WV-HEDW
WV-HEDW voorzitter Ronald Nijsen

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ronald Nijsen, de trotse voorzitter van WV-HEDW.

Kunt u iets vertellen over het ontstaan van WV-HEDW?

“WV-HEDW is een fusieclub van 3 verenigingen. Wilhelmina Vooruit (WV) werd al in 1908 opgericht. Hortus (1912) en EDW (Eendracht Doet Winnen, 1913) fuseerden in 1931 tot HEDW. In 1956 fuseerden Hortus en EDW (HEDW) en in 1956 ontstond na de volgende fusie WV-HEDW. Er werd blijkbaar niet over een meer “sexy” naam nagedacht. Alle 3 deze clubs waren van oorsprong Joods. Helaas hebben in de 2e wereldoorlog erg veel leden het leven verloren. Ieder jaar vindt op 4 mei een herdenking plaats bij het monument naast ons clubhuis. Hier staan de namen op van maar liefst 269 omgekomen leden. Hoewel “WV” het van oorsprong Joodse karakter grotendeels kwijt is, hechten we heel erg aan het herdenken van de leden die in de oorlog omgekomen zijn.”

Hoeveel leden en teams heeft de vereniging op dit moment?

“WV heeft momenteel bijna 2000 leden. En 104 veld- en 2 zaalteams. Een heel grote club dus, Met 41 seniorenteams en 6 veteranenteams is WV met kop en schouders zelfs de allergrootste “seniorenclub” van Nederland.”

En hoe verklaart u dat ongekend hoge aantal teams?

“Ik denk dat er vanuit het bestuur al lange tijd niet alleen belangstelling voor de selectieteams maar ook voor de “lagere” teams is. We proberen de zaken voor iedereen zo goed mogelijk te regelen. Waarbij ook de gezelligheid in het clubhuis en op ons geweldige terras een belangrijke rol speelt.”

Hoe staan de prestatieteams er op dit moment voor?

“De prestatieteams hebben een heel goede start gehad. Op zaterdag zijn het 1e mannenteam en het 1e vrouwenteam allebei nog zonder puntverlies, echt heel goed. De zaterdag-1 miste mede door de invloed van corona 2 jaar geleden de promotie naar de hoofdklasse op een haar na, hopelijk lukt dat nu wel. Ook de zondag 1 staat er prima voor. De meeste andere prestatieteams, zeker ook bij de jeugd staan er eveneens goed voor. Kortom: het ziet er alles bij elkaar prima uit. Maar, bij de senioren is het seizoen nog lang en intensief, met veel wedstrijden achter elkaar (door corona geen vrije weekenden meer).”

 

Heeft Corona veel impact op de vereniging?

“Ja, helaas enorm veel. Zowel in het kalenderjaar 2020 als in 2021 zijn maar 9 van de 26 wedstrijden gespeeld. En in de seizoenen 19/20 en 20/21 zijn de competities niet afgemaakt. Dramatisch natuurlijk. Verder hebben we de afgelopen 2 jaar te maken gehad met circa 10 verschillende soorten corona-maatregelen voor het amateurvoetbal. Iedere keer weer kijken hoe we daar het beste mee om konden gaan. En dat dan organiseren. Gelukkig lijkt het er nu eindelijk echt beter uit te zien en kunnen alle competities vanaf het weekend 19/20 februari weer volledig en zonder al te veel beperkingen hervat worden.”

Hoe gaat het bij WV-HEDW met de vrijwilligers?

“Ik denk dat WV niet mag mopperen. Hoewel het altijd beter kan en er ook wel veel werk bij een beperkt aantal mensen terecht komt.”

Wat zijn de kernwaarden bij WV-HEDW?

“We willen een club voor en door de leden zijn. Ouders en teams staan bij toerbeurt achter de bar, ook de selectieteams. Een club waar zoals eerder gezegd aandacht voor prestatieteams en meer recreatieve teams hand in hand gaan. Waar sportiviteit hoog in het vaandel staat en mensen zich ook veilig voelen. Er is plaats voor iedereen zolang je je maar goed gedraagt en respect hebt voor clubgenoten en tegenstanders.”

Zijn jullie blij met de accommodatie en Sportpark Middenmeer?

“Daar zijn we enorm blij mee. Middenmeer is echt een van de mooiste (sport-)parken van Nederland. Ook uniek dat er zo veel clubs zo dicht bij elkaar zitten. We hebben in verschillende etappes onze accommodatie aangepast aan de gegroeide omvang van de club. Het past nu allemaal net en we zijn er blij mee. Belangrijk ding nog wel: we komen doordeweeks trainingsruimte tekort en zouden heel erg graag nog 1 of 2 kunstgrasvelden in plaats van de 2 grasvelden die we nu nog hebben erbij willen. Dan kunnen we de beperkte ruimte die er op het sportpark is veel efficiënter benutten. Wel één zorg: parkeren op het sportpark is redelijk dramatisch. Er zijn simpelweg veel te weinig parkeerplekken voor de schaatsers en de voetballers. En dat is voor onze gasten van buiten Amsterdam vaak erg vervelend.”

Zijn er veel sponsors aan de vereniging verbonden?

“ING is al jarenlang de hoofdsponsor van WV en daar zijn we heel erg blij mee. Daarnaast hebben we een flink aantal sponsoren van borden langs het hoofdveld. Maar eigenlijk hebben we, voor een zo grote en in Amsterdam zeer bekende en goed aangeschreven club, niet al te veel sponsors. We proberen daar momenteel wat aan te doen.”

Hoe gaat het met het vrouwenvoetbal?

“Heel erg goed. We zijn zo’n kleine 20 jaar geleden heel klein en voorzichtig begonnen met een paar meisjes. We hebben nu 300 vrouwelijke leden: 6 seniorenteams en 10 meidenteams. Het heeft de sfeer in de club enorm goed gedaan. Plezier en prestaties gaan hand in hand. Het 1e zaterdagteam staat zonder puntverlies bovenaan in de 2e klasse en promoveert hopelijk naar de 1e klasse. Bij de meiden streven we naar 2 teams in iedere leeftijdscategorie. Ruimtegebrek is hier wel een dingetje. Ook hier zou meer kunstgras een oplossing zijn.”

Wat is het absolute hoogtepunt in de historie van de vereniging?

“Lastig natuurlijk: er zijn in 114 jaar veel mooie dingen gebeurd, ook voor ikzelf ruim 40 jaar geleden lid werd! Voor de club in het recente verleden is het betrekken van de huidige accommodatie begin 1998 een hoogtepunt. Dat bood de ruimte om met jeugd en vrouwenvoetbal te beginnen en te groeien van 400 naar 2000 leden. De viering van het 100-jarig bestaan in 2008 was ook prachtig. Sportief: de beslissingswedstrijd tegen BOL op het terrein van EVC in mei 2017, waar we door een goal van Mick van Moerkerk in de 121e minuut promotie naar de 1e klasse wisten te bereiken. Zelden een grotere explosie van vreugde gezien.”

Wie is het boegbeeld van WV-HEDW?

“Dat is zonder twijfel erevoorzitter Sander Post die helaas begin 2017 overleed. Ik waaide zelf aan medio jaren 70. Toen was er weinig meer over van de club, bestuurlijk, qua omvang en financieel. Sander heeft zijn schouders er met tomeloze inzet onder gezet en absoluut de basis gelegd voor wat WV nu is. Ik denk dat ie stiekem nog wel eens tevreden meekijkt vanaf zijn laatste rustplaats op de Oosterbegraafplaats. Bij zijn herdenking in de kantine waren meer dan 200 leden en ex-leden, ook dat was -hoewel met droevige aanleiding natuurlijk- een hoogtepunt in de geschiedenis.

Een goede tweede is onze 82-jarige “éminence grise” André Lopes Dias na ruim 50 jaar gestopt als secretaris. Gelukkig blijft hij nog wel bestuurslid en zeer actief rondom de zaterdag 1, onder andere door het schrijven van prachtige verslagen. Kortgeleden werd André geëerd door de zaterdag 1. Ik ben er trots op als voorzitter van onze prachtige club samen met deze oer-WVer de bestuurskamers van tegenstanders bij uitwedstrijden onveilig te mogen maken.”

Vrije Tijd Amsterdam is altijd op zoek naar mooie verhalen in Amsterdam. In dat kader stelden we een aantal vragen aan Ronald Nijsen, de trotse voorzitter van WV-HEDW.
André Lopes Dias in het zonnetje gezet door het eerste zaterdagteam.

Rik Verkaik, Vrije Tijd Amsterdam