Het verhaal achter de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke sportverhalen in en rondom Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Marielle Beers, de Secretaris van de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870.

Wilt u ‘Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870’ introduceren?

De Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub is in 1870 opgericht om het leren zwemmen te bevorderen. Men zwom toen in een buitenbad bij het IJ. Het eerste jaar liep het nog geen storm, maar in 1871 kwamen er 150 belangstellenden af op een advertentie voor zwemlessen. Omdat er maar plaats was voor 15 zwemmers moesten er veel heren worden teleurgesteld. Heren ja, want dames mochten niet zwemmen. Die begonnen daarom hun eigen zwemclub. Uiteindelijk zijn de dames en de heren in 1970 toch bij elkaar gekomen. Bij deze gelegenheid werd ook het predicaat Koninklijke toegekend, dus vanaf 1970 heten we Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870.
We zijn de meest diverse zwemclub van het land. We hebben wel eens geprobeerd te tellen in welke landen de roots van onze leden liggen en dat gaat van Ghana tot Rusland en van Indonesië tot Brazilië, van Texel tot Suriname en ga zo maar door. We raakten de tel kwijt bij 28 landen.

Kunt u iets over de locatie vertellen?

Wij hebben activiteiten in 3 zwembaden. In het Bijlmer Sportcentrum geven we zwemles aan kinderen volgens de methode Zwem ABC. Ook vinden daar de trainingen van onze wedstrijdafdeling plaats. In het Noorderparkbad geven wij zwemles volgens de Superspettersmethode. In het zwembad van Drostenburg geven wij zwemlessen aan vrouwen en aquarobics aan vrouwen en mannen. Een groot deel van onze activiteiten vindt plaats in Amsterdam Zuidoost.

Kunnen jong en oud bij de ‘Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870’ terecht?

We hebben lessen voor kinderen en volwassenen en tegenwoordig zijn we bezig met een proef met ouder en kind zwemmen. We merken wel dat ouders door corona voorzichtiger zijn geworden. Wedstrijdzwemmen kan vanaf je C-diploma of liever nog zwemvaardigheid. Er is 1 keer in de week een baan beschikbaar voor ouders van wedstrijdzwemmers die willen meezwemmen. Uiteraard op hun eigen niveau.

VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner
VTA Banner

Wordt er ook in wedstrijdverband gezwommen?

De wedstrijdafdeling van Kon AZ 1870 is klein, maar fanatiek en gezellig. We stonden vorig seizoen bovenaan in de eerste klasse regio maar 2 dagen voor onze kampioenswedstrijd gingen vanwege corona alle zwembaden dicht. Toch zijn we gepromoveerd.
De trainingen zijn op maandag, woensdag en vrijdag in het Bijlmer Sportcentrum. Onze selectie traint daarnaast ook nog op donderdag.

Wat houdt de ‘SuperSpetters’ zwemles in?

Superspetters is een zwemmethode van KNZB. Bij deze methode beginnen kinderen met het aanleren van de crawlslagen, omdat die makkelijker zijn dan schoolslag. Ook is er meer aandacht voor survivalzwemmen. Het diploma staat gelijk aan het C-diploma, dus zijn ze goed zwemvaardig bij het afzwemmen.

Kunt u ‘SponsorKliks’ eens toelichten?

Dat is een manier om door middel van internetshoppen een kleine commissie naar een goed doel (onze sportclub) te doen stromen. Sommige verenigingen halen er duizenden euro’s per jaar mee op. Helaas, wij mogen blij zijn als het meer dan 100 euro wordt. Maar alle beetjes helpen en daar kunnen we dan net weer een uurtje zwembad voor huren.

Wilt u iets vertellen over de ‘traditie Duitsland’?

We gaan al jaren naar een internationaal toernooi in Duitsland. Dat combineren we dan met een kampweekend, met barbecue. Voor veel zwemmers het hoogtepunt van het jaar. Vorig jaar werden we bij de Swans Cup in Bergheim zelfs uitgeroepen tot “Beste Mannschaft”.

Welke activiteiten worden er georganiseerd?

Op dit moment hebben we zwemlessen en trainingen. Het wedstrijdseizoen is net weer begonnen. Maar wel met strenge coronaregels. We hopen volgend jaar weer een zwem4daagse, schoolzwemkampioenschap en zomerkamp te organiseren. Maar dan moet het wel rustig zijn aan het coronafront.

Heeft door corona de ‘Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870’ ook stil gelegen?

Sowieso waren de zwembaden dicht. Toernooien, wedstrijden en evenementen werden afgelast, ook ons 150-jarig jubileumfeest met een reünie en een zwemtoernooi kon niet doorgaan. Er werd dus niet gezwommen maar het bestuur had het des te drukker met coronaprotocollen, noodsteun, overleg met de gemeente en andere sportclubs etc. Want we wilden er klaar voor zijn als de maatregelen werden versoepeld.

Toen er weer in open lucht mocht worden gesport zijn we met de wedstrijdafdeling direct begonnen met landtraining in het Nelson Mandelapark. Zodra de zwembaden weer open gingen in mei, zijn de zwemtrainingen en zwemlessen in aangepaste vorm weer gestart. Alleen onze volwassenenlessen konden pas na de vakantie weer beginnen, omdat via het protocol van het zwembad waar we deze lessen geven, alleen kinderen mochten zwemmen.

We hopen later in het jaar, volgend jaar of in ieder geval op een ander moment ons jubileumprogramma nog te kunnen inhalen. Wel hebben we een klein proostmoment in het park georganiseerd en we werden door de locoburgemeester Simone Kukenheim onderscheiden met de jubileumpenning van de stad Amsterdam.

VTA Sport bedankt Marielle Beers, de Secretaris van de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870, voor haar tijd en antwoorden! We wensen iedereen bij de Koninklijke Amsterdamsche Zwemclub 1870 een gezellige en sportieve toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

 

 

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam