en ontvangen we in de middag TeamNL voor een clinic.

Zo zal onze afvaardiging in West de Westerparkschool en de OBS de Waterkant bezoeken en daar les geven aan de kleuters in groep 1 & 2. Op woensdagmiddag ontvangen wij dan de leden van de verenging en de kinderen van scholen die zich hebben opgegeven om deel te nemen. Het doel is ledenbehoud en ledenwinst. Zeker dat eerste is ten tijde van corona extra moeilijk, omdat veel kinderen de interactie van het spelen van wedstrijden het ritme daarbij kwijt zijn.”

Amsterdam en Korfbal

“Korfbal en Amsterdam hebben een rijke geschiedenis het was immers onderwijzer Nico Broekhuyzen die het spel in 1902 in Amsterdam introduceerde. Veel van de rijke historie is nu nog steeds in Amsterdam te vinden, AW-DTV opgericht in 1909, Swift in 1918 en Sporting West, voor een belangrijk deel bestaande uit ex-Westerkwartier, opgericht in 1917. Ook Blauw-Wit opgericht in 1916 is nog steeds een belangrijke vereniging in de Korfballeague.

Al deze clubs kampen echter continue met de grillen van de grote stad, want ledenbehoud en werving in de hoofdstad van Nederland is al jarenlang een uitdaging. In het verleden verloor Amsterdam veel jonge gezinnen aan de randgemeenten vanwege de allochtone invloeden. De laatste jaren zorgen de enorm gestegen huizenprijzen ervoor dat jonge gezinnen met kinderen buiten de stad gaan wonen. De druk op de bestaande korfbalclubs wordt hierdoor alleen maar opgevoerd en het risico op het verder verliezen van clubs is alleen maar groter geworden.

Sporting West is een bloeiende vereniging in het hart van Amsterdam West en heeft haar clubhuis sinds 10 jaar midden in het Cultuurpark Westerpark. In de eerste jaren kwamen mede door de unieke locatie de nieuwe leden als bijna vanzelf naar onze vereniging. Echter de laatste jaren is de druk op werving en behoud van leden toegenomen. Andere sporten als hockey en damesvoetbal krijgen binnen de stad Amsterdam veel aandacht. De gevolgen voor minder grote sporten als korfbal zijn daarbij voelbaar.”

Korfbalvereniging Sporting West

“Sporting West heeft voor de werving van nieuwe leden diverse activiteiten ingezet. Denk dan aan trainingen op scholen, schoolkorfbaltoernooi de WesterparkCup, de KangoeroeKlup met daarbij iedere zaterdagochtend Kleuterbal en de vrienden en vriendinnen competitie. Onze focus is al jaren om “jonge” jeugd aan ons te binden, per saldo de toekomst van de vereniging!

Om onze jeugdleden uitdagingen en gezelligheid te bieden worden interne clinics door onze eigen trainers gegeven en organiseren we veel sociale activiteiten w.o.: teamuitjes, Pinksterkamp, de Oscar uitreiking voor de beste speler(ster) (door de kinderen gekozen). Deze onderdelen vormen de basis van een vertrouwde en herkenbaar concept dat we al jaren toepassen.

Maar ook de senioren worden niet vergeten, zo zijn we een aantal jaren geleden een samenwerking gestart met SKV Amsterdam. Juist door het binden van de studenten korfbalvereniging aan onze huidige jeugd populatie, kregen we een springplank die 2 kanten op kan bewegen. Jongeren die graag in de senioren willen korfballen en de drive en motivatie hebben om extra te willen en kunnen presteren, stromen door naar de selectie van Sporting West. Maar jongeren die graag blijven spelen en het plezier van een teamsport willen combineren met een rijk studenten leven, kunnen doorstromen naar de selectie van SKV. Voor alle partijen een ware WIN-WIN situatie.”

Stichting Amsterdam Jeugd Korfbal

“Om (jeugd) korfbal te stimuleren binnen Amsterdam hebben de Amsterdamse verenigingen zich al geruime tijd verenigd in de Stichting Amsterdam Jeugd Korfbal (SAJK). Het doel van deze stichting is om korfbal in de breedste zin van het woord te enthousiasmeren binnen Amsterdam. Zo hebben we dat gedaan tijdens de Ziggo Dome finales en organiseren we jaarlijks een Amsterdamse Kangoeroedag en de Amsterdamse Schotcompetitie (met de finale tijdens een Korfbal League wedstrijd). En worden Amsterdamse jeugdploegen uitgenodigd om ‘mee op te lopen’ bij een Korfbal League wedstrijd.

Het zorgt ook voor een betere communicatie tussen verenigingen. Zo hebben wij overleg als kinderen willen stoppen of als ze een stap hoger willen en hun huidige club dit niet kan faciliteren. Door deze “warme” overdracht binnen het jeugdkader zorgen wij er met elkaar voor dat kinderen met plezier blijven korfballen. Want binnen Amsterdam heb je alles, maar moet je het soms wel weten te vinden.”

De toekomst

“Waar we het afgelopen seizoen nog keken naar seizoen 2020-2021, daar zijn we nu vooral druk om te bezien of we de aankomende weken nog wel kunnen trainen. Maar juist nu is het zaak om niet stil te blijven zitten, door te pakken en de leden aan de vereniging te blijven binden. Jeugd en senioren komen straks na een lange tijd weer samen op de sportvelden van onze Amsterdamse clubs en dat moet gaan voelen als die warme jas, waarvan je wist dat je hem had maar je die voor het eerst sinds tijden weer aan hebt. Door een programma op te zetten met TeamNL verwachten wij een positieve impuls te kunnen geven aan het verenigingsleven in de cruciale periode die gaat komen aan het einde van dit seizoen”, laat Stefan van Nifterick ten slotte weten.

Lees ook: Amsterdammers maken kans op unieke EK beleving

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam