Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam

Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam

Vrije Tijd Amsterdam is ten tijde van Corona op zoek naar positieve verhalen in en rond Amsterdam. In dat kader stelde we een aantal vragen aan Kathy, lid en algemeen bestuurslid van Badminton Vereniging Amsterdam.

Kun je allereerst Badminton Vereniging Amsterdam eens introduceren?

“Badminton Vereniging Amsterdam is opgericht in 1965 en is een gezellige badminton vereniging in het centrum van Amsterdam. Wij spelen en trainen op dinsdag en donderdag in sportcentrum de Pijp. Jong, oud, nationale en internationale leden, het is een diverse badmintonvereniging waar ieder op elk niveau terecht kan. Hoewel wij gezelligheid centraal stellen, trainen we fanatiek en hebben we veel competitieteams in de Bondscompetitie georganiseerd door Badminton Nederland.”

Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam
Foto via Badminton Vereniging Amsterdam

Op welke wijze ben je precies bij BVA betrokken?

“Naast lid van de BVA ben ik ook algemeen bestuurslid. Ik buig me over interne & externe communicatie van de club, ik coördineer proef-sessies voor aspirant leden en help de club waar nodig. Soms val ik zelfs in bij het spelen van competitie.”

Moet BVA vanwege de coronacrisis veel improviseren?

“Vanuit de RIVM en Badminton Nederland krijgen wij richtlijnen, waar wij ons aan houden. Naar aanleiding van die informatie hebben wij een protocol gemaakt en deze naar al onze leden gestuurd. Hierin staat onder andere dat het belangrijk is om de 1,5 meter afstand te houden, om thuis te blijven als men ziek is of om een mondkapje te dragen als er gewacht wordt om te spelen. Verder dient iedereen die komt zijn naam en aankomst- en vertrektijd te noteren. Wij hebben erg moeten improviseren aan het begin van het seizoen, toen we een enorme toename van aspirant leden zagen, maar dat hebben we inmiddels in goede banen weten te leiden. Met als gevolg dat proef sessies alleen op de donderdagen mogelijk zijn, voor maximaal 4 aspirant leden per keer en met een vooraanmelding.”

Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam
Foto via Badminton Vereniging Amsterdam

Zou je drijvende krachten achter BVA eens willen benoemen?

“De drijvende kracht achter de BVA zijn onze leden. De diversiteit en gezelligheid hebben wij aan hen te danken. Wat ons samen brengt is badminton en dat faciliteren wij.”

Hoeveel leden en teams heeft BVA?

“De club telt momenteel 184 leden, waarvan 45 jeugdleden en 139 senioren leden. Wij hebben 7 teams die competitie spelen, 2 mix teams in de 6de divisie, een mix team in de 7de divisie, 2 mannenteams in Veer 1 en 2 mannenteams in Veer 2.”

Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam
Foto via Badminton Vereniging Amsterdam

Wat zijn de kernwaarden bij BVA?

“Wij willen een vereniging zijn waar iedereen welkom is en waar we samen plezier hebben in het spelen van badminton. Wij zijn een flexibele vereniging zonder verplichtingen. Kom je spelen? Leuk! Sla je een keertje over? Prima! Onze trainingen zijn dan ook facultatief. Het gaat erom dat je plezier hebt en zo nu en dan anderen helpt met hier en daar een badmintontip.”

Hoe gaat het met de vrijwilligers?

“Het gaat goed met onze vrijwilligers. Sommige doen al jaren vrijwilligerswerk voor de BVA en sommigen doen het niet zo lang. Zij werken allen met veel plezier met de BVA. We zijn dankbaar dat we geen tekort hebben.”

Het verhaal achter Badminton Vereniging Amsterdam
Foto via Badminton Vereniging Amsterdam

Worden er naast badminton nog andere activiteiten georganiseerd?

“Normaal organiseren we een keer per jaar een clubkampioenschap, een ABBA-toernooi (waarin alle leden -van verschillende niveaus- door elkaar gehaald worden, samen in één team worden gestopt en tegen elkaar moeten spelen) en een barbecue, maar gezien de omstandigheden, onthouden we ons daarvan. Helaas. Hopelijk kunnen we gauw weer samen gezellige dingen doen.”

Hoe is sportcentrum De Pijp?

“Door Covid-19 is het centrum een paar maanden dicht gegaan, maar het is gelukkig weer open. sportcentrum De Pijp houdt zich goed aan de maatregelen die door de overheid zijn gegeven. Zo zijn bijvoorbeeld looproutes goed aangegeven, er is hand-gel bij de ingang aanwezig en is de kantine gesloten. Wij vinden sportcentrum De Pijp heel fijn. Het personeel is altijd vriendelijk en behulpzaam. De ruimtes zijn goed en netjes. De centrale locatie is ook heel fijn en mede daardoor zijn wij makkelijk te vinden voor aspirant leden.”

Wat is het hoogtepunt in de geschiedenis van BVA?

“Het 50-jarig bestaan van de BVA was één van de hoogtepunten! Om dat te vieren is er een feest georganiseerd in een zaaltje op het Javaplein. Dat was heel leuk en memorabel.”

Wat is jullie doelgroep?

“Wij hebben geen specifiek doelgroep. Jongeren en volwassenen die het leuk vinden om te badmintonnen. Iedereen is welkom.”

Waarom badminton en geen andere sport?

“Dat hangt natuurlijk per persoon af. Badminton heeft misschien een suf imago, maar badminton is een snelle sport, waarbij je goed moet opletten en de juiste technieken moet inzetten om overal op het veld te kunnen zijn om de shuttle te slaan. Fysieke en mentale uithoudingsvermogen zijn belangrijk in deze sport.”

Nog iets toe te voegen?

“Mochten er lezers zijn die geïnteresseerd zijn om een keertje te komen proef spelen, dan kunnen zij zich aanmelden bij info@bva-badminton.nl. Meer informatie over onze club vindt men op onze website”, laat Kathy ten slotte namens Badminton Vereniging Amsterdam weten.

Interview door:

Rik Verkaik

VTA Sport

Vrijetijdamsterdam.nl