Karateschool ki club.cool: ‘Wederzijds respect, vriendschap, positiviteit en gezelligheid’
Iedereen is welkom bij karateschool ki club.cool!

“In juni 1994 werd de karateschool opgericht. Vorig jaar juni 2019 bestond de club 25 jaar”, vertelt Patrick Koster namens karateschool ki club.cool. Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de karateschool.

Kun je allereerst ki club.cool eens introduceren?

“ki club.cool is een karateschool die in 1994 is opgericht door twee beeldend kunstenaars en vechtsport enthousiastelingen Thérèse Zoekende en Patrick Koster. De sfeervolle dojo of karate oefenzaal ligt onder de Herengracht ter hoogte van nummer 34 en is uiterst goed bereikbaar in het centrum van Amsterdam nabij het Centraal Station. De club heeft ook een afdeling in Waterland te weten Monnickendam en sommige bewoners van Amsterdam-Noord of Broek in Waterland verkiezen het om daar de lessen te volgen. Je kunt in Monnickendam makkelijk en kosteloos parkeren. Er zijn lessen voor kinderen vanaf 5 tot en met 105 jaar en we hebben nog niet zo lang geleden Ouder & Kind karate geïntroduceerd. Deze intergenerationele karate-vorm verbindt jonge kinderen, jongeren en volwassenen door samen te sporten. Leeftijd barrières worden hier geslecht en elke leeftijdsgroep kan van de andere leren en inspireren.”

Zou je drijvende krachten achter ki club.cool eens willen benoemen? En wat is de rolverdeling?

“De drijvende krachten zijn oprichters en altijd aanwezige sensei (leraren) Patrick Koster (4e Dan) en Thérèse Zoekende (4e Dan). De club zou ook niet zonder de positieve inzet van vele zich al lange tijd inzettende en hard trainende leden kunnen. De club is een zeer diverse gemeenschap die zich gezamenlijk inzet voor een goede en veilige trainingssfeer waarin veel geleerd en geëxperimenteerd kan worden en bovenal pittig getraind wordt. De lessen staan onder leiding van sensei Thérèse of sensei Patrick die om de week een andere groep voor hun rekening nemen.”

Hoeveel leden heeft jullie karateclub?

“Het ledenaantal is altijd een dynamische component binnen een sportclub maar het is een haalbaar en realistisch streven van de club om altijd gemiddeld rond de 150 leden uit te komen.”

Wat zijn de kernwaarden bij ki club.cool?

“Gemeenschapszin, wederzijds respect, vriendschap, gezondheid, positiviteit en gezelligheid. Where focus goes, ki flows”.

Welke trainingen worden er door jullie gegeven?

“Traditionele karate-do trainingen verweven met hedendaagse en moderne inzichten uit de bewegingsleer, martial arts en sport-, beweegonderwijs. Traditioneel karate heeft wortels in India en China en is uiteindelijk gevormd in Japan. Karate is bovenal bedoeld voor zelfverwerkelijking en is een zelfverdedigingskunst. Een karate beoefenaar zal nimmer een gevecht beginnen, maar zal zich indien nodig verdedigen. Karate is behalve een krijgskunst ook een spirituele en mentale training.”

Organiseren jullie ook wedstrijden?

“Wedstrijdkarate is een jonge ontwikkeling binnen karate. Bij de club onderwijzen we traditioneel karate dat tot stand kwam voordat wedstrijdkarate werd geïntroduceerd. Competitie en overwinnen maakt bij traditioneel karate op een andere manier deel uit van de training. Elke training bij de club bevat dermate uitdagingen dat deze met gemak kunnen worden opgevat als een wedstrijd. Een wedstrijd tegen de sterkste en geduchtste tegenstander die er is, namelijk jezelf. Ook bevat elke karate training partner onderdelen, bij karate “kumite” genoemd, waarbij een gevecht wordt nagebootst wat bijna niet van een echt gevecht is te onderscheiden, behalve dat het “skin-touch” controle principe wordt toegepast. Competitieve elementen zijn ook toe te passen bij de beoefening van kata, deze stilistische choreografie verbeeldt een spiegelgevecht met meerdere tegenstanders en is uiterst spannend om uit te voeren of om uitgevoerd te zien worden.”

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging?

“In juni 1994 werd de karateschool opgericht. Vorig jaar juni 2019 bestond de club 25 jaar. Toen Thérèse en Patrick in ’94 voor het eerst begonnen met lesgeef activiteiten was de hoofdmotivatie dat zij zelf wilden trainen en dit karate-enthousiasme en passant overdragen aan leerlingen. Hierop ontstond zoveel response dat een club al snel een feit was. Het houden van een karateschool is altijd een beetje vanzelf gegaan, Thérèse en Patrick hebben dat allebei nooit zo nadrukkelijk geambieerd, omdat zij immers ook al beeldend kunstenaar waren. Blijkbaar is het geven van karatelessen een soort van roeping in het leven van Thérèse en Patrick omdat de vijfentwintig jaar snel voorbij zijn gegaan en de club nog altijd bruist van de energie. Thérèse en Patrick hebben hun karateopleiding bij de Japanse karatebond gedaan en daardoor altijd veel gereisd. De club is in de jaren internationaal, tot in Japan, bekend geworden en heeft beroemde leraren als gast gehad zoals onder andere Osaka Yoshiharu (8e Dan). Ook hebben we wel eens een lid gehad die in de Tweede Kamer van de regering zat en daardoor vaak op tv was. Dan kwam er een filmploeg de les filmen en werden de docenten geïnterviewd.”

Waarom karate en niet een andere sport?

“Karate sloot aan op de levensvisie die wij als kunstenaars al hadden. Het was er als het ware een aanvulling op vanwege de lichamelijke component. Karate is een heel volledige bewegingskunst zowel in fysieke als spiritueel mentale zin. Je ontdekt er steeds weer nieuwe uitdagingen in. Karate is net als het kunstenaarschap een ‘way of life’.”

Kan iedereen zomaar meedoen aan de lessen of werkt het anders?

“We hebben bij de club speciale lessen voor absolute beginners, lessen voor het gemengde niveau en voor de (ver)gevorderde karate beoefenaar. Afhankelijk van je niveau is het raadzaam om een les uit te kiezen die past bij je huidige niveau. Hierover kan de club je ook adviseren. Voor de absolute beginner is het onontbeerlijk eerst bij de beginnerslessen te komen. Op woensdag in Amsterdam en op vrijdag in Monnickendam zijn er voor deze groep speciale lessen waarbij het mogelijk is om op ieder moment in te stromen.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Als je naar aanleiding hiervan meer vragen hebt of niet kunt wachten om eens zelf karate te gaan doen kan ik wellicht persoonlijk ingaan op verdere vragen, bij een bezoek aan de club“, laat Patrick Koster ten slotte weten.

vrijetijdamsterdam.nl