Het verhaal van Roeicentrum Berlagebrug aan de Weesperzijde

Het verhaal van Roeicentrum Berlagebrug aan de Weesperzijde
Foto via Roeicentrum Berlagebrug

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal van Roeicentrum Berlagebrug. We stelde een aantal vragen aan Jasper Smink, directeur en mede-eigenaar van TopRow die naast 7 andere locaties ook Roeicentrum Berlagebrug exploiteert.

Zou je Roeicentrum Berlagebrug eens willen introduceren?

Roeicentrum Berlagebrug is sinds 1934 de locatie in Amsterdam waar je roeicursussen op verschillende niveaus kan volgen. Ons team van professionele instructeurs begeleidt de cursisten gedurende de lessen die het hele jaar door worden gegeven. Daarbij roeien we over de Amstel en de Amsterdamse grachten. Jaarlijks genieten een paar duizend Amsterdammers op deze manier van de roeisport.

Wat is jouw rol bij Roeicentrum Berlagebrug?

Ik ben de directeur en mede-eigenaar van TopRow die naast 7 andere locaties ook Roeicentrum Berlagebrug exploiteert.

Aan welke cursussen kunnen mensen deelnemen?

Van Beginnerscursussen tot gevorderden cursussen in de vierpersoonsboten. Daarnaast is het ook mogelijk om op verschillende niveaus in de éénpersoonsboten cursussen te volgen.

Het verhaal van Roeicentrum Berlagebrug aan de Weesperzijde
Foto via Roeicentrum Berlagebrug

Heeft Roeicentrum Berlagebrug veel hinder ondervonden door de Coronacrisis?

Ja we zijn een aantal maanden dicht geweest en hebben op dit moment een beperkt programma draaien met alleen éénpersoons boten. Gelukkig mogen ook wij na 1 juli weer met ploegen het water op. Dus vanaf 13 juli gaan de eerste cursussen met vierpersoonsboten weer van start.

Ik zie dat Roeicentrum Berlageburg onderdeel is van TopRow. Wat is TopRow eigenlijk?

TopRow is het moederbedrijf waar Roeicentrum Berlagebrug onder valt. We hebben ook locaties, met vergelijkbare programmering in Haarlem, London, New York en Melbourne. Ons doel is om de roeisport voor iedereen toegankelijk te maken. Geen abonnement waar je aan vast zit, maar gewoon zelf bepalen wanneer je in het jaar wil roeien en altijd onder professionele begeleiding.

Wie zijn de drijvende krachten van Roeicentrum Berlagebrug?

Naast ons management team zijn onze instructeurs uiteraard het visitekaartje van het bedrijf. In de totale organisatie werken er nu +/- 150 enthousiaste medewerkers die elke dag zorg dragen voor een leuke roei ervaring voor onze cursisten.

Wat is het mooiste hoogtepunt in de geschiedenis van Roeicentrum Berlagebrug?

Dat is nu een beetje een lastig moment om aan te geven, maar laten we zeggen dat dat nog gaat komen 😉

Hebben jullie last van de mensen/afval aan de Costa del Weesperzijde?

Op zonnige dagen als de temperatuur boven de 25 graden uitkomt is het helaas op het water behoorlijk chaotisch. Zodra we die dagen onze loodsen sluiten en naar huis gaan, hebben we inderdaad last van ongenode bezoekers die hun afval achter laten. Gelukkig is dit maar een aantal dagen in het jaar.

Vinden er andere activiteiten naast roeien plaats?

In een normaal jaar hebben we bij Roeicentrum Berlagebrug soms ook evenementen van andere organisaties zoals de Loveswim, Amstel Ice Swim, het Huiskamer Festival en Weesperzijde filmfestival.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl