Het verhaal achter Kano Amsterdam Noord

“Kano Amsterdam Noord, ligt aan de Noorderijplas. Een fijne rustige en natuurlijke rafelrand van onze hoofdstad. Het is ontstaan doordat ik daar in een woonark woon en het gebied een recreatieve functie heeft. De groene long van de twee steden: Amsterdam en Zaandam”, vertelt Marianne Boer, drijvende kracht achter Kano Amsterdam Noord, die al sinds de jaren tachtig organisator is van kano activiteiten door heel Nederland.

Kabbelende golfjes

“Na het oprichten van kano vereniging Zeeburg in 2000 en kano op IJburg in 2009, verhuisde ik naar deze bijzondere plek, waar je op een eenvoudige manier kanocursussen kunt organiseren. Niet voor het grote publiek zoals bij de twee verenigingen, waar ik soms honderden kinderen heb laten kennismaken met deze actieve sport, maar voor de ontspanning. Het genieten van kabbelende golfjes, de ondergaande zon of de vele meeuwen en aalscholvers.”

Het verhaal achter Kano Amsterdam Noord

Tintelende oogjes

“Het leukste is om mensen een cursus aan te bieden. Je ziet verwondering dat ze zo snel de technische slag kunnen leren. Ik hoop dat we het nog heel lang kunnen blijven doen en mogen kijken naar de tintelende oogjes van de ander, een cadeautje.

Ik heb de kano cursussen zelf opgezet omdat het mijn sport is, waar je veel uit kunt halen. Zoals kanoën op zee of oversteken maken naar onbewoonde eilanden waar ook ter wereld. Graag geef ik een goede uitleg, zodat mensen met plezier gaan varen. Persoonlijke aandacht vind ik erg belangrijk.”

Het verhaal achter Kano Amsterdam Noord

Kano activiteiten

“Je kunt een kano huren voor twee uurtjes en lekker zelf varen. Ook kun je met een klein groepje vrienden les krijgen in de beginselen van het kanovaren. Tevens is een privéles mogelijk. Je kunt met je eigen kano komen, dan gaan we samen kijken hoe je al vaart en kijken we of je houding en/of je beweging verbeterd kan worden. Je kan gevorderden les krijgen in reddingen, eskimoteren enz. Sinds kort kan je na een cursus meedoen aan een avondtocht of dagtocht en in de toekomst aan weekendtochten.

Er vinden op dit moment geen andere activiteiten plaats. Ik denk wel om een combinatie te maken van een kanotocht met aansluitend een wandeltocht met kennismaking van planten die je tegenkomt, die je kan plukken en kan eten. Ook lijkt het me leuk om korte kampeer tochten te organiseren, liefst in het wild kamperen. Kampvuurtje, enz. Het avontuur lacht je toe.

Door de corona crisis konden alle buitensporten niet doorgaan, dus ook kanoën niet. Maar we varen altijd in de buitenlucht en hebben veelal een afstand, tenzij je een redding moet doen. Tja dan is dat maar zo. We blijven varen in kleine groepjes.”

Vrijheid en beleving in de natuur

“Wat de kanosport zo bijzonder maakt is de vrijheid die je voelt en de beleving in de natuur. Het opspattende water en het zoute water proeven in je gezicht. Het meegaan met de wind door de golven, eenheid. Het belangrijkste woord. Met zo’n klein bootje kom je overal. Ik had een grote oversteek gemaakt naar een eilandje. Aan land gekomen vraagt een Franse visser waar ik vandaan kom, kijkt na het antwoord verwonderd en zegt ‘in zo’n klein bootje’? Wat een wonder!”

Het verhaal achter Kano Amsterdam Noord

Dankbaar werk

“Het is dankbaar werk. Het is leuk om na afloop met elkaar te praten over hoe het was en te horen welke belevenis het voor een ander is. Wat gaat de ander doen met deze belevenis? Zie de reviews op de website, laat Marianne Boer ten slotte weten.

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl