Het verhaal achter Tapak Suci Amsterdam
Trainers van Tapak Suci Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is altijd maar zeker ten tijde van Corona op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Johnny Dutrieux van Tapak Suci Amsterdam.

Kunt U allereerst Tapak Suci Amsterdam introduceren?

“Pencak Silat is de verzamelnaam voor traditionele Indonesische krijgskunsten. Per streek zijn traditioneel verschillende stijlen ontwikkeld. De Pencak Silat is sterk vermengd met mentaal spirituele elementen, waarbij fysieke en geestelijke ontwikkeling hand in hand gaan. Pencak Silat werd van oorsprong alleen beoefend in de Nusantara (Indonesië, Maleisië, Brunei, Filipijnen) maar werd na de bersiap, een bloedige periode vlak na de 2e wereldoorlog waarin Nederland probeerde de macht over Indonesië terug te krijgen, mede door de uitstroom van Indische Nederlanders naar Nederland en de rest van de wereld gebracht. De pioniers van die tijd worden in Silat kringen ‘De Paatjes’ genoemd.

Tapak Suci

“De stijl Tapak Suci is een van de vele Pencak Silat stijlen. Tapak Suci werd opgericht op 31 Juli 1963 te Yogjakarta. In deze korte tijd is Tapak Suci met een half miljoen beoefenaars uitgegroeid tot één van de grootste stijlen van Indonesië. Tapak Suci Amsterdam bestaat al ruim 40 jaar.”

Wat is uw rol bij de vechtsportschool?

“Ik ben één van de vier leraren van Tapak Suci Amsterdam.”

Wat zijn de kernwaarden bij Tapak Suci Amsterdam?

“Hormat(respect) en Adat(traditie) zijn de kernwaarden van onze school. Er wordt hier hard getraind, maar op een respectvolle manier. Iedereen helpt elkaar en brengt elkaar zo tot een hoger niveau.”

De lessen

“Wij geven iedereen les van jong tot oud (de jongste leerling is 6 jaar, de oudste 70), in alle aspecten van het Pencak Silat zowel gewapend als ongewapend.”

Wie zijn de trainers?

“De trainers, Arthur Brenkman, Ischa Swartz, Maurice Regensburg en Johnny Dutrieux, zijn allemaal 2e generatie Indische Nederlanders, met ieder 30 tot 40 jaar Pencak Silat ervaring. Ze zijn opgeleid in zowel Nederland als Indonesië.”

Lage kosten

“Tapak Suci betekent “Heilige handdruk” of “het reine pad”, wat wil zeggen dat in alles wat je doet probeert een goede indruk achter te laten. Dit geven we mee aan onze leerlingen. Bovendien verbiedt de Adat om Pencak Silat te gebruiken voor commerciële doeleinden. We streven ernaar de kosten zo laag mogelijk te houden om voornamelijk de zaalhuur te kunnen dekken.”

Wat is de doelgroep?

“We hebben geen bepaalde doelgroep. Iedereen vanaf ongeveer 7 jaar die Pencak Silat wil leren is welkom bij ons.”

Organiseren jullie ook wedstrijden?

“Tapak Suci Amsterdam is lid van de NPSF (Nederlandse Pencak Silat federatie). De NPSF organiseert regelmatig wedstrijden en andere evenementen waar wij aan meedoen.”

Prijzen en hoogtepunten

“Naast de vele prijzen die we gewonnen hebben, beschouw ik de trainingsstages in Indonesië, die regelmatig georganiseerd worden, iedere keer weer als een hoogtepunt. De kennis die we daar op doen en de hartelijkheid die we daar ontvangen zijn ongekend.”

Kan iedereen zomaar meedoen aan de lessen of werkt het anders?

“Iedereen kan meedoen aan de lessen, eerste proefles is gratis. We hebben trainingslocaties in Amsterdam en Almere.”

Slotwoorden

“Meer informatie kun je vinden op onze site www.tapaksuci-osdorp.nl of op facebook”, laat Johnny Dutrieux ten slotte namens Tapak Suci Amsterdam weten.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam