Het verhaal van Amsterdam Coastal Rowing Centre
Foto credits: Amsterdam Coastal Rowing Centre

Amsterdam Coastal Rowing Centre is de locatie in Amsterdam op IJburg waar coastal rowing wordt beoefend. Coastal rowing is een relatief nieuwe en snel groeiende tak van de roeisport die bedoeld is voor roeien op groot open water. Dat kan dus zijn de zee, grote rivieren of meren zoals het IJmeer en het IJsselmeer. Coastal rowing wordt waarschijnlijk in 2028 geïntroduceerd op de Olympische Spelen.

Coastal rowing is zowel een wedstrijd als een recreatiesport. Bij de wedstrijdsport maken we een onderscheid tussen endurance en beach sprint Endurance racen is vergelijkbaar met zeilen. Bij endurance wordt een parcours van 4 tot 6 kilometer gevaren om een aantal boeien. Bij beach sprint wordt rennend gestart vanaf het strand naar de boot die al in het water ligt, geroeid naar een boei 200 meter uit de kust en terug naar het strand, om rennend te finishen op het strand.

In Nederland bestaat een coastal klassement met 8 wedstrijden gebaseerd op het endurance format, waarvan de IJmeer Challenge op IJburg de afsluitende wedstrijd is. Ook dit jaar is de wedstrijd weer gevaren op 25 september.

Het verhaal van Amsterdam Coastal Rowing Centre
Foto credits: Amsterdam Coastal Rowing Centre

Amsterdam Coastal Rowing Centre

Het Amsterdam Coastal Rowing Centre is een samenwerkingsverband tussen de roeiverenigingen De Hoop en De Amstel en Watersportvereniging IJburg dat is gestart in 2019. De Hoop en De Amstel willen graag deze innovatieve vorm van roeien introduceren voor hun leden die normaal gesproken roeien op de Amstel.

Niet alleen is het een andere spectaculaire manier van roeien, met golven, stroming en scherpe boeirondingen, maar ook is het roeien op groot open water een mooie afwisseling voor het roeien op de overvolle Amstel. Beide vormen van roeien hebben uiteraard hun eigen charme, waarbij coastal rowing vaak net iets meer behendigheid vraagt om met de omstandigheden om te gaan. Voor de Watersportvereniging IJburg is het een aanvulling op de andere vormen van watersport die ze al bedrijven. Het is een mooie aanvulling op de bestaande sporten die op IJburg worden bedreven.

Van het centrum kunnen alle leden van De Hoop, De Amstel en WV IJburg gebruik maken. Bij elkaar zijn dat zo’n 2000 roeiers. In de praktijk bestaat de groep die nu actief op IJburg roeit uit circa 150 personen. De eerste jaren waren het vooral iets oudere roeiers die coastal rowing beoefenden, maar de laatste tijd begint de sport ook aantrekkelijker te worden voor jongeren en studenten. Dit is deels gedreven door de gedachte dat de sport Olympisch zal worden. In 2026 zal coastal rowing al een onderdeel zijn op de Olympic Youth Games.

Locatie

Het Amsterdam Coastal Rowing Centre is in ieder geval tot 2026 gevestigd in de watersportcluster op het strand van IJburg. Het centrum beschikt over 7 containers met daarin op dit moment in totaal 10 boten. Dit is verdeeld over vieren, tweeën en skiffs. Uiteraard streeft het samenwerkingsverband ernaar om na deze periode een vaste huisvesting en uitvalsbasis te vinden op IJburg.

Het Amsterdam Coastal Rowing Centre draait geheel op vrijwilligers van de betrokken verenigingen. Gezien de min of meer tijdelijke vestiging op het strand van IJburg heeft het Centrum nog geen kleedkamers en eigen kantine. Voor een kopje koffie en een drankje gaan we naar de voorzieningen op het strand van IJburg of naar de Watersportvereniging IJburg. In de toekomst hopen we in een definitieve vestiging wel meer voorzieningen te hebben als kleedkamers, toiletten en een kantine.

Informatie over het ACRC is te vinden op https://amsterdamcoastalrowingcentre.com/, via [email protected] of via één van de organiserende verenigingen.