Honk- en softbalvereniging O.V.V.O.: ‘Op Volharding Volgt Overwinning’

Honk- en softbalvereniging O.V.V.O.: ‘Op Volharding Volgt Overwinning’

“Wij bestaan al sinds 1915 en zijn daarmee één van de oudste honk- en softbalverenigingen van Nederland en Europa. 105 jaar oud dus! Momenteel zijn wij vrij klein, met ongeveer 50 leden, daar willen we ook wat aan veranderen. Naast de officiële leden hebben we gelukkig ook een heleboel betrokken ouders”, vertelt O.V.V.O. voorzitter Casper Stokhuyzen. VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam stelde een aantal vragen!

Op welke manier bent u betrokken bij O.V.V.O.?

“Ik ben al elf jaar spelend lid (honkbal) van de vereniging en sinds begin dit jaar tevens voorzitter van het bestuur. Ooit ben ik begonnen als lid van een vriendenteam en hadden we weinig binding met de vereniging maar hoe meer wij ons thuis voelde, des te meer wij ons betrokken voelden. Het bestuur bestond toen uit twee personen en die hadden hulp nodig, en van het één kwam het ander.”

Bent u tevreden over de accommodatie waar de thuiswedstrijden worden afgewerkt?

“Zeer tevreden, zeker aangezien de gemeente Amsterdam erg actief is met het onderhouden en verbeteren van het veld. Ons veld wordt de komende maanden helemaal opgeknapt volgens de richtlijnen van de bond en er komen allerlei verbeteringen. Wij kijken erg uit naar de eerste trainingen op het “nieuwe” veld! Ook ons clubhuis is vrij nieuw en heeft alles wat we nodig hebben.”

Hoeveel teams zijn er actief?

“Zoals gezegd zijn we nu nogal klein, met één softbalteam en drie honkbalteams. Dat willen we graag aansterken en hopen volgend jaar voldoende spelers te hebben om een paar teams toe te voegen. Iedereen die mee wil trainen of spelen is welkom, wij hanteren geen wachtlijst.”

Hoe gaat het met de honk- & softbalsport in het algemeen?

“Ondanks dat Nederland internationaal sterk wordt vertegenwoordigd, zijn honk- en softbal onderbelicht. Veel clubs hebben een tekort aan groeimogelijkheden en dat beperkt de ontwikkeling van de sporten. Kleine verenigingen kunnen vaak moeilijk rondkomen en wij zijn dankbaar dat Amsterdam veel waarde hecht aan de diversiteit van sportaanbod. Op veel plaatsen, zoals nu in Diemen, kiezen gemeenten ervoor om andere sporten de voorkeur te geven. Met een voetbalveld kan je immers meer mensen op minder vierkante meters laten spelen, maar dan hou je alleen maar eenheidsworst over.”

Is O.V.V.O. Amsterdam een financieel gezonde club?

“Wij houden ons kop boven water, maar dit jaar was een flinke uitdaging. Als club moet je breder nadenken over hoe je inkomsten kunt verdienen en weg van de afhankelijkheid op ledencontributies. Daar zijn wij nu mee bezig. Alle beetjes helpen.”

Wat is het grootste hoogtepunt in de historie van O.V.V.O.?

“Met zo’n lange geschiedenis zijn er natuurlijk veel hoogte- en dieptepunten om uit te kiezen, maar dan kom je uiteraard uit bij de meermalige landskampioenschappen die O.V.V.O heeft gewonnen in de jaren ‘50. Wel lang geleden maar dat valt ook moeilijk te overtreffen! Die ambitie hebben we nu niet, we willen eerst zorgen dat we een gezellige, sportieve en gezonde club hebben.”

Worden er naast honk- en softbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“Dit seizoen is daar vanzelfsprekend niet ideaal voor geweest, maar binnen de vereniging organiseren wij toernooien, barbecues en borrels. Ook dat willen wij tot een hoger niveau tillen indien mogelijk. Het is een persoonlijk doel van mij om van de club een tweede thuis te maken voor alle leden, en dat er altijd iets te doen is. Volgend jaar hopen we dus veel meer te doen. Daarnaast wordt ons clubhuis overdag ook gebruikt als BSO door WoestZuid en is er een lacrosse-vereniging, de Amsterdam Lions, met wie we samenwerken.”

Drijft de club op vrijwilligers?

“Jazeker, als kleine vereniging is dat een must. Bijna alle rollen worden door vrijwilligers vervuld, van trainers tot coaches tot scheidsrechters tot het bestuur. Dat brengt ons ook samen als vereniging.”

Hoe kijkt O.V.V.O. Amsterdam naar de toekomst?

“Wij kijken erg uit naar het volgende seizoen en het verbeterde veld. De komende jaren worden spannend maar wij hebben veel energie en een duidelijk plan om vooruit te gaan. Wij zullen er met z’n allen aan moeten meewerken maar wij hopen van O.V.V.O. een florerende club te maken en de lange geschiedenis van de vereniging eer aan te doen. Gelukkig hebben we onze naam mee: Op Volharding Volgt Overwinning!”

Nog iets toe te voegen?

“Alleen dat iedereen die geïnteresseerd is van harte welkom is om volgend seizoen (April-Oktober) langs te komen om te kijken, een keertje mee te trainen of een kopje koffie te drinken. Honkbal en softbal zijn best corona-proof, je staat ver uit elkaar en hebt altijd een handschoen aan”, laat de enthousiaste O.V.V.O. voorzitter Casper Stokhuyzen ten slotte weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl