Het verhaal van tafeltennisvereniging JOVO

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Leon en Bob van TTV JOVO.

Wanneer is TTV JOVO opgericht?

JOVO is opgericht in 1949 en bestaat dus al zo’n 73 jaar op het moment van schrijven. De officiële opening vond plaats op 21 november 1949. JOVO is daarmee een van de oudste, nog bestaande tafeltennisverenigingen, en heeft dan ook een zeer bekende naam in het tafeltenniswereldje.

Waar staat TTV JOVO als club voor?

TTV JOVO staat voor sportiviteit én gezelligheid. Vergeleken met andere tafeltennisverenigingen in Amsterdam wordt JOVO vaak genoemd als de gemoedelijkere, vriendelijkere vereniging waar prestaties gewaardeerd worden maar niet de boventoon voeren. JOVO heeft topkwaliteit tafeltennistafels, een ex-eredivisie trainer en prima faciliteiten waaronder een bar.

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

Aan de competitie vanuit NTTB doen op dit moment 7 teams mee namens JOVO. Ons vlaggenschip JOVO 1 speelt zeer verdienstelijk in de Hoofdklasse van Senioren Holland-Noord. JOVO 7 doet in de 5e klasse mee. Niet-leden kunnen ook bij JOVO terecht om een tafeltennistafel te huren voor een schappelijke prijs (momenteel 10 euro/uur per tafel, inclusief 2 batjes en een balletje). Zo kan iedereen vrijblijvend spelen en kennismaken met de sport en onze mooie vereniging. Tafeltennis is en blijft een betaalbare, laagdrempelige en bovenal prachtige sport, die iedereen wel eens heeft beoefend en waardoor je fit kan blijven en erg veel plezier aan kunt beleven. Wanneer iemand een trainingsavond wil bijwonen, bijvoorbeeld voor een proeftraining, dan kan dat aangemeld worden via ttvjovo@gmail.com. We hebben de beschikking over zes volwaardige, professionele tafeltennistafels. Uitgebreide informatie is ook beschikbaar op onze website ttvjovo.nl en Facebook.com/JOVO.Tafeltennis.

Zijn jullie blij met de huidige accommodatie? Kunt u daar iets meer over vertellen?

Sinds 2003 zit JOVO in de multifunctionele accommodatie van het Wachterliedpaviljoen, in Bos en Lommer. We spelen in een volwaardige en eigentijdse gymzaal, perfect voor vrij spelen, training en competitie. Aanpalend aan de zaal hebben we onze kantine, met mooi zicht op de wedstrijden in de zaal.

Hoe gaat het bij TTV JOVO met de vrijwilligers?

JOVO heeft veel enthousiaste vrijwilligers, waaronder het bestuur bestaande uit 5 leden die de club door en door kennen en richting geven. De vereniging kan zoals bij elke gezonde club niet zonder overige, toegewijde vrijwilligers voor o.a. het organiseren van toernooien en activiteiten op en rond de club, het maken van het clubblad JOVO Info, de bevoorrading van de bar en kantine et cetera. We organiseren tafeltennistoernooien binnen JOVO maar ook tegen andere clubs, soms ook uit het buitenland.

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met TTV JOVO hebben meegemaakt?

De meeste leden die over de vele hoogtepunten binnen de club spreken, beginnen vooral te stralen zodra het gaat over de uitstapjes en activiteiten die de club organiseert bij lustrums en andere jubilea. Grootse feesten en gezamenlijke diners die tot in de vroege uurtjes doorgingen. Ook de uitwisselingen met clubs in binnen- en buitenland staan hoog op de lijst van hoogtepunten, bijvoorbeeld in 2016 toen SV Deggingen uit Duitsland ons bezocht. En meer recent, in oktober 2019, hadden we een mooi uitstapje naar een tafeltennisvereniging in Groesbeek, bij Nijmegen. Leuke avonden en weekenden, waarbij het er aankwam ons te meten met clubs buiten de regio, zowel op sportief vlak als uiteraard aan de bar met een biertje. Bij tafeltennis komen uiteenlopende stijlen en culturen op zeer eigen manier tot uiting. De naar goed gebruik uitgewisselde shirtjes en vaantjes hebben dan ook een prominente plek in onze kantine.

Waar staat TTV JOVO over tien jaar?

Door slim samen te werken met andere clubs in Amsterdam verwacht TTV JOVO over enkele jaren een paar honderd leden te hebben. Met die aantallen kunnen er dan nog gemakkelijker leuke toernooien en uitstapjes worden georganiseerd.

Heeft de coronacrisis veel invloed op de vereniging?

Elk jaar gaan er wat leden weg en komen er weer wat bij. Door de coronacrisis en het dicht moeten blijven kwamen er logischerwijs maar helaas, geen nieuwe leden bij. Hierdoor hebben we wat ingeteerd op het ledenaantal. Inmiddels is het ledenaantal gelukkig weer stijgende. Omdat competitie en gebruik van sportkantines werd stilgelegd zijn we helaas veel barinkomsten misgelopen. Gelukkig kregen we steun en coulance vanuit de bond, overheid en gemeente.

 

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam