Het verhaal van Taijiquan Amsterdam
Bastiaan in actie.

“Bastiaan Anink was als kind erg enthousiast over de Chinese vechtsporten; het was de tijd van “KungFu Fighting”. Hij wilde dat ook, maar scholen voor Chinese vechtsporten waren niet makkelijk te vinden, de Chinese gemeenschap was nog erg gesloten. Toen hij later naar Amsterdam verhuisde, is hij begonnen bij Amien Ho met KungFu, specifiek PackMeiPai en ChangQuang, waar hij zich helemaal in kon uitleven: trappen, stoten, springen en veel aandacht voor schoonheid, souplesse, conditie en kracht”, vertelt Bastiaan Anink namens Taijiquan Amsterdam.

Een echte eye-opener

“Aan het einde van de lessen was veel tijd voor qigong, de Chinese methode om je energie te reguleren. De combinatie van externe energie met interne training was echt een eye-opener. Na een paar jaar raadde Amien aan om ook met taijiquan te beginnen. Weer tien jaar later is Bastiaan, Amien gaan assisteren met z’n lessen en is verder door hem opgeleid tot taiji-docent. Sinds 2001 heeft Bastiaan zijn eigen school.”

Taijiquan

“Taijiquan valt onder de Chinese vechtsporten (WuShu), maar onderscheidt zich omdat hierbij spierkracht en snelheid veel minder belangrijk zijn en er meer aandacht is voor ontspanning, rust en de interne energie. Het is een vechtport dat gebaseerd is op het principe van Taiji, Yin en Yang die in elkaar overlopen en elkaar in balans houden.”

Verschillende stijlen

“De basis van taijiquan zijn vormen, sequenties van vechtbewegingen, zoals de kata’s in karate. In de laatste 400 jaren is daar veel variatie in gekomen waaruit 5 grote richtingen zijn voortgekomen (Chen, Yang, Sun, Wu, Wu), allemaal met eigen eigenschappen. Binnen de school wordt voornamelijk de Yang-stijl beoefend en onlangs zijn er lessen gestart in de Chen-stijl. De Chen-stijl staat dichter bij de externe stijlen, waardoor hij fysiek wat uitdagender is. De Yang-stijl is eigenlijk wat de meeste mensen zich voorstellen van taiji met rustig en gelijkmatig uitgevoerde bewegingen. Dit maakt taiji geschikt voor iedereen; er zijn deelnemers tussen de 18 en 83 jaar, met een gelijke mix tussen mannen en vrouwen.”

Redenen om te trainen

“Het is verbazingwekkend hoeveel verschillende redenen er zijn waarom mensen lessen komen volgen. Sommige zijn aan het herstellen van een ongeluk of ziekte, anderen komen echt voor de schoonheid van de vormen, weer anderen in een zoektocht naar rust en gelijkmoedigheid in hun leven. Iedereen komt graag en blijft komen, sommigen al meer dan 15 jaar.”

Het verhaal van Taijiquan Amsterdam
Fanatiekelingen van Taijiquan Amsterdam tijdens een buitentraining (normaal vinden de trainingen binnen plaats)

De lessen zijn traditioneel opgebouwd

“De lessen die gegeven worden zijn heel traditioneel opgebouwd, precies zoals Bastiaan het van zijn leraar heeft geleerd. Er wordt begonnen met wat taiji qigong, wat rustige bewegingen om het lichaam wat soepeler te maken, maar ook om de energie in beweging te krijgen. Daarna wordt aandacht besteed aan het aanleren of het perfectioneren van een vorm. De les wordt afgesloten met wat qigong, om alle opgebouwde energie te reguleren. Dat klinkt soms een beetje saai, maar zeker bij het aanleren van de vormen komen er zoveel verschillende aspecten kijken, dat er voldoende afwisseling is. En de groep reageert altijd enthousiast als een beweging plotseling soepel gaat, of als iemand merkt dat hij z’n schouder toch meer kan ontspannen of dat iemand op één been stevig kan staan.”

Andere aspecten van taijiquan

“Eens in de zoveel tijd wordt er een hele les besteed aan andere aspecten van taijiquan en wordt er aan de slag gegaan met tweegevechten (tuishou, plakkende handen). Het is dan heel verfrissend om te voelen wat het nut is van de bewegingen en hoe het voelt als je echt een arm of been moet afweren. Alles werkt pas als je ontspannen bent en je stevig op je voeten staat.”

Olympische sport

“China is lang bezig geweest om WuShu, waar taijiquan een onderdeel van is, als Olympische sport erkend te krijgen. Tijdens de Olympische Spelen van Beijing was het een demonstratiesport. Er zijn mooie video’s online waarop je honderden deelnemers samen een taiji-vorm ziet lopen, maar ook video’s waarin afzonderlijke sporters hun kwaliteiten laten zien. In Nederland zijn er jaarlijks ook wel wedstrijden, maar slechts een kleine groep beoefenaars richt zich op wedstrijden. Je hebt daar toch een competitiementaliteit voor nodig, en dat is niet waarvoor de meeste beoefenaars met taijiquan gaan beginnen.”

Lesruimte

“De lessen worden gegeven in de theaterzaal van De Palm in de Jordaan. Oorspronkelijk was dit een echt buurtcentrum, met veel activiteiten voor iedereen. Intussen worden er voornamelijk sportlessen gegeven: Boksen, schermen, kendo, judo, jiujitsu.”

Nieuwe beginnersgroep

Eind september (waarschijnlijk 29 september) geef ik een open les, en in oktober start er een nieuwe beginnersgroep. Meer informatie lees je via de volgende link.

Training in Westerpark

“In het begin kwamen de leerlingen uit heel Amsterdam en de regio, de laatste jaren komen er steeds meer buurtgenoten. Regelmatig spreken ze met elkaar af om samen te trainen in het Westerpark. Want dat is toch wel een van de fijne dingen van taiji. Je hebt geen speciale kleding of accessoires nodig, dus je kan het ook tussendoor op je werk doen of in het park”, laat Bastiaan Anink ten slotte weten.