Het verhaal van Roeivereniging Poseidon
Fotocredits: Roeivereniging Poseidon

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie sportverhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan John Leijdekker, lid van de pr-commissie van Roeivereniging Poseidon.

Zou je allereerst Roeivereniging Poseidon eens willen introduceren?

“Poseidon is een burgervereniging (van 1907). De vereniging is gericht op leden die gewoon lekker op de Amstel willen roeien. We zijn iets minder gericht op roeiers die wedstrijden willen roeien, maar dat kan natuurlijk wel. Het sociale aspect is erg belangrijk binnen deze roeiclub familie. Doordat we een niet zo heel groot ledenaantal hebben van ca. 160 leden, kennen de meeste leden elkaar.”

Wat zijn de leuke aspecten aan roeien?

“Lekker op het water zijn en als je richting Ouderkerk a/d Amstel roeit is de omgeving heel landelijk. Veel leden vinden het erg fijn om buiten te sporten. Het bijzondere aan roeien is dat je alle spieren moet gebruiken om vooruit te komen. En het risico om blessures op te lopen is veel kleiner dan bijvoorbeeld bal- of contactsporten. Ook is het leuke aan roeien dat je het bijna het hele jaar door kan beoefenen, alleen als het vriest kan er niet geroeid worden.”

Kun je zomaar lid worden van jullie roeivereniging? Zijn er nieuwe leden welkom?

“Ja zeker, je wordt onder leiding van een instructeur de aspecten van het roeien bijgebracht. Soms hebben we een wachtlijst. Op een gegeven moment moet je aantonen dat je het roeien voldoende onder de knie hebt om zelfstandig het water op te gaan. Momenteel zijn we bezig met het opzetten van een campagne om nieuwe leden te werven. Iedereen is welkom bij deze prachtige vereniging.”

Wat zijn de kernwaarden bij Roeivereniging Poseidon?

“Poseidon is een relaxte en sociale vereniging, waarbij geroeid kan worden op elk niveau. In een skiff (individueel), een tourploeg (van 2-8) of in een wedstrijdploeg. Daarnaast worden er buiten het roeien ook activiteiten georganiseerd om de binding tussen leden te stimuleren. Poseidon richt zich met name op leden tussen 30-50 jaar, maar natuurlijk zijn jongere of oudere leden welkom.”

Ik heb gelezen dat de club op een prachtige locatie ligt. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

“We zijn gevestigd op de mooiste locatie aan de Amstel. In een authentiek gebouw uit de jaren 50, met een prachtige zaal en balkon. Veel nieuwe leden zijn direct erg onder indruk van locatie van Poseidon. We zijn momenteel aan het bekijken of we het gebouw verder gaan uitbreiden om het roeien en mogelijk andere sporten verder te faciliteren.”

Hoe gaat het bij Roeivereniging Poseidon met de vrijwilligers?

“We hebben een heleboel (zeer betrokken maar ook gedreven) vrijwilligers die het hart vormen van de club. Er worden veel initiatieven door vrijwilligers ontplooid en zaken worden spontaan opgepakt. We hebben niet te klagen over de inzet van vrijwilligers, maar zijn natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe leden die op dit vlak ook een steentje willen bijdragen. Het minimale wat van een nieuw lid verwacht wordt, is het periodiek draaien van een bardienst, wat feitelijk maar een paar uur kost.”

Worden er naast roeien nog andere activiteiten georganiseerd?

“Zeker, te denken valt aan avondroeien, toertochten, outdoortraining, gezamenlijk koken en eten. Ook wordt de zaal regelmatig door derden in gebruik genomen, zoals filmproducties, andere verenigingen en bedrijven.”

Wat is het hoogtepunt in de historie van Roeivereniging Poseidon?

“Poseidon was van origine een joodse vereniging en gedurende de 2e wereldoorlog heeft een groot deel van haar leden de oorlog niet overleefd. Na de oorlog is de vereniging door de overgebleven leden weer heropgericht. Omdat het oude clubgebouw ook de oorlog niet heeft overleefd, is er door de gemeente een nieuwe plek aangewezen voor heroprichting van de club. We zitten hier aan de Vroegopsingel van 1954 en we zijn erg blij met de huidige locatie aan de Amstel.”

Nog iets toe te voegen?

“Naast het roeien houden geven wij gedurende oktober t/m maart een outdoortraining op elke woensdag vanaf 18.45 uur. Voor een gereduceerd bedrag kunnen niet-leden hier ook aan meedoen en – als ze dat willen – na afloop mee-eten. Voor meer informatie kunnen ze een e-mail sturen naar [email protected].”

Vrije Tijd Amsterdam bedankt John Leijdekker voor zijn tijd en antwoorden. We wensen Roeivereniging Poseidon een mooie en sportieve toekomst toe!

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam