Het verhaal achter basketbalvereniging Northside Ballers Amsterdam
Foto via Northside Ballers Amsterdam

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam is constant op zoek naar leuke verhalen in Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Lizeta, Maily, Carolien en Ümit van basketbalvereniging Northside Ballers Amsterdam in Amsterdam-Noord.

Wanneer is Northside Ballers Amsterdam opgericht?

“Northside Ballers Amsterdam is in 1969 opgericht onder de naam DWV Basketball. DWV was destijds een voetbalvereniging waar met name in de jaren ’60 van de vorige eeuw steeds meer leden andere sporten gingen beoefenen waaronder basketbal. In 1969 werd dat dus DWV Basketball en begin jaren ’80 maakte DWV Basketball zich officieel los van de omnivereniging DWV. Onze nieuwe naam is in de zomer van 2020 met ruime meerderheid aangenomen na verschillende stemrondes onder de leden.”

Wat zijn de kernwaarden bij Northside Ballers Amsterdam?

“Northside Ballers is een basketbalfamilie die openstaat voor heel Amsterdam-Noord en ver daarbuiten. Je kunt onze kernwaarden het beste samenvatten in vijf zinnen. Iedereen is welkom bij ons ongeacht niveau, afkomst, ras, leeftijd, geslacht, seksuele voorkeur of levensovertuiging. We zijn een open, transparante en toegankelijke familie en we horen bij elkaar. We maken onszelf en elkaar sterker door elkaar te helpen en daar hard voor te werken. Goed basketbal onderwijzen staat bij ons hoog in het vaandel. Het is bij ons heel gezellig en iedereen kan zichzelf zijn.”

Hoeveel teams zijn er? Hoe gaat het met de prestaties van deze teams?

“Dit seizoen hebben we negen teams ten opzichte van vijf vorig jaar. Het is op dit moment moeilijk om iets te zeggen over de prestaties omdat de competities nog moeten beginnen maar vorig seizoen gingen onze teams u12 en u14 overtuigend richting het kampioenschap. Alleen wegens Corona werd het seizoen stopgezet.”

Het verhaal achter basketbalvereniging Northside Ballers Amsterdam
Foto via Northside Ballers Amsterdam

Zijn jullie blij met Sporthal De Weeren?

“Ja en nee. Sporthal De Weeren is een uitstekende hal met alle basisvoorzieningen behalve een sportkantine. Een kantine is een belangrijk onderdeel voor de (amateur)sport en die missen we dus helaas.”

Hoe gaat het bij Northside Ballers Amsterdam met de vrijwilligers?

“Best goed! Wij zijn in ieder geval heel blij met onze vrijwilligers die al jaren actief zijn en de ouders die steeds meer betrokken raken. Hulde aan alle enthousiaste vrijwilligers en ouders!”

Zijn jullie nog op zoek naar nieuwe leden?

“In principe ja, altijd. Aan de andere kant is de groei begin van dit seizoen zo overweldigend geweest dat we wel een pas op de plaats moeten maken. Zaalcapaciteit is een lastig ding binnen onze gemeente: er zijn veel sportaanbieders en weinig accommodaties. Als je zou willen groeien, dan wordt dat ingewikkeld.”

Worden er naast Basketbal nog andere activiteiten georganiseerd?

“Momenteel zijn we druk bezig met de oprichting van een Basketball’s Cool vestiging in Amsterdam Noord. Verder organiseren we diverse evenementen, teamuitjes en clinics.”

Zijn er voldoende sponsors?

“Op dit moment is dat wegens Corona een lastig ding. Niettemin zijn we als bestuur druk bezig om partners te vinden die onze filosofie onderschrijven en de lokale sport willen ondersteunen.”

Wat is het hoogtepunt dat jullie tot dusverre met Northside Ballers Amsterdam hebben meegemaakt?

“Met onze sport leren onze kinderen naast de onderwezen skills ook diverse belangrijke levenslessen zoals het tonen van respect, samenwerken, doorzetten, omgaan met tegenslagen, je grenzen verleggen etc. Wij proberen daarnaast als technische staf ook onze kinderen te attenderen op zaken als goed gedrag, nette manieren en het behalen van goede resultaten op school. Als je over langere tijd ziet dat deze kinderen hierin op verschillende manieren groeien en deze opgedane brede kennis weer onderwijzen aan de volgende generatie dan is dat het allergrootste hoogtepunt dat je kunt bereiken.”

Hoe kijkt Northside Ballers Amsterdam naar de toekomst?

“Positief! We koesteren onze basketballfamilie en we staan open voor de wereld om ons heen. Amsterdam-Noord is een prachtig stadsdeel met enorm veel potentie en ambitie en wij zijn heel trots om daarbij te mogen horen.”

Nog iets toe te voegen?

“Als personen, partijen of instellingen zich herkennen in onze standpunten, dan staan wij altijd open voor samenwerking. Dus benader ons! Check www.northsideballers.nl.”

VTA Sport bedankt Lizeta, Maily, Carolien en Ümit van Northside Ballers Amsterdam. We wensen iedereen bij de basketbalvereniging een sportieve en mooie toekomst toe.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam