Het verhaal achter SchermCentrum Amsterdam

Het verhaal achter SchermCentrum Amsterdam

“Met ca. 210 leden is SCA de grootste schermvereniging in Nederland. Voor een kleine sport als schermen is dat best iets om trots op te zijn, zeker omdat we in 2005 met 70 leden begonnen. Steeds meer mensen beginnen met schermen en blijven er lange tijd mee doorgaan. Als je de smaak te pakken hebt blijft het leuk”, vertelt Matthijs Rohlfs namens SchermCentrum Amsterdam.

VTA Sport ging op zoek naar het verhaal achter SCA.

Zou je allereerst jouw rol bij SchermCentrum Amsterdam willen toelichten?

“Ik ben Matthijs Rohlfs, trainer bij SCA. Samen met mijn collega Daniël Nivard verzorg ik het grootste deel van de wekelijkse trainingen. We geven groepslessen aan jeugd en volwassenen, zowel recreanten als topsporters. We zijn iedere avond in de week open. Daarnaast geef ik privélessen en workshops.”

Wanneer, waarom en hoe is SchermCentrum Amsterdam ontstaan?

“SCA is in 2005 ontstaan uit de fusie tussen twee Amsterdamse schermverenigingen: Zaal van Oeveren en En Garde. In 2017 is ook schermvereniging RANA onderdeel van SCA geworden. De stap om te fuseren is gezet zodat krachten gebundeld konden worden op bestuurlijk, organisatorisch en sportief vlak. SCA is sindsdien de meest toonaangevende vereniging in Amsterdam en omstreken. Dit jaar vieren we ons 15 jarig jubileum!”

Kunnen mensen zomaar lid worden?

“Ja, het hele jaar door. Geïnteresseerde mensen nemen contact met ons op en worden dan uitgenodigd voor een paar proeflessen. Voor volwassenen organiseren we ook regelmatig introductiecursussen van meerdere lessen. Dit is de beste manier om te starten. Je krijgt dan echt een goed beeld van de sport en onze club. Als je na de cursus door wil als lid dan heb je alvast een goede basis en stroom je makkelijk in.”

Het verhaal achter SchermCentrum Amsterdam
Foto via SCA

Hoe gaat het met de schermsport in Nederland?

“Schermen is een hele leuke sport en daarom hopen we dat iedereen het een keer probeert. Gelukkig gaat het al een tijdje best goed. Er ontstaan nieuwe clubs in het hele land en die groeien vaak lekker. Veel verenigingen werken samen om de sport vooruit te helpen. SCA is daar denk ik wel een voorloper in met onze fusie. We hopen dat de Olympische Spelen in Tokyo nog gehouden worden, want dat inspireert toch altijd mensen om eens langs te komen.”

Organiseert SCA ook wedstrijden en toernooien?

“We zijn erg actief in de schermwereld en organiseren meerdere toernooien per seizoen, op verschillende niveaus. Zo beginnen we met recreatieve toernooitjes op de club voor de beginnende jeugd. Daarnaast organiseren we samen met verenigingen uit Alkmaar, Den Haag en Amstelveen de Randstad-competitie waarmee we een laagdrempelige toernooi-ervaring op landelijk niveau bieden. Aan de topsportkant zijn we al jaren de organisator van het internationale SISTA toernooi in Amsterdam, waar als enige Nederlandse toernooi punten voor de wereldranglijst te halen zijn. Aan dit toernooi doen veel internationale toppers mee. Tenslotte zijn SCA leden betrokken bij toernooien als wedstrijdbureau, scheidsrechters en overig kader.”

Wat zijn de kernwaarden bij SchermCentrum Amsterdam?

“SCA wil een vereniging zijn waar iedereen ongeacht niveau en ambitie de schermsport kan beoefenen. Plezier en sportiviteit staan voorop. We bieden de faciliteiten om door te groeien naar de top, maar dat hoeft niet. We zien dit terug in de diversiteit aan leden die we hebben: jong en oud, recreatief en topsport, beginners en veteranen.”

Het verhaal achter SchermCentrum Amsterdam
Foto via SCA

Wat is het hoogtepunt in de historie van SCA?

“We hebben veel hoogtepunten! Ten eerste zijn we de grootste vereniging in Nederland geworden, en ook een van de meest succesvolle. We hebben veel nationale titels gehaald op NK’s. Tijdens het laatste NK voor clubteams wonnen we de nationale titel in 4 van de 6 disciplines. Onze jonge toppers sluiten aan bij de wereldtop met vele EK en WK deelnames. Junior Daniël Giacon werd o.a. op zijn 15e al Nederlands kampioen bij de senioren en won een bronzen medaille op het EK voor junioren. Topper Saskia van Erven Garcia nam deel aan de Olympische Spelen in Londen 2012 en Rio 2016. Schermen gaat natuurlijk over meer dan alleen topsport resultaten, maar hier zijn we toch wel heel trots op.”

Kun je iets vertellen over de locaties waar de activiteiten plaatsvinden?

“Al sinds het begin van de vereniging zijn we gevestigd in het Frans Otten Stadion aan het IJsbaanpad. Hier hebben we een mooie schermzaal met alle faciliteiten, zoals vaste score-apparatuur en belijning op de vloer. Het stadion heeft ook goedverzorgde kleedkamers, een restaurant en parkeergelegenheid. Onze band met het stadion is hecht en we werken graag samen. Sinds onze fusie met RANA in 2017 hebben we een tweede locatie in de Apollohal.”

Heb je nog iets toe te voegen?

“Ik daag iedereen uit om schermen eens te proberen. Als sport relatief onbekend, maar iedereen is opgegroeid met films en boeken waarin geschermd wordt. Schermen is enorm goed voor je fysieke conditie, kracht, lenigheid, balans en coördinatie. Het is vechten, maar met strategie en sluwheid. Fysiek en mentaal. Met zo veel aspecten is er altijd wel iets wat iemand aanspreekt en daarom geschikt voor iedereen. Probeer het, al is het maar om het een keer meegemaakt te hebben”, laat Matthijs Rohlfs ten slotte namens SchermCentrum Amsterdam weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

Vrijetijdamsterdam.nl