
“Stichting Co-Cycling is in 2014 opgericht als initiatief van 6 coassistenten en basisartsen, die naast hun passie voor de geneeskunde ook fanatieke wielrenners zijn. In onze dagelijkse bezigheden worden wij als coassistenten en artsen geconfronteerd met de mogelijkheden, maar ook met de beperkingen van de geneeskunde. De oprichters wilden zich daarom ook buiten het ziekenhuis inzetten voor patiënten en zo is het idee ontstaan om dit te combineren met de liefde voor fietsen”, zegt Thomas ten Bokkel Huinink namens Stichting Co-Cycling. De Co-Cycling tour vindt plaats op zaterdag 11 juni!
Jaarlijkse tour voor een goed doel
“Sindsdien wordt de Co-Cycling tour jaarlijks georganiseerd waarbij geld wordt opgehaald voor een goed doel. De tour vindt plaats in de omgeving Amsterdam, voor zowel de beginnende als de meer ervaren fietsers. Gesteund door het Amsterdam UMC (VUmc en AMC) is Stichting Co-cycling in 2014 begonnen met 200 deelnemers, en deden er in 2019, de 6e editie maar liefst 750 deelnemers mee! Helaas heeft ook de Co-Cycling tour de afgelopen twee jaar op een lager pitje gedraaid vanwege COVID-19. Des te meer reden om er dit jaar een extra mooie tour van te maken! Dit jaar is Global Surgery Amsterdam het goede doel.”
Wie is de organisatie van de Co-Cycling Tour 2022 Amsterdam?
“Het bestuur van Co-Cycling bestaat dit jaar uit 7 enthousiaste co-assistenten, in verschillende fasen van de studie. Ieder jaar wordt het bestuur bekleed door voornamelijk co-assistenten en net afgestudeerde artsen.”
Wilt u ‘Global Surgery Amsterdam’ toelichten?
“Global Surgery Amsterdam is in 2018 opgericht om meer structurele oplossingen en duurzame samenwerking te bieden binnen de chirurgische zorg wereldwijd.
Wereldwijd is er namelijk een groot gebrek aan chirurgische zorg, dit levert enorme problemen op, welke nog niet voldoende worden erkend. Zo hebben zo’n 5 miljard mensen geen toegang tot essentiële chirurgische zorg. Wanneer deze mensen bijvoorbeeld een blindedarmontsteking krijgen, een been breken of een ernstige brandwond oplopen kunnen zij niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben. Alleen al door ongevallen zijn er jaarlijks veel meer doden dan door Malaria, HIV en tuberculose tezamen. Het aantal mensen dat ernstige beperkingen overhoudt aan ongevallen door gebrek aan chirurgische zorg is nog veel groter.”
Bedreiging gezonde toekomst
“Geld, kennis en middelen zijn in toenemende mate oneerlijk verdeeld over de wereld en investeringen in betere gezondheidszorg vinden met name plaats op plekken waar de kwaliteit al goed is en niet op plekken waar verbetering eigenlijk het meeste nodig is. Daarbij is het armste deel van de wereldbevolking extra kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatveranderingen die vooral veroorzaakt worden door het rijkste deel. Deze ongelijkheid vormt een bedreiging voor een gezonde toekomst voor iedereen.”
Chirurgische missie
“De meest bekende manier waarop chirurgen een bijdrage leveren is door op een ‘chirurgische missie’ te gaan. Dit is echter vaak slechts de zogenaamde druppel op de gloeiende plaat omdat er tijdens een missie van een paar weken relatief weinig patiënten behandeld kunnen worden.
Global Surgery Amsterdam zet zich in voor een meer duurzame oplossing door te focussen op kennisoverdracht en onderzoek met een lange termijnvisie. Het streven is om lokale gezondheidswerkers te helpen om zelf de chirurgische zorg voor mensen in het gebied te verbeteren.”
Kunnen jong en oud met de tour meefietsen?
“Ja, zeker! De tour is toegankelijk voor jong en oud, ervaren en onervaren fietsers. Zo hebben we verschillende routes uitgezet van 50km, 100km en 150km. Daarnaast is de tour zeker niet alleen voor medici, iedereen mag mee fietsen!”
Wordt er bij de organisatie ook gewerkt met vrijwilligers?
“Absoluut! De tour is afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Zo zijn we opzoek naar vrijwilligers die ons willen helpen op het Science park terrein met bijvoorbeeld garderobe maar ook op de verschillende tussenstops waar deelnemers eten en drinken kunnen halen. Ook hebben we een vrijwillige DJ die komt draaien en maken vrijwilligers foto’s voor de aftermovie. Enthousiastelingen mogen zich altijd aanmelden via de mail: [email protected].”
Het goede doel steunen
“Het goede doel steunen kan op 2 manieren. Er kan simpelweg een donatie gedaan worden met een bedrag naar keuze, alle donaties gaan direct naar het goede doel. Daarnaast kunt u dit jaar ons Co-Cycling bier bestellen, gebrouwen door Brouwerij de 7 Deugden. Een deel van de opbrengst van het bier gaat naar de brouwerij maar het grootste deel gaat direct naar het goede doel. Kijk hiervoor op onze website: www.cocycling.nl.”
Kunt u iets over de locatie van de start en de finish vertellen?
“Voor het start- en finish terrein is dit jaar wederom gekozen voor het Science park op het terrein van de Universiteit van Amsterdam. Een ruime omgeving met relatief weinig omwonenden. Vanaf deze locatie hebben we een mooie route richting Loosdrecht en Hilversum.”
Historische hoogtepunten
“Hoogtepunten van afgelopen edities zijn toch wel de aankomst van deelnemers bij de finish, waarna iedereen in de zon onder het genot van ons zelf gebrouwen biertje hun ervaringen van de tocht met elkaar deelt. Daarnaast is het elke keer geweldig om een cheque aan het goede doel te overhandigen. Veelal schommelt het te doneren bedrag rond de 30.000 euro waarmee we goede doelen enorm kunnen steunen.”
Is er ook een mogelijkheid voor een gezellig hapje en drankje?
“Na de tour is iedereen welkom voor een hapje en een drankje in De Oerknal op het Science Park terrein. Ook ons Co-Cycling biertje zal hier te bestellen zijn. Er zal live-muziek aanwezig zijn en we sluiten af met een DJ. Om 16:00 zullen we de cheque met het gedoneerde bedrag overhandigen aan Global Surgery Amsterdam en hier samen een toost op uitbrengen.”
Wilt u zelf nog iets toevoegen?
“Wij zijn als stichting afhankelijk van sponsoren, donateurs en uiteraard onze deelnemers. Dankzij hen kunnen we deze tour elk jaar weer mogelijk maken en goede doelen blijven steunen. Hierom roep ik op iedereen die een fiets heeft lekker mee te fietsen! Het is geen wedstrijd maar een prestatie tocht; je hoeft niet als eerste over de finish te komen. Raap een paar vrienden bij elkaar, doe mee aan de tocht en sluit de dag heerlijk af met een biertje in de zon. Een betere manier om het goede doel te steunen is er niet lijkt me”, laat Thomas ten Bokkel Huinink ten slotte namens Stichting Co-Cycling weten.