Het verhaal van wielerbaan Velodrome Amsterdam
Huldiging Nederlandse Derny Kampioenen. Foto via Velodrome Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Eddie Colpaart en Lex van Deijl van Velodrome Amsterdam.

Wilt u Velodrome Amsterdam introduceren?

“Velodrome heeft een compleet vernieuwde wielerbaan met een lichthaas en mylabs. De baan wordt zowel gebruikt door amateur als professionele wielrenners. Er zijn diverse wielerverenigingen en wielerscholen die gebruik maken van de ruimte. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Amsterdamse Baan Wielerschool, Knwu Topsport, Asc Olympia Knwu Regionaal Trainingscentra, Wielerschool.nu en de georganiseerde trainingen vanuit het Velodrome. Het gaat zowel om begeleide als vrije trainingen. Verschillende disciplines van het baanwielrennen zijn duurtrainingen, koppelkoers, sprint, dernytrainingen, cyclinglab en aerotrainingen.

De gemeente Amsterdam en daarnaast een groot aantal vrijwilligers zorgen ervoor dat Velodrome Amsterdam draaiende wordt gehouden.”

Is Velodrome Amsterdam geschikt voor jong en oud?

“De begeleide trainingen zijn er alleen vanaf 16 jaar in verband met fietsverzet. Voor de jeugd zijn de Knwu en Amsterdamse Baanwielerschool actief. Via de Website kan men zich inschrijven voor een kennismakingscertificaat en opstaptrainingen onder leiding van een door het Velodrome ingehuurde trainer. Verder kan men in het Velodrome Clinics, met eigen groepen tot een maximum van 20 personen inclusief trainer, terecht.”

Het verhaal van Velodrome Amterdam
Velodrome Amsterdam

Wat zijn de hoogtepunten in het bestaan van Velodrome Amsterdam?

“Een hoogtepunt is de vernieuwing van het oude loopvlak waarbij tijdwaarneming is aangebracht en een elektronische haas. Er worden hier aanvallen op het werelduurrecord gedaan en kortgeleden zijn de NK-jeugdkampioenschappen gehouden. Wij proberen nu, met de vernieuwde baan en de mogelijkheden dat men kampioenschappen op een 200 meter baan mag rijden, het Velodrome nadrukkelijker op de kaart te zetten.

In het verleden was de zesdaagse van Amsterdam ook een hoogtepunt, maar die is er op dit moment niet meer. De organisatie die dit deed is zes jaar geleden uit het Velodrome gestapt, dit valt nu onder beheer van de Gemeente Amsterdam.”

Voor welke evenementen is het huren van Velodrome Amsterdam geschikt?

“In principe kan op wielergebied bijna alles. Tevens is er de mogelijkheid om buiten het baanseizoen september-maart ook het midden plein voor evenementen te verhuren.”

Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en drankje?

“Helaas niet. Er is geen catering maar er staan wel automaten waar men wat uit kan halen bijv. frisdrank, koffie en snacks”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen?

“Je kunt merken dat mensen gezonder willen leven en willen bewegen, de aanvragen zijn ondanks Corona niet van de lucht. Voor meer informatie neem je een kijkje op de website Amsterdam.nl/sport/velodrome.”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt Eddie Colpaart en Lex van Deijl. We wensen Velodrome Amsterdam een mooie toekomst toe!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam