Het verhaal van Sportpark de Eendracht
Foto via Sportpark De Eendracht

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker ten tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Liesbeth van de Leur van Sportpark de Eendracht.

Zou je Sportpark de Eendracht eens willen introduceren?

“Een sportpark op een ondernemende manier sociaal maatschappelijk exploiteren, dat is de opdracht vanuit de gemeente voor Stichting Sportpark de Eendracht. Deze stichting beheert het sportpark en start in samenwerking met de clubs die zijn gevestigd op het sportpark, diverse aantrekkelijke initiatieven voor en door bewoners. Denk aan een Seniorensport en speldag en laagdrempelige sportlessen in de sportzaal van Spark United. Daarnaast dienen wij het belang van (top)sport voor groot Amsterdam, met naast het vertrouwde voetbal en rugby bijzondere sporten als Hurling, Australian Football, Cricket, kaatsen en frisbee. Ook vind je op het terrein het Nationaal Rugby Centrum, alwaar het Nederlandse team traint en het internationale rugby toernooi de Amsterdam 7’s jaarlijks plaatsvindt. En voor de survivalrun-liefhebbers, is er een heuse survivalbaan op het terrein gebouwd door de sporters van Ruig Survivalrun. Op het terrein staat ook de Aristoshal, een sporthal voor zaalsporten, geflankeerd door tennisbanen, beachvelden en padelbanen. Op dit moment wordt er een sportcamping gerealiseerd en is het Krajicek veld net klaar. En bij UP events kan men terecht voor sportieve bedrijfsuitjes en verjaardagsfeesten.”

Welke sportverenigingen maken er gebruik van de faciliteiten van het sportpark?

 • Voetbal: Germaan/De Eland, sv Nieuw-West United, Parkstad, Eendracht’82 en Atletico AC Amsterdam
 • Voetbalschool: Soccer Talent Academy (tevens sociaal maatschappelijk partner voor initiatieven zoals het Moedernetwerk)
 • Rugby: AAC rugby, Ascrum, Rugby Nederland (Nationale teams)
 • Cricket: CC QuiVive
 • Australian Football: Amsterdam Devils
 • Touch Rugby: XXXAmsterdam Touch
 • Kaatsen
 • Survival run: Ruig Amsterdam
 • Gaelic Football & Hurling: GAC
 • Padel: Padel Dam
 • Tennis: TvGeuzenveld
 • Aristoshal: zaalvoetbal, hockey, handbal
 • Buurtsportvereniging De Eendracht: groepslessen binnen (spinning, 55+ gym, yoga, bootcamp)

Wat is jouw rol precies bij Sportpark de Eendracht?

“Operationeel sportparkmanager. Ik stuur het gehele sportpark centraal aan en zorg voor afstemming van het gebruik van het sportpark door verenigingen, marketing van het sportpark, het onderhoud, de evenementen, de verhuur en de samenwerking tussen de verschillende partijen op het park. Daarnaast doe ik de programmering voor de sociaal maatschappelijke initiatieven op ons park.”

Worden er sportactiviteiten georganiseerd buiten de verenigingen om?

“Sportdagen voor scholen, Moedernetwerk (sporten gehandicapte kinderen) sportdagen voor buurtorganisaties, bijeenkomsten gemeente/buurt, sporten Actieve vaders Geuzenveld, verhuur velden aan derden, denk aan frisbee wedstrijden.”

Vinden er ook andere (geen sport gerelateerde) activiteiten plaats?

“Ja, het is een plek waar mensen uit de buurt samenkomen en de ruimtes worden ook voor andere, niet-sport, gerelateerde activiteiten gebruikt. Wij huisvesten ook de school Urban Talent Academy, welke overkoepelend een locatie is voor Orion, ROC Top en de mr De Jonghschool.”

Speelt het sportpark een belangrijke rol in de buurt?

“Ja, steeds meer. Denk aan de buurtbus die wij hebben rijden, deze wordt voor verschillende projecten ingezet. Er zijn buurtbewoners die voedselpakketten ermee rondbrengen, Moedernetwerk haalt de kinderen ermee op, buurtbewoners reserveren voor ritjes binnen Nieuw-West. Bedrijven uit de Tuinen van West, waar wij onderdeel van uitmaken gebruiken de buurtbus voor hun klanten en rondleidingen.

Wij werken samen met de buurtvereniging Buurt 10, de naastgelegen wijk en met de Ondernemersvereniging Tuinen van West. Ook hebben wij contact met de wijkagent en de gebiedsmakelaar Geuzenveld m.b.t. de bereikbaarheid, veiligheid, overlast Tuinen van West en Buurt 10.

Er is een nauwe samenwerking met diverse organisaties in de buurt, zoals bijvoorbeeld Eigenwijks, FundamentPlus, Moedernetwerk, Actieve Vaders Geuzenveld. Als er (sport) initiatieven uit de wijk zijn die wij kunnen helpen, faciliteren, dan weet men ons te vinden. Wij hosten de gezamenlijke gebeden voor moskee Al Ishane in de buitenlucht rondom Ramadan. En ik vergeet vast nog wat te vermelden. Eigenlijk proberen wij vanuit onze rol een eigen community op te zetten.”

Hebben jullie veel moeten improviseren door Corona? Hoe zijn jullie er mee omgegaan?

“Sommige perioden moesten de hekken op slot, of moesten wij toeschouwers weren, wat best onnatuurlijk is voor ons. Echter we hebben het samen met de clubs kunnen doen, waardoor het terugkijkend best goed is verlopen. Wij geven na iedere persconferentie de nieuwe richtlijnen door aan alle clubs en proberen gezamenlijk toch binnen de mogelijkheden zoveel mogelijk te faciliteren”, laat Liesbeth van de Leur ten slotte namens Sportpark de Eendracht weten.