Interview met Sensei John Koster van Sportschool Nippon do
Foto credits: Nippon Do

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Sensei John Koster van Sportschool Nippon do.

Wilt u Nippon Do allereerst eens introduceren?

“Nippon do is een sportschool, maar het is veel meer dan dat; een (buurt)centrum waar alles in het teken staat van mind-body balance, of het nu een ontspannende yinyoga-sessie is, pilates of een pittige karateles. Je kunt naast sportlessen ook genieten van bijvoorbeeld een shiatsu-behandeling of een lekker bakje soep, gemaakt met ingrediënten uit onze eigen moestuin. Een unieke plek waar kunst, filosofie en sport samenkomen en waar we werken vanuit een persoonlijke benadering aan ontwikkeling.”

Wat is uw rol bij Nippon do?

“Ik heb de Dojo in Amsterdam 35 jaar geleden opgericht. Vanuit het Japans vertaald is de Do de weg en de Jo de plaats. Het is de ruimte waarin we trainen en dus ook de plaats waar ‘de weg’ wordt geoefend of uitgelegd. Het concept Dojo omvat eigenlijk het hele leven. Ik geef karateles en in karate leren we omgaan met conflicten. Ook in het dagelijks leven krijgen we te maken met conflicten. Zo kun je van het dagelijks leven je dagelijkse training maken, je dagelijkse zijn: “Daily life daily = daily training = daily being”.”

Welke elementen maken karate een leuke en interessante sport?

“In de karate training combineren we kracht, snelheid en souplesse en trainen we zowel lichaam als geest. De verschillende elementen als discipline, focus, zelfvertrouwen, het beter omgaan met stress (op werk en in relaties etc.) en efficiënt omgaan met energie kun je meenemen in je dagelijks leven. Tenminste als je interesse verder reikt dan alleen het kweken van een six-pack, hoewel je na een paar weken al een groot verschil zal merken in je fit- en soepelheid. Karate kent een pittige training. Toch zijn talent, conditie en lenigheid niet nodig om te kunnen beginnen. Iedereen kan bij ons op zijn eigen niveau beginnen met karate.”

Kunt u iets vertellen over de andere sportactiviteiten die bij Nippon do georganiseerd worden?

“Naast karate geven we verschillende pilates- en yogalessen en bokszaktrainingen. Bij pilates oefen je je core stability door middel van oefeningen die aandachtig en vloeiend worden uitgevoerd samen met een bewuste ademhaling. We hebben op dit moment een yoga basis les, waarin je verschillende yoga asanas (houdingen) goed leert opbouwen en een yin yoga les waarin je in verschillende houdingen leert diep te ontspannen. De bokszaktraining is een pittige workout, waarin je verschillende vecht combi’s traint met en zonder bokszak. In al onze lessen zijn aandacht, plezier in het bewegen en een goede sfeer belangrijk. Ook hebben we een aantal keer per jaar speciale workshops zoals een stress-relief met dit jaar live harpmuziek.”

Op welke locatie vinden de trainingen plaats?

“De lessen vinden plaats in de 3e Schinkelstraat 18-20 in Amsterdam. Hier hebben wij onder de woningen een bijzondere plek met o.a. een gezellige bar, een kleine studio, een grote dojo, een schoonheids-massage salon, en mooie ruime kleedkamers met doucheruimtes. Echt een plaats voor een fijne training, goed gesprek en gezelligheid. Een plek om elkaar te ontmoeten.”

Hoe zou u de docenten van Nippon Do omschrijven?

“Onze school heeft een klein team van vaste, bezielde docenten, die door ons zelf zijn opgeleid en die met persoonlijke aanpak en oprechte interesse lesgeven. De docenten onderling hebben een hechte band en komen buiten de lessen vaak samen om te trainen, praten en samen te zijn.”

Ik zag dat er ook bedrijfstrainingen en kinderfeestjes worden georganiseerd?

“Regelmatig krijgen we aanvragen van bedrijven om bijvoorbeeld een thema les te geven. Tijdens een karatetraining kun je bijvoorbeeld een mooie vertaalslag maken naar dagelijkse situaties op de werkvloer. Hiervoor maken we dan een training op maat en na afloop is er eventueel een lekkere lunch en kunnen er nog interessante gesprekken volgen naar aanleiding van de training. Verder is karate als kinderfeestje erg in trek, maar ook volwassenen die iets te vieren hebben, vragen ons voor een speciale training (karate, bokszaktraining, yoga). Onze catering maakt eventueel een heerlijke soep of maaltijd voor na de training.”

Zijn er nog nieuwe leden welkom bij de sportschool?

“In de meeste groepslessen is nog plek voor nieuwe leden en wie karate wil uitproberen, kan meedoen in een groep voor beginners. Er zijn ook lessen voor gevorderde karateka’s waarvan sommige al 35 jaar bij ons trainen. Mensen die altijd al iets aan vechtkunst wilden doen, maar ook mensen die eerst vonden dat het niets voor ze was omdat ze bij karate dachten aan agressie en vechten. Een misverstand is dat er vaak gedacht wordt dat karate gaat om “willen winnen van die ander of niet willen verliezen”. Bij ons gaat het helemaal niet om winnen of verliezen, maar om te leren samen bewegen in situaties. Het gaat er juist om te stoppen met vechten. De paradox is dus dat je een vechtkunst leert om niet meer te hoeven vechten of agressieve gevoelens te ontwikkelen. Dat heet in het Japans Kanji bu (de strijd staken). Beginners kunnen bij ons dus juist op een veilige manier kennismaken met karate en het sparren wordt dan een oefening waarbij technieken worden uitgewisseld en we van elkaar leren zonder elkaar een bad feeling te geven.”

Wat zijn de kernwaarden bij Nippon Do?

“Persoonlijke aandacht en ontwikkeling, een plek voor iedereen, waar geaardheid of achtergrond geen rol speelt en respect belangrijk is. Mensen willen steeds meer individueel trainen, maar juist in deze tijd van individualisatie en ‘fastfood sportscholen’ is het ook fijn om 1 of 2 x per week met een vaste groep te trainen en daar vriendschapsrelaties te krijgen. Wij hebben nooit fitnesstrends gevolgd maar merken dat er juist in deze tijd behoefte is aan verdieping en connectie en dat is iets waar wij altijd al voor stonden.”

Wat is het leukste dat jullie ooit hebben meegemaakt?

“Een aantal jaar geleden hebben we onze sportschool flink verbouwd. We hebben van zoveel leden hulp gehad; een architect die het ontwerp en de bouwtekeningen heeft gemaakt, iemand uit de bouw die hielp met kozijnen, deuren en metselwerk, een ingenieur die alle elektra heeft helpen uitdenken en aanleggen en vele mensen die hielpen met klussen, schilderen, schoonmaken etc. Het was echt hartverwarmend om te zien hoeveel mensen geholpen hebben en hoe gezellig en fijn het was om met z’n allen de school mooi te maken. Ook leuk is de samenwerking met een harpiste die bij ons traint en we hebben samen met haar een prachtige workshop stress reliëf gegeven met als thema hart en adem waarbij de oefeningen werden ondersteund met prachtige klanken van de harp.”

Heeft u nog iets toe te voegen?

“Iedereen die eens een kijkje wil nemen bij ons of mee wil doen met een gratis proefles, is van harte welkom. De koffie staat klaar! Voor meer informatie zie onze website of mail naar info@nippondo.nl”, laat Sensei John Koster ten slotte enthousiast namens Sportschool Nippon do weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam