Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg

Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg
BV Zeeburg!

“BV Zeeburg is in 1985 opgericht, door bewoners uit Amsterdam Oost. Dit jaar zouden wij in mei ons 35 jarig jubileum vieren! Er was een spetterend feest in voorbereiding voor zowel onze jeugd als onze volwassen leden. Maar dat kon uiteraard door de Corona-crisis niet doorgaan. Heel erg jammer, want alhoewel ik er zelf nog nooit een heb meegemaakt, schijnen deze feesten legendarisch te zijn. Dus we wachten nu even op de tijd dat feesten weer georganiseerd kunnen worden, en dan halen we het alsnog in”, aldus Badmintonvereniging Zeeburg voorzitter Paul de Rooij.

VTA Sport van Vrije Tijd Amsterdam ging op zoek naar het verhaal achter de badmintonvereniging en stelde een aantal vragen aan de voorzitter.

De belangrijkste doelstelling

“De belangrijkste doelstelling van onze vereniging is om alle Amsterdammers van alle leeftijden de mogelijkheid te geven om ongedwongen badminton te kunnen spelen, of dat nou recreatief is of in competitieverband. Dat laatste is voor ons heel belangrijk. Of je nou heel fanatiek competitief wil spelen of vooral voor de gezelligheid, iedereen is welkom.
Toen ik zelf voor het eerst op de club kwam proef spelen, voelde ik mij ook direct welkom. Ik kon meteen meetrainen, en werd dezelfde avond al gevraagd of ik misschien interesse had om mee te doen in een competitieteam. Dus ik ben daarna direct lid geworden.”

De rol van Paul de Rooij

“Ik ben nu sinds bijna een jaar lid van het bestuur van de vereniging, als voorzitter. Maar bovenal ben ik natuurlijk enthousiast lid van de club, en speel ik competitie in het 1e volwassenen team.”

Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg
Voorzitter Paul de Rooij

Improvisatie vanwege de Coronacrisis

“In de week dat de ‘intelligente lockdown’ werd aangekondigd, zouden wij in het weekend daarop ons ‘open’ badmintontoernooi Double Touch voor recreanten van alle verenigingen organiseren. Dat hebben we dus helaas moeten aflassen. Ook alle trainingen en competitiewedstrijden werden gecanceld. Eigenlijk hebben we elkaar sindsdien niet meer in levende lijve in de sporthal gezien. Contact loopt vooral via email en de bestuursvergadering doen we met behulp van videobellen.

Gelukkig worden de maatregelen nu langzaam weer versoepeld. Binnen sporten is nog altijd niet mogelijk, maar we hebben inmiddels al wel de eerste buitentraining voor de jeugd in het Flevopark georganiseerd. Heel fijn dat dat weer kan!”

Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg
Bestuursvergadering ten tijde van Corona

Ontstaan van vriendenclubjes bij de jeugd

“Het aantal jeugdteams is sterk gegroeid de afgelopen 2-3 jaar. We deden afgelopen seizoen mee met vier jeugdteams in verschillende leeftijden en klassen. Twee van de vier teams waren zogenaamde opstap teams, dat is voor kinderen die nog geen ervaring met competitie hebben. In deze opstap competitie kunnen de kinderen heel informeel en ongedwongen kennis maken met spelen in wedstrijdverband. Alle vier de teams deden het heel goed, ze eindigden ergens in de middenmoot. Maar belangrijker is dat er met heel veel plezier gespeeld wordt, en dat je vriendenclubjes ziet ontstaan.”

De seniorenteams

“Bij de volwassenen nemen we over het algemeen met twee teams deel aan de bondscompetitie. Normaal gesproken doe je aan de competitie mee met een gemengd team van mannen en vrouwen, maar omdat wij helaas niet voldoende vrouwen hebben om mee te doen aan de competitie, doen wij met twee volledige mannenteams mee. Het 1e team speelt in de hoogste klasse voor de mannencompetitie, waarin we de laatste jaren steevast in de middenmoot eindigen. Met veel plezier!”

Sporthal Zeeburg en sporthal IJburg

“De vereniging ontleent zijn naam aan het stadsdeel en Sporthal Zeeburg. Dus daar ligt onze basis, alhoewel we leden hebben die vanuit heel Amsterdam of omliggende gemeenten komen. Op maandagavond en in het weekend spelen we in Sporthal Zeeburg. Daarnaast spelen we in Sporthal IJburg op de woensdagavond. Dat is vooral omdat de Sporthal Zeeburg dan niet beschikbaar is. We zijn nu aan het onderzoeken of we misschien onze speelavond op woensdag kunnen verplaatsen naar de nieuwe sporthal op het Zeeburgereiland. Dat is toch een nieuwe wijk in opbouw, dus misschien kunnen we daar ook weer nieuwe leden werven.”

Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg

Enthousiaste vrijwilligers

“Het gaat goed met de vrijwilligers! Met name bij de jeugd hebben we een paar hele enthousiaste vrijwilligers, die ervoor gezorgd hebben dat de jeugd, tegen de huidige trend in, enorm gegroeid is de laatste jaren.

En gelukkig zijn er leden die ieder jaar informele toernooitjes binnen de vereniging organiseren, zoals het kersttoernooi en het inmiddels legendarische Bert’s Bitterballen toernooi! Daarnaast wordt er door twee leden ieder jaar het Double Touch toernooi georganiseerd, waar een open inschrijving voor geldt.”

Groepsgevoel versterken

“We organiseren met name bij de jeugd af en toe in plaats van trainingen, spelmiddagen, om de trainingen wat af te wisselen en het groepsgevoel verder te versterken. Afgelopen jaar hebben we dit ook gedaan in samenwerking met Stadsdeel Oost en Sportservice Amsterdam.”

Hoogtepunten BV Zeeburg

“We zijn in het verleden (dat ligt al wel een tijdje achter ons…) een paar keer kampioen geworden in de competitie, dus dat zou je zeker als hoogtepunten kunnen zien.
Maar daarnaast denk ik dat we als vereniging trots mogen zijn op de groei die de jeugdafdeling de laatste jaren heeft doorgemaakt. Zeker omdat veel badmintonverenigingen de laatste jaren het ledenaantal zien dalen, is dat iets om heel blij mee te zijn!”

Combinatie van individuele sport en teamsport

“Ik kan me eigenlijk geen leukere sport voorstellen dan badminton. Omdat het voor mij alles in zich heeft wat sporten leuk maakt! Je speelt bij badminton zowel single als dubbels, en aan de competitie doe je mee met een team van 4 tot 6 personen. Dus het is wat dat betreft een combinatie van een individuele sport en een teamsport.

Daarnaast vraagt de sport zoveel verschillende eigenschappen. Een goede techniek is van belang, net als tactisch inzicht. Maar badminton kan ook, zeker in een single, een conditioneel hele zware sport zijn, dus het houdt je ook fit. En daarnaast, met name op de beslissende punten in een wedstrijd, is het psychische aspect ook belangrijk.
Tegelijkertijd, als je gewoon lekker wil spelen voor de gezelligheid, dan kan dat ook. Wat dat betreft is de sport heel laagdrempelig.”

Het verhaal achter Badmintonvereniging Zeeburg
Buitentraining

Ereleden bij de badmintonvereniging

“We hebben bij mijn weten één officieel erelid. Jilles is een lid van het eerste uur; hij heeft lidnummer 4! En hij is jaren lang de trainer van onze competitiespelers geweest.
En natuurlijk zijn alle vrijwilligers die zich inzetten voor de club, in wezen allemaal ereleden.”

Toekomst over tien jaar

“Ik hoop, om onze voormalige burgemeester een beetje te citeren, dat onze club dan nog steeds de ‘lieve’ vereniging is die het nu is. En dat we onze leden hebben kunnen behouden, dat onze jeugdleden zijn doorgestroomd naar de volwassen leden, en dat we zo misschien zelfs een beetje gegroeid zijn. Maar het belangrijkste is dat iedereen nog met veel plezier naar de sporthal komt om badminton te spelen!”

Leukste na de Coronacrisis

“Ja, dat spreekt bijna voor zich. Dat als na de zomer het nieuwe seizoen begint, we weer met z’n allen naar de sporthal kunnen komen en daar de sport, waaraan we allemaal zoveel plezier beleven, weer kunnen beoefenen. En of dat op anderhalve meter afstand van elkaar is of niet, dat zien we dan wel…”

VTA Sport bedankt Paul de Rooij voor zijn tijd en antwoorden. We wensen BV Zeeburg een mooie en sportieve toekomst toe!

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

vrijetijdamsterdam.nl

Lees ook: HCA: Verantwoorde hardlooptraining en mooie sociale contacten in het Amsterdamse Bos